jan van dijk

2020 m. lapkričio 24 d. 15 val. profesorius Janas van Dijkas, Tventės universitetas, Nyderlandai, skaitys viešą paskaitą, skirtą Komunikacijos fakulteto darbuotojams, doktorantams bei kitiems komunikacijos ir informacijos tyrimais besidomintiems studentams.

Janas van Dijkas (profesorius emeritas) dirba Tventės universiteto Komunikacijos katedroje.

1980-aisiais jis pradėjo tyrinėti informacijos ir komunikacijos technologijas ir, Vikipedijos duomenimis, į apyvartą įvedė tinklaveikos visuomenės sąvoką. Jo pagrindinė ir labiausiai žinoma knyga „Tinklaveikos visuomenė” (1991/2020) keturis kartus išleista anglų kalba ir tris kartus – kinų kalba.

Kitos žinomos profesoriaus knygos – „Skaitmeninė demokratija” (2000), „Informacijos ir komunikacijos technologijos organizacijose” (2005), „Gilėjanti atskirtis” (2005), „Skaitmeniniai gebėjimai” (2014), „Internetas ir demokratija tinklaveikos visuomenėje” ir „Skaitmeninė atskirtis” (2020).

Nuo 1995 m. profesorius van Dijkas yra Europos Komisijos ir įvairių pasaulio šalių vyriausybių patarėjas informacijos ir komunikacijos technologijų politikos klausimais.

dijk knygosPolity Press 2020 / Sage Publications 2020

2020 m. lapkričio 24 d. 15 val. profesorius Janas van Dijkas skaitys paskaitą Tinklaveikos visuomenė ir komunikacijos tyrimai.

Paskaitoje bus siekiama atsakyti į klausimus: Ką tinklaveikos visuomenė ir skaitmeninės medijos reiškia komunikacijos tyrimams? Kokios tyrimo perspektyvos, klausimai ir strategijos dominuos? Atsižvelgdamas į naujausias aktualijas, profesorius dažnai minės besitęsiančią koronaviruso krizę, kaip puikią, nors ir nepageidaujamą, tinklaveikos visuomenės veikimo mechanizmų iliustraciją. Paskaitoje bus aptariamos ir šios temos:

  • socialinės nelygybės augimas (skaitmeninė atskirtis kaip nelygybės skatinimo veiksnys);
  • skaitmeninės demokratijos pažadai ir pasiekimai;
  • teigiami ir neigiami socialinių medijų aspektai;
  • tinklaveikos visuomenės nestabilumas;
  • kasdienio naudojimosi skaitmeninėmis technologijomis tendencijos;
  • komunikacijos tyrimų perspektyvos ir strategijos.

Nuoroda į virtualią paskaitą: https://tinyurl.com/y6sl9j9s

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos