lucrezia carnelos IMUwe p1yqs unsplashVilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas, kartu su muziejų specialistais, mokslininkais ir vyriausybinių institucijų, valdančių kultūros paveldą ir skaitmeninimą, atstovais iš Švedijos, Lietuvos bei Estijos dalyvavo DigMus projekte. Šis projektas priskiriamas mokymosi visą gyvenimą sričiai ir yra skirtas Baltijos ir Šiaurės šalių muziejų specialistams.

Juo siekiama nustatyti ir sustiprinti esamas profesinių kompetencijų ir įgūdžių spragas, kurios padėtų tvariau ir įvairiapusiškiau integruoti skaitmenines kolekcijas į muziejų paslaugas.

Pristatomas projekto rezultatas – projekto komandos paruoštas priemonių rinkinys, skirtas padėti muziejų specialistams praplėsti supratimą apie skaitmeninių technologijų galimybes ir pasekmes. Temų pasirinkimą lėmė žemėlapio apklausos, atliktos tarp 96 muziejų specialistų 2021 m. pavasarį visoje Švedijoje, Estijoje ir Lietuvoje.

Pirmajame skyriuje pristatomas skaitmeninės brandos modelis ir darbo lentelė, kuri leidžia palyginti dabartinę organizacijos skaitmeninės brandos būklę ir apsvarstyti tolesnio žingsnius ir konkrečius veiksmus jai tobulinti. Antrajame skyriuje dėmesys skiriamas į duomenis orientuotą muziejų valdymą. Jame atskleidžiami šeši pagrindiniai duomenų valdymo etapai. Galiausiai trečiasis skyrius skirtas skaitmeninei komunikacijai ir apibūdinami pagrindiniai skaitmeninės komunikacijos planavimo elementai.

Priemonių rinkinys taip pat parengtas keliems taikymo lygiams, remiantis muziejų specialistų kompetencijos lygiais. Skaitmeninės brandos modelyje pateikiama apimtis ir strateginio planavimo srities sudėtingumą ir reikalauja požiūrio iš viršaus į apačią, taip pat plataus požiūrio į  visą organizaciją. Į duomenis orientuotas muziejų valdymas yraskirtas naudoti operatyviniu lygmeniu ir atskleidžia skirtingus duomenų valdymo etapus. sprendimų priėmimo procesus muziejuje. Juo galėtų naudotis tiek muziejaus administracija ir skyrių vadovai ar viduriniosios grandies vadovai. Tuo tarpu paskutiniame skyriuje jo taikymo sritis į pradinį skaitmeninės komunikacijos lygmenį ir konkrečiai skirta muziejų darbuotojams dirbantiems su komunikacija.

Šiuo priemonių rinkiniu nesiekiama pateikti universalaus sprendimo ir griežtų gairių, bet siekiama paaiškinti pagrindinius terminus ir pabrėžti esminius muziejaus aspektus.

Daugiau informacijos apie projektą ir jo metu vykdytas veiklas rasite projekto svetainėje www.digmus.eu.

logo nordplus

LEIDINYS 

Projekto finansavimo šaltinis: NordPlus Adult Program

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos