new data services Ar iTL4QKl4 unsplash

Gebėjimas efektyviai planuoti savo veiklą svarbus ir kiekvienam žmogui, ir verslo įmonėms, ir valstybėms. Strateginio planavimo paskaitų metu Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų ir skaitmeninės leidybos magistro studijų programos studentai mokėsi ne tik suprasti strateginio planavimo principus, bet ir vykdė praktinę užduotį – sudaryti Lietuvos leidybos sektoriaus prognozę 2030-iems metams.

„Ateities įžvalgų kūrimas – sudėtingas, ilgas ir brangus darbas“, – sako Vilniaus universiteto doc. dr. Erika Vaiginienė. Jos iniciatyva rudens semestro metu VU Komunikacijos fakulteto magistrantūros studentai mokėsi ne tik suprasti strateginio planavimo prinicipus, bet ir praktiškai susipažino su ateities įžvalgų kūrimo metodika.

Dėstytoja džiaugiasi, kad VU studentai turėjo galimybę išbandyti FIBRES platformą, kurios pagalba studentai galėjo sudaryti Lietuvos leidybos sektoriaus prognozę 2030-iems metams.

„FIBRES platformos pagalba rinkome medžiagą ir sudarėme įtaką leidybos sektoriui darančių veiksnių matricą, nustatydami jų įtakos svarbą ir kada, mūsų manymu, veiksniai darys įtaką – 5, 10 ar daugiau nei 10 metų bėgyje“, – apie darbą pasakoja Medijų ir skaitmeninės leidybos studijų programos studentė Aleksandra Tomaševskaja.

FIBRES – startuolis, sukurtas ir vystomas Suomijoje. Platforma ne tik leidžia kurti įžvalgas, bet ir kaupia visų kitų ja besinaudojančių vartotojų sukurtas įžvalgas, o dirbtinis intelektas jas apdoroja, parodo kaip vienos įžvalgos ar tendencijos yra susijusios tarpusavyje, kokią įtaką gali daryti. Doc. dr. Erika Vaiginienė džiaugiasi, kad platformos kūrėjai VU studentams suteikė išskirtinę prieigą naudotis platforma. Tai buvo puiki galimybė pademonstruoti studentams, kad net dirbant nuotoliniu būdu komanda gali kartu vykdyti strateginio planavimo kūrybines veiklas.

Identifikavę tiek globalius, tiek vietinės reikšmės veiksnius, darančius įtaką leidybos sektoriui, studentai savo analizės rezultatus aptarė su leidybos sektoriaus atstovais – autoriais, vertėjais, iliustratoriais, leidybos specialistais – studentai parengė galutinius scenarijus.

„Po to, kai scenarijai buvo paruošti, mūsų grupė paruošė veiksmų planą, kuris leistų leidybos sektoriui pasiruošti pokyčiams, kurie, kaip mes numatėme, turėtų įvykti iki 2030 metų“, – pasakoja studentė Aleksandra Tomaševskaja.

Šis atliktas darbas leido magistro studentams ne tik įgyti daugiau žinių apie leidybos sektorių, dirbti grupėje, bendradarbiauti su leidybos sektoriaus ekspertais, plėsti akiratį, bet ir leido įžvelgti kaip tampriai yra susiję iš pažiūros, kartais, atrodytų, nesusiję dalykai – kompiuterinės technologijos, pramonė, globalios problemos, politiniai įvykiai, globalios ekologinės problemos ar pasaulį stipriai paveikusi pandemija.

„Norisi, kad Lietuvoje atsirastų daugiau žmonių, kurie suprastų kaip veikia ir kaip reikia naudotis ateities įžvalgų metodikomis. Jos svarbios ne tik verslo įmonėms, bet ir valstybėms apskritai, nes leidžia numatyti, kas mūsų laukia ateityje, kas gali įvykti ir kaip mes galime tam pasiruošti“, – strateginio planavimo svarbą aiškina doc. dr. Erika Vaiginienė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos