2026 m. balandžio 26 d. Briuselyje vyko tarptautinio projekto Identity on the Line (I-ON) partnerių susitikimas, kurio metu projekto dalyviai ir europarlamentarai analizavo ilgalaikį migracijos poveikį ateities kartoms. Apskritojo stalo diskusija „Migracijos patirtis: trijų kartų perspektyva“ – tapo ketverius metus trukusio projekto I-ON baigiamuoju renginiu. Diskusijoje dalyvavo projekto vadovė Vilniaus universitete, VU Komunikacijos fakulteto lektorė Neringa Latvytė bei VU Komunikacijos fakulteto doktorantė Donata Armakauskaitė.

Identity web

Apskritojo stalo diskusija Europos Parlamente Briuselyje buvo proga pristatyti projekto išvadas ir rekomendacijas politikos formuotojams: brošiūrą su ilgalaikių sprendimų pasiūlymais, kaip spręsti migracijos sukeliamas problemas. Rekomendacijos apima iniciatyvas, skirtas didinti informuotumą apie ilgalaikes traumines patirtis ir pasekmes asmenims, šeimoms ir visuomenėms. Rekomendacijose taip pat atkreipiamas dėmesys kaip viešajame diskurse galime sumažinti stereotipus apie migrantus.

Su visomis rekomendacijomis galite susipažinti ČIA.

Diskusijos metu sutarta, kad neveiksminga migrantų integracijos ir prieglobsčio politika prisideda prie augančių išankstinių nusistatymų ir kursto mažumų diskriminaciją. „Vienokia ar kitokia migracija negrįžtamai veda prie savo tapatybės kvestionavimo ir atsakymo į klausimą: kas aš esu?” – sakė Europos Parlamento narė Irena Joveva. „Tačiau, – pridūrė ji, – Europos vyriausybės vis dažniau kalba apie daugiakultūriškumą kaip neigiamą reiškinį, kuris tariamai veda į ekonominę nelygybę, socialinį susiskaldymą ir kultūrinio tapatumo praradimą.“

Projekto išvados buvo parengtos per pastaruosius ketverius metus, tačiau šiandien dar aktualesnės. Nuo Rusijos karinės agresijos Ukrainoje pradžios 2022 metų vasarį Europa sulaukė daugiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo bėgančių žmonių.

Plačiau apie projektą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos