41537188 1973004299433131 655748618841489408 o

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete vykdoma Verslo informacijos vadybos programa yra orientuota į specialistų, kurie gebėtų dirbti šiuolaikinėse verslo organizacijose  globalizacijos ir tarptautinės integracijos procesų kontekste, parengimą. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete Verslo informacijos vadybą studijuojanti Diana Borovik pasakoja apie studijas, savanorystę ir savo profesinę karjerą.

Kaip prasidėjo Jūsų karjera Lietuvos pašte?

– Mano darbo kelias Lietuvos pašte prasidėjo 2017 m. rugsėjį, kai atėjau į savanorišką praktiką Korporatyvinių reikalų departamente. Tai buvo atsitiktinumas, nes apie praktikos galimybę šioje bendrovėje mane informavo giminaitė. Tuo metu buvau antro kurso studentė, todėl pagalvojau, kad praktinės žinios nepakenktų. Išsiunčiau CV, buvau pakviesta į pokalbį, aptarėme, ką galėčiau daryti ir laukiau galutinio sprendimo, kuris, kaip paaiškėjo jau kitą dieną, buvo teigiamas.

Kaip klostėsi Jūsų karjera toliau?

– Dar nesibaigus praktikai, grupės vadovas pasikvietė mane pasikalbėti. Jis džiaugėsi, kad greitai mokausi, kokybiškai atlieku darbus ir lengvai užmezgu pokalbį su skirtinguose padaliniuose dirbančiais kolegomis. Įvertinęs mano pastangas ir gebėjimus, vadovas pasiūlė pasibaigus praktikai likti bendrovėje ir užimti asistentės pareigas. Nepaisant to, kad tuo metu studijavau dar tik antrame kurse – nusprendžiau sutikti. Darbdavys buvo lankstus studijų atžvilgiu. Tuo metu, kai buvau praktikantė ir ėjau asistentės pareigas Korporatyvinių reikalų departamente, darbavausi su bendrovės vidine komunikacija: rengiau straipsnius, kalbinau kolegas, inicijavau renginius ir kt.

Vėliau, susiklosčius nenumatytoms aplinkybėms, teko pereiti į kitą poziciją. Pradėjau eiti specialistės pareigas Organizacijos vystymo departamente. Buvau atsakinga už dokumentų valdymą. Praėjus metams, nusprendžiau, kad metas imtis pokyčių ir naujų darbų, tad buvau paaukštinta į vyresniosios specialistės pareigas. Iš esmės darbas nepakito, tačiau gavau naujų atsakomybių. Taip pat noriu paminėti, kad dirbdama OVD prisijungiau prie 2 organizacijos strateginių projektų, susijusių su mobiliojo laiškininko veiklos modeliu. Čia teko išbandyti save lektoriaus rolėje – mokiau kolegas dirbti su laiškininkams skirta nauja darbo įranga: planšetiniu kompiuteriu ir  nešiojamu spausdintuvu. Per nepilnus metus teko apmokyti kolegas iš mažiausiai 7 skirtingų Lietuvos miestų.

Na, o naujausias mano karjeros žingsnis – 2019 m. gruodį perėjau dirbti į Strategijos ir plėtros departamentą, kur užėmiau procesų analitikės pareigas. Padalinio vadovas, pastebėjęs mano aktyvų įsitraukimą į savanorystės veiklas, pakvietė mane imtis naujų iššūkių ir tapti atsakingai už naujai bendrovėje diegiamą kurjerių informacinę sistemą. Ši sritis man visiškai nauja, tad nors bendrovėje jau dirbu beveik 2,5 metų, kasdien tenka vis labiau gilintis į organizacijos veiklas ir teikiamas paslaugas.

Kokie įgūdžiai, kompetencijos svarbūs Jūsų darbe?

– Labai svarbi yra komunikacinė kompetencija, viešojo kalbėjimo įgūdžiai. Taip pat naudingos yra ir studijų metu įgytos projektų rengimo ir valdymo, verslo organizavimo, verslo analitikos, ryšių su visuomene, informacijos vadybos, sociologinių tyrimų, informacijos teisės bei kokybės vadybos žinios. Suprasdamas šias sritis gali tinkamai išanalizuoti tavo veiklą veikiančius faktorius, sužinoti kolegų nuomonę, pasirengti komunikacijos planą ir kt.

Kokį vaidmenį atlieka komunikaciniai procesai, informacijos valdymas Jūsų darbe?

– Kasdien darbe tenka bendrauti su kolegomis iš įvairių padalinių. Svarbu suvokti, kad kiekvienas iš jų turi skirtingą pasaulėžiūrą, patirtį ir dažnai išmano tik savo konkrečią sritį – čia susiduriame su trikdžiu lygiavertei komunikacijai. Būtina nuolat ieškoti būdų, kaip ir kokiais kanalais pateikti savo informaciją kolegoms suprantama kalba – visai nesvarbu, tai būtų darbovietė, universitetas ar savanorystės vieta. Gebėdamas valdyti informaciją tik padidini tikimybę, kad būsi suprastas ir kartu su tuo žmogumi įveiksi iššūkius, pasieksi geresnių rezultatų.

Ką patartumėte studentams, dar tik pradedantiems savo pirmuosius darbus?

– Nebijokite skirti laiko finansiškai neatlygintinam darbui. Būtent toks darbas karjeros pradžioje suteiks jums išties reikalingą žinių bagažą, profesionalūs kolegos perduos įgytą patirtį, o jus priimanti organizacija leis pažaisti smėlio dėžėje, iš kurios vėliau išlipsite ir tapsite kompetentingos bendruomenės dalimi. Svarbiausia – nebijokite ieškoti iššūkių, eiti ir bandyti jų spręsti, klysti ir atsitiesti.

Kam patartumėte rinktis Verslo informacijos vadybą?

– Kai prieš beveik 4 metus man pačiai teko rinktis studijų programą, ilgą laiką svarsčiau apie ekonomikos ar verslo vadybos studijas. Apie Verslo informacijos vadybos studijų programą sužinojau likus vos keletui dienų iki stojimo paraiškų pildymo pabaigos. Nedvejodama susisiekiau su programos kuratoriais ir supratau, kad matau save šiose studijose. Mane sužavėjo jų atsiliepimai apie studijų programą, jos kokybę, įdomius dalykus ir profesionalius dėstytojus. Galutinį apsisprendimą lėmė kuratorių žodžiai, kuriuos norėčiau perduoti ir jums.

Verslo informacijos vadybos studijų programa – tai tokia programa, kuri apjungia tris plačias, tačiau stipriai susijusias ir perspektyvias sritis – verslo valdymą, rinkodaros valdymą ir informacines technologijas. Specialistas, išmanantis šias dedamąsias dalis – darbdavių geidžiama asmenybė. Taigi šią programą patarčiau rinktis tiems, kurie yra neabejingi rinkodarai, verslo organizavimui ir valdymui, informacinėms technologijoms.

Paminėjote, kad aktyviai savanoriaujate. Gal galite papasakoti plačiau?

– Žinoma. Jau šiek tiek daugiau nei metus savanoriauju dviejose asociacijose: „Išdrįsk“ ir „Agile Lietuva“. Asociacijoje „Išdrįsk“ esu atsakinga už informacijos viešinimą internetiniame puslapyje. Taip pat prisidedu prie renginių organizavimo. Asociacijoje „Agile Lietuva“ savanoriauju viešojo sektoriaus komandoje: rengiu naujienlaiškius, vizualus, informacinius pranešimus. Taip pat su komanda organizuoju išorinius renginius, skirtus besidomintiems projektų valdymu ir vidinius, skirtus tik savanoriams. Tiesa, šiemet buvau išrinkta „Agile Lietuva“ valdybos nare, kuruojančia komunikacijos sritį.

Be to, kadangi dar gimnazijos laikais buvau aktyvi mokinių savivaldoje, tai nusprendžiau, kad norėčiau ir universitete atstovauti studentams. Dėl šios priežasties antrame kurse prisijungiau prie studijų programos komiteto ir jame Verslo informacijos vadybos studentų atstove esu iki šiol. Manau, kad ši veikla yra prasminga, nes prisidedame prie studijų kokybės gerinimo ir tarsi tampame studijų programos ambasadoriais. Be to, ši veikla man suteikė vertingos patirties atstovaujant tam tikrą nuomonę. Dėkoju komiteto nariams už studentų nuomonės išklausymą ir abiem šalims naudingų sprendimų priėmimą!

Taigi galiu teigti, kad labai norint įmanoma ir studijuoti, rodant gerus rezultatus, ir dirbti, ir atstovauti, ir savanoriauti – svarbiausia tai, kad būtina aiškiai nusibrėžti tikslus ir žinoti dėl ko tai darai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos