b15ext5Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas kviečia į podoktorantės ir ATHENA tyrimų centro specialistės Agiatis Benardou paskaitą Sudėtingo paveldo įamžinimas pasitelkiant įtraukiančias technologijas: Haidari koncentracijos stovyklos 15 bloko atvejis.

Paskaita vyks 2022 m. sausio 12 d., 16 val. (nuotolinis renginys)

Paskaita yra seminarų serijos Disonuojančio paveldo, atminties ir tapatybės praktikos: Rytų Europos ir pasaulio kontekstai, organizuojamos įgyvendinant projektą Jungiančioji skaitmeninė atmintis paribiuose: kultūrinės tapatybės, paveldo komunikacijos ir skaitmeninės kuratorystės praktikų socialiniuose tinkluose tyrimas dalis. Projektas finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-17-0027) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).

ESFIVP I 1mini lmt lt logo2 spalvotas plokscias

 

 

 

 Rezervuokite vietą ir dalyvaukite (seminaras vyks anglų kalba): https://www.eventbrite.co.uk/e/commemorating-heritage-the-case-of-block-15-of-haidari-concentration-camp-tickets-238696145597

Apie paskaitą

Europoje įtraukiančios technologijos nėra plačiai naudojamos disonuojančiose istorinėse vietose. Nepaisant to, kad vokiečių okupacija Graikijoje (1941–1944 m.) turi įtakos viešoms diskusijoms bei įkvepia meninius pasirodymus, Antrojo pasaulinio karo atminties vietos lieka nematomos.
Paskaitoje pagrindinis dėmesys skiriamas liūdnai pagarsėjusiam Haidari koncentracijos stovyklos 15-am blokui Vakarų Atėnuose - didžiausiai ir žinomiausiai vokiečių koncentracijos stovyklai Graikijoje. Pokalbio metu analizuojama šio apleisto paveldo objekto reprezentacija, ir bandymas šiuo metu nykstantį pastatą padaryti prieinamą įvairioms auditorijoms ir bendruomenėms, naudojant įtraukias technologijas.

Projektu siekiama poveikio daugeliu skirtingų lygių:

  • gerinti pastato funkcijų ir istorinio konteksto supratimą;
  • atnaujinti Atėnų regiono kultūrinį identitetą;
  • skatinti įvairių socialinių ir kultūrinių grupių pilietinį įsitraukimą.
  • Naudojant originalius scenarijus, pagrįstus pirminiais archyviniais šaltiniais bei skaitmeniniais pasakojimais, sukuriama interaktyvi, įtraukianti virtualiosios realybės patirtis, atgaivinanti kultūros paveldo paminklą ir primenanti apie nacių kalinių patirtus siaubus ir kankinimus bei pristatanti istoriškai ir politiškai nevienareikšmiškai vertinamą vietą tiek vietoje, tiek ir už koncentracijos stovyklos ribų.

Lektorė

Agiati IMGAgiatis Benardou yra podoktorantūros stažuotoją Atėnų Ekonomikos ir verslo universiteto Informatikos departamente bei Tyrimų centro ATHENA Skaitmeninio kuravimo skyriaus mokslininkė. Ji taip pat eina mokslinių tyrimų asistentės pareigas Informacijos mokslų departamente Glazgo universitete bei yra kviestinė mokslininkė Kalifornijos Berkeley universitete. Agiatis turi Senovės istorijos ir klasikinės archeologijos daktaro laipsnį, įgytą King‘s koledže Londone.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos