filip mishevski c5QdMcuFlgY unsplash

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto žurnalistikos studentai turėjo galimybę išklausyti didžiausio pasaulio transliuotojo BBC vykdomo „Trusted News Initiative“ projekto vadovės Jessica Cecil paskaitą apie dezinformaciją žiniasklaidoje. Ši paskaita ir po jos sekusi diskusija tapo šiuo metu VU Komunikacijos fakulteto įgyvendinamo projekto „Media Literacy in the Baltics“ dalimi.

Paskutiniu metu gausus netikrų naujienų ir dezinformacijos srautas kelia didelių iššūkių demokratinėms valstybėms.

„Visuomenę nuolat pasiekia dezinformacija apie vakcinavimą, koronavirusą, įvairias kitas konspiracijos teorijas. Kai kuriose šalyse manipuliavimas informacija netgi daro žalą vykstant demokratiniams rinkimams. Jei dėl tokios vykdomos propagandos žmonės nebežino kuo tikėti, o kuo ne, kyla grėsmė pačiai demokratijai“, – sako Jessica Cecil.

Reaguodamos į dezinformaciją, žiniasklaidos priemonės taiko įvairius metodus, kurie padeda žmonėms atskirti tikras naujienas nuo netikrų.

„Yra įvairiausių iniciatyvų, kurios padeda tiek valstybiniu, tiek tarptautiniu mastu tikrinti sklindančią informaciją. Žiniasklaidos priemonės užsiima skelbiamų faktų tikrumo patvirtinimu, taip pat tikrinama kokie šaltiniai dalijasi informacija. Tokiu būdu galima užkirsti kelią netikroms naujienoms sklisti. Tačiau svarbu, kad tokie naujienų tyrimai būtų paskelbti kuo didesniu mastu – būtina, kad žiniasklaidos priemonės visame pasaulyje dalytųsi savo patirtimi“, – aiškina Jessica Cecil.

BBC kuriamas tarptautinis projektas „Project Origins“ užsiima būtent tuo: didžiausios pasaulyje veikiančios naujienų agentūros, naujienų portalai, televizijos ir radijo stotys glaudžiai bendradarbiauja kartu, tokiu būdu galėdamos stabdyti netikras naujienas, kad jos nepridarytų žmonėms žalos.

„Project Origins“ veikia keliais skirtingais lygmenimis. Visos projekte dalyvaujančios žiniasklaidos priemonės dalijasi savo netikrų naujienų, propagandinių straipsnių suradimais. Taip pat jos seka ir socialinių tinklų terpę, nes socialiniuose tinkluose ne tik žmonės dalijasi netikromis naujienomis – dabar vis dažniau atsiranda ir netikrų naujienų agentūrų ar televizijų profilių, kurie bando apgauti žmones ir patys dalijasi netikromis naujienomis, skleidžia dezinformaciją“, – apie iniciatyvą apjungti didžiausias pasaulio žiniasklaidos priemones kalba Jessica Cecil.

Svarbu, kad vėliau visais netikrų naujienų suradimais žiniasklaidos priemonės dalytųsi tarpusavyje. Tokiu būdu galima ne tik atsekti kuri naujiena yra tikra, o kuri – ne, tačiau ir susekti iš kur vienos ar kitos netikros naujienos sklinda, kas jas kuria, kokie asmenys ar institucijos yra su tuo susijusios. Tik dalinantis patirtimi galima užtikrinti, jog bus sukurtos reikiamos priemonės, kurios padės visame pasaulyje veikiančioms žiniasklaidos priemonėms stabdyti netikrų naujienų sklidimą.

„Dažnai pasigirsta kalbos, kad per daug kalbėdami apie propagandą, dezinformaciją ar netikras naujienas mes tarsi tampame paranojiški. Sutinku, kad jei kažkas patiki konspiracijos teorija, kuri teigia, jog Žemė yra plokščia, galbūt tai konkrečiam žmogui niekuo nekenkia. Tačiau dažniausiai melagingos naujienos kelia grėsmę žmonėms. Dezinformacija skatina pyktį, ksenofobiją, išpuolius prieš tam tikras žmonių grupes. Tyčinis manipuliavimas informacija žudo. Tai ypač aktualu šiuo metu, kuomet pasaulis kovoja su koronavirusu – dezinformacijos paveikti žmonės netiki virusu, nenori skiepytis, tokiu būdu keldami grėsmę ne tik savo ir savo artimųjų gyvybėms, bet ir visos visuomenės gerovei“, – akcentuoja Jessica Cecil.

Daugiau apie projektą „Media Literacy in the Baltics“ – čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos