Epochoje, kurioje dominuoja skaitmeninės informacinės technologijos, archeologijos ir plačiosios visuomenės susiliejimas tampa svarbiausiu dalyku. 2023 m. gruodžio 11 d. nuo 16 iki 17 val. VU KF profesorius Rimvydas Laužikas, daktarė Ingrida Kelpšienė ir Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė ves seminarą, kuriame nagrinės archeologijos ir ne archeologijos specialistų sankirtą.

seminaras Archaeology data

Visuotinis skaitmeninių technologijų poveikis, apie kurį kalba tokie mokslininkai kaip Manuel Castells ir Jan van Dijk, ne tik paskatino praktinę pažangą įvairiose srityse, bet ir iš naujo apibrėžė paveldo vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje. Tradiciškai praeityje įsišaknijęs paveldas dabar tampa dinamiška jėga, darančia įtaką kultūrai, švietimui, pramogoms, socialinei tapatybei, politiniam bendravimui ir asmeniniam įkvėpimui.

Šiame seminare gilinamasi į intriguojantį klausimą, kodėl asmenys, nepriklausantys archeologijos sričiai, neturintys formalaus akademinio ar profesinio pasirengimo šioje srityje, siekia įsitraukti į archeologiją, paveldą ir su juo susijusias žinias. Sąvoka „susijęs su archeologija“ apima platų spektrą, įskaitant apčiuopiamus elementus, tokius kaip artefaktai ir ekofaktai, taip pat plačią duomenų, informacijos, švietimo ir neapčiuopiamų aspektų, tokių kaip su archeologija susijusios tradicijos, sritį.

Pagrindiniai nagrinėtini klausimai: Kaip neprofesionalai orientuojasi, naudoja ir prisideda prie archeologijos duomenų įvairiuose kontekstuose? Kokia jų sąveika su skaitmeniniais archeologijos duomenų archyvais, su kokiais iššūkiais ir galimybėmis jie susiduria šiame procese?

Išsamesnę informaciją ir registraciją rasite adresu: https://www.tetrarchs.org/index.php/2023/10/26/archaeology-data-and-non-archaeological-professionals-why-do-people-need-archaeology/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos