Alumni Daivaras Ulinskas

„Nord Security“ offline medijos skyriaus vadovas/ Komunikacijos mokslai

Kviečiame susipažinti su „Nord Security“ offline medijos skyriaus vadovu, Komunikacijos mokslų magistro studijų programos alumnu Daivaru Ulinsku. Savo studijų kelią jis pradėjo Ekonomikos ir verslo administravimo fakultete, tačiau dabar vertindamas iš perspektyvos teigia, kad kasdieną naudoja abiejų studijų metu įgytas žinias.

Daivarai, ką studijavote?

Bakalaurą aš studijavau VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakultete. Programa buvo labai plati, nuo verslo finansų valdymo iki marketingo.

Marketingas man buvo įdomus ir linkau į jo pusę. Iš karto po studijų pradėjau dirbti marketingo srityje, tačiau po metų pradėjau svarstyti, kad būtų įdomu dar kažką studijuoti. Pradėjau žiūrinėti, kur galėčiau studijuoti magistrantūrą. Ekonomikos ir verslo administravimo fakultete magistro studijos buvo labiau specializuotos, pavyzdžiui, buhalterija, bankininkystė, draudimas. Todėl tuo metu nieko artimo sau neradau.

Taip aš atsidūriau Komunikacijos fakultete ir atradau sau artimas studijas – Komunikacijos mokslus. Tada viskas vykdavo gyvai, bet paskaitos vykdavo po pietų todėl studijas derinau su darbu. Nebuvo didelių problemų su paskaitų lankymu, bet tiek kursinių, tiek jau magistro darbų rašymas tikrai išvargindavo ir būdavo sunku prisiversti. Nors dabar to proceso pasiilgstu, bet visgi atrodo, kad neturėčiau tam pakankamai laiko.

Sunkiausia man buvo todėl, kad Ekonomikos ir verslo administravimo fakultete mes rašto darbų nerašydavome, ten visada būdavo egzaminai. Mačiau, kad kursiokams, kurie buvo baigę bakalauro studijas Komunikacijos fakultete, buvo truputėlį lengviau studijuoti, ar bent jau rašyti darbus.

Tikslesni, daugiau skaičiais remti mokslai bakalauro metu, taip pat buvo naudingi. Nežinau ar būtų buvę geriau, jei būčiau nuo pradžių studijavęs komunikaciją, nes dabar ganėtinai daug dirbu su skaičiais susijusį darbą. Tas tikslumas komunikacijoje niekur nedingsta, visas menas, kūryba, reklamos – kažkas turi apskaičiuoti jų kainą ir vertę. Dabar dirbu pozicijoje tarp marketingo ir verslo analizės, tad esu tas žmogus, kuris turi rasti ryšį tarp marketingo strategijų ir pasiektų verslo rezultatų.

Kaip Jums sekėsi studijuoti?

Kai pirmame kurse atvykau į Vilnių iš gimtosios provincijos, nesupratau kur patekau. Tai man reikėjo gana daug laiko, kad apsiprasčiau ir susipažinčiau su Vilniumi. Nors nebuvau priešiškai nusiteikęs prieš įvairias organizacijas, bet savo noru taip niekur ir nenuėjau.

Dar bakalauro studijų metais buvau išvykęs su Erasmus mainų programa į Vokietiją. Tai sakyčiau, kad buvo labai sunku. Ne tik todėl, kad reikėjo mokytis originalia vokiečių kalba, bet dar ir todėl, nes per sesiją Vokietijoje vyko Pasaulio futbolo čempionatas. Ir dabar neįsivaizduoju, kaip man pavyko išsilaikyti visus egzaminus. Bet patirtis tikrai neįkainojama. Tarptautiniai mainai duoda ir gyvenimiškos patirties, ir praplečia akiratį.

Kaip prasidėjo Jūsų karjera?

Iš karto po bakalauro pradėjau dirbti viename iš media kanalų, su lauko reklama. Dar prieš magistro studijas įsidarbinau media planavimo agentūroje. Dirbau marketingo srityje, bet nuolat teko bendrauti su žiniasklaida ir man labai patiko toks profilis. Medija agentūra, ar net konkrečiai medijos planavimas yra ta sritis, kuri man patiko, kurioje susijungia marketingo žinios, skaičiai ir komunikacija. Skirtingos sritys, kurios susiveda į vieną.

Dabar esu „Nord Security“ offline medijos skyriaus vadovas. Jei norite suprasti ką reiškia būti medijos skyriaus vadovu, tai šiandien jau turėjau penkis susitikimus ir tai dar ne pabaiga. Jeigu rimtai, aš laviruoju tarp įmonės tikslų ir marketingo galimybių. Esu tas žmogus, kuris valdo medijos biudžetus ir esu atsakingas už investuojamų pinigų, į žiniasklaidos pirkimą, gaunamą grąžą. Mano darbas yra nuspręsti, kokiose rinkose, kokiuose kanaluose, kada ir su kokia žinute reklamuosimės. Prie šių tikslų prisideda ir vidinė komanda, bet turime partnerių, kurie padeda iš išorės. Lietuvoje dirbame keturiese, bet reklamuojamės daugelyje skirtingų šalių, todėl jose surandame agentūras, kurias matome kaip savo komandos tęsinį. Dabar bendradarbiaujame turbūt su kokiomis aštuoniomis.

Vidinėje komandoje turime labai aiškų pasiskirstymą atsakomybėmis. Vienas žmogus atsakingas už medijos planus, kitas už procesų sudėliojimą ir įgyvendinimą, trečias už rezultatų matavimą, ataskaitas ir panašiai. Ir tada esu aš – jungtis tarp vadovų, komandos ir agentūrų. Jaučiuosi esantis strateginis žmogus.

Dėstėte VU Verslo mokykloje, kaip jums sekėsi ten?

Mane VU Verslo mokykla pakvietė dėstyti prieš keletą metų. Kaip man sekėsi? – nežinau, reikėtų paklausti studentų. Bet semestro gale apklausų įvertinimai būdavo visai geri. Man pačiam patiko dėstyti, tik pataikiau ant Kovido laikotarpio. Pirmąjį kursą dar dėsčiau gyvai ir studentai buvo įsitraukę – užduodavo daug įdomių ir kartais net netikėtų klausimų – tai buvo labai įdomu. O vėliau buvo du metai nuotoliu, tai buvo sunku. Nes atsisėsdavau šeštadienį prie kompiuterio ir visą dieną su savimi prašnekėdavau. Ir tiek studentų įsitraukimas buvo mažesnis, tiek pačiam buvo sunkiau.

Sutikau ten dėstyti, nes iš vienos pusės, norėjau atiduoti duoklę. Aš dėsčiau komunikacijos kanalų rinkodarą, paprasčiau tariant – medijos planavimą. Man atrodė, kad nelabai yra kas ruoštų medijos planavimo žmones, dažniau pačios agentūros juos užsiaugina. Tai aš per tuos kelioliką darbo metų sukaupiau patirties ir jaučiuosi turintis ką papasakoti. Bet svarbiausia, kad tie žmonės, kurie ateina – kad jiems būtų įdomu. Pasiruošimas dėstymui atima daug laiko, todėl po ketverių metų nustojau dėstyti. Buvo įdomu bendrauti su studentais, bet ir pačiam buvo naudinga ruošiantis paskaitoms, susidėlioti visą informaciją į lentynėles.

Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

Mėgstu sportuoti. Kartais pajuokauju, kad į olimpiadą nevažiuosiu, bet skirtingas sporto šakas išmėginti mėgstu. Prieš kelis metus intensyviai bėgiojau, po to pavargau nuo bėgiojimo ir atradau dviratį, tai sezono metu smagu pasivažinėti. O dabar, prieš gerą pusmetį atradau boksą, dabar apie tris kartus per savaitę einu į bokso treniruotes. Dabar čia maino aistra, atsikeliu anksti ryte, kad galėčiau nuvažiuoti ir sudalyvauti bokso treniruotėje. Sportas pradeda ir nusiraminti, atsikratyti minčių ir darbo dienoje atsiranda daugiau energijos.

Ko palinkėtumėte dabartiniams studentams?

Palinkėčiau žingeidumo ir suprasti, kad reikėtų gilintis į tai kas įdomu ir nešvaistyti laiko. Nereikėtų eiti į universitetą dėl kažkokio popieriuko, nes aš, pavyzdžiui, net nežinau kur jis yra. Į universitetą reikia eiti domėtis ir gilintis į dominančius dalykus, tada rezultatai patys ateis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos