69688343 10157167475671195 554508513028603904 o

Sveiki, Gerbiamieji Bendruomenės Nariai.

Šiandien pradedame naujus studijų metus Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete. Pradedame nuotoliniu būdu, nes taip geriausiai galime pasiekti kiekvieno mūsų saugumo ir studijų kokybės pusiausvyrą. Taigi, iššūkiai tęsiasi, tačiau tikiu, kad dabar esame kur kas geriau jiems pasirengę nei tai buvo pavasario semestre. Kita vertus, kiekviename iššūkyje ieškau pozityvių dalykų. Laikausi požiūrio, kad iššūkis yra daugiau galimybė, nei grėsmė. Tad nesutinku su kalbančiais, jog ši jaunų žmonių karta yra kažkokia „COVID prarastoji“ ar kokia panaši, nukentėjusi karta. Nuotolinės studijos yra galimybė įgyti naujų, papildomų įgūdžių, kurie – tuo neabejoju – jau yra svarbūs dabar ir dar labiau bus būtini ateityje. Tinklaveikos paženklintame pasaulyje gebėjimas naudotis technologijomis, dirbti nuotolinėje (pavyzdžiui, freelancerio) darbo vietoje ar virtualioje organizacijoje, planuoti savo darbo ir poilsio laiką nekeičiant fizinės erdvės, surinkti reikiamą informaciją atviruosiuose šaltiniuose internete ir ją, užuot mechaniškai iškalus ir atkartojus, panaudoti naujų žinių kūrimui yra ir kuo toliau, tuo labiau bus esminiais.

Taip pat nesutinku su teigiančiais, jog nuotolinės studijos iš esmės yra žemesnės kokybės, nei studijos toje pačioje fizinėje erdvėje. Tokie samprotavimai man primena pagraudenimus apie tai, jog kompiuteriai baigia visiškai išstumti knygas. Mes, Komunikacijos fakulteto žmonės, turime suprasti medijos ir jos turinio skirtumą. Juk dėstytojo ir studento buvimas vienoje auditorijoje fizinėje realybėje ir buvimas viename kambaryje virtualiojoje realybėje yra tik medijos klausimas. O studijų kokybę lemia turinys, bendravimas ir bendradarbiavimas. Žinoma, nuotolinės studijos neturi virsti vien savarankišku studentų darbu. Todėl, skelbdamas nuotolinių studijų pradžią, pažymėjau, jog jos vyksta tvarkaraštyje numatyta tvarka ir studijų programos plane numatytomis formomis. Abiejose erdvėse – fizinėje ir virtualiojoje –  turime iššūkių studijų kokybei ir abiejose erdvėse juos siekiame spręsti susitelkę, visi, visos bendruomenės pastangomis.

Bet šiandien – Šventė. Tad sveikinu visus bendruomenės narius: dėstytojus ir neakademinį personalą, studentus ir socialinius partnerius su naujųjų, 2020/2021 studijų metų pradžia Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete. Kartu, susitelkę mes įveiksime iššūkius ir tapsime dar stipresni!

Pagarbiai,

Komunikacijos fakulteto dekanas Rimvydas Laužikas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos