1 pav. scaled2022 m. sukanka 500 metų, kai Vilniuje buvo įkurta pirmoji spaustuvė, išleista Pranciškus Skorinos „Mažoji kelionių knygelė“ (1522) ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) tapo Gutenbergo galaktikos dalimi. Pastaroji čia formavo modernią europinę visuomenę, diegė naujus komunikacijos būdus, skleidė leidybos medijų įvairovę ir ugdė jų vartojimo įpročius.

Apie konferenciją

2022-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Pranciškaus Skorinos metais. Artėjanti ir rugsėjo 22-23 d. Vilniuje vyksianti tarptautinė mokslinė konferencija yra šių atmintinų metų minėjimo plano dalis. Konferenciją rengia Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedra ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, bendradarbiaudamos su užsienio ir Lietuvos partneriais ‒ pasauline Autorystės, skaitymo ir leidybos istorijos draugija (Society for the History of Authorship, Reading and Publishing, SHARP), Prahos Karolio universitetu, Lietuvių kalbos institutu, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu bei Lietuvos mokslų akademija. Renginys tęsia tarpdisciplininių tarptautinių Vilniaus knygotyros konferencijų tradicijas. Konferencijos tikslas yra suburti įvairioms mokslinėms mokykloms atstovaujančius tyrėjus, nagrinėjančius pirmųjų spaudos amžių Europos knygos kultūrą ir jos paveldą. Konferencijos organizatoriai knygos kultūros sąvoką traktuoja plačiai ir ją sieja su leidybos, knygos meno, poligrafine ir meninės knygrišystės, taip pat platinimo ir skaitymo kultūra. Kaip LDK knygos paveldas suprantami LDK rankraštinių ir spausdintinių knygų telkiniai Lietuvos ir pasaulio atminties institucijose, jų tyrimai ir komunikacija.

Konferencijos programa

Siekiant aprėpti platų tarpdalykinių tyrimų lauką kaip kviestiniai pranešėjai konferencijoje dalyvaus penki pasaulinio lygio Renesanso knygos kultūros ar skorinistikos tyrėjai: prof. dr. Alexandra Gillespie iš Toronto Misisogos universiteto, prof. dr. James Raven iš Esekso ir Kembridžo universitetų, habil. dr. Alexander Grusha, doc. habil. dr. Ilya Lemeshkin iš Karolio universiteto ir habil. dr. Sergejus Temčinas iš Lietuvių kalbos instituto. Numatomose aštuoniose sekcijose bus skaitomi 39 pranešimai, kuriuos rengia mokslininkai iš 15 šalių: Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos, Ukrainos, Vokietijos ir kitų. Išsamią programą galite rasti ČIA.

Konferencijos organizatoriai tikisi, kad renginys paskatins mokslines diskusijas apie iškilius Renesanso epochos spaudos veikėjus ir to meto spausdintinių medijų kūrybos, leidybos, gamybos, sklaidos ir recepcijos reiškinius, apie pirmuosius LDK paleotipus, rankraštinės knygos kultūrą LDK ir kituose Europos regionuose iki spaudos išradimo ir pirmaisiais spaudos amžiais, apie spaudos plėtrą Europoje ir spausdintinių medijų kultūros savitumus LDK, to meto institucines ir asmenines bibliotekas, skaitymą ir skaitytojus, knygų sklaidą visuomenėje, LDK rankraštinį ir spaudos paveldą ir jo komunikaciją, kad konferencija suaktyvins ir padės numatyti skorinistikos plėtros naujas kryptis, aktualizuos LDK istorijos, kultūros, raštijos ir paveldo tyrimus, svarbius šiuolaikinei visuomenei ir nacionalinei kultūrai, kolektyvinei tapatybei ir atminčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.

Kviečiame registruotis ir dalyvauti tarptautinėje hibridiniu būdu (gyvai ir per nuotolį) vyksiančioje konferencijoje rugsėjo 22-23 d.

Registracija iki rugsėjo 20 d. adresu http://www.ibsc2022.kf.vu.lt/en/dalyviu-registracija/

Prisijungimas prie konferencijos.

PRANCIŠKUS SKORINA IR RENESANSO KNYGOS KULTŪRA – 22 d., 23 d. – Plenary sessions 1, 3, 5, 7.

Sep 22, 2022 08:00 AM

Sep 23, 2022 08:00 AM

https://us02web.zoom.us/j/82671548728

PRANCIŠKUS SKORINA IR RENESANSO KNYGOS KULTŪRA – 22 d., 23 d. – sessions 2, 4, 6, 8.

Sep 22, 2022 08:00

Sep 23, 2022 08:00

https://us06web.zoom.us/j/84225352509

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos