2014m konferencijos akimirka2018 m. birželio 14–15 d. VU Komunikacijos fakultetas organizuoja tęstinę tarptautinę mokslinę konferenciją „Komunikacijos ir informacijos mokslai tinklaveikos visuomenėje: patirtys ir įžvalgos“.

Tarptautinės tęstinės mokslinės konferencijos tikslas – suburti užsienio, taip pat Lietuvos komunikacijos ir  informacijos mokslininkus bei specialistus į diskusiją dėl tinklaveikos visuomenei reikšmingų problemų, identifikuotų atliekant mokslinius komunikacijos ir informacijos tyrimus bei jų sprendimo, kelti studentų susidomėjimą ir didinti įsitraukimą į mokslinius komunikacijos ir informacijos tyrimus.

Konferencijoje bus gilinamasi į pagrindines komunikacijos ir informacijos tyrimų sritis, tokias kaip: atminties institucijos ir kultūros paveldo komunikacija; kultūros ir informacijos paslaugos; žurnalistika ir politinė komunikacija; mokslinė ir mokslo komunikacija; korporatyvinė komunikacija; informacijos ir žinių vadyba; medijos ir leidyba. Numatomos šios horizontalios diskusijų temos:

  • Socialinės tinklaveikos ir socialinių medijų įtaka įvairioms komunikacijos ir informacijos sritims;
  • Tapatumas, vertybės ir etika, socialinė bei ekonominė gerovė tinklaveikos visuomenėje;
  • Informacijos ir komunikacijos procesų valdymo kaita skaitmeninėje erdvėje;
  • Informacijos ir komunikacijos mokslų raidos, procesų ir reiškinių refleksijos ir tyrimai.

Pranešimus renginyje skaitys šie kviestiniai pranešėjai:

Lyn RobinsonDoc. dr. Lyn Robinson, Londono miesto universitetas, Jungtinė Karalystė. Persikėlimas į infosferą: nauja bibliotekininkystės ir informacijos mokslų paradigma.

Dr. Lyn Robinson vadovauja Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų katedrai Londono universitete. Docentė taip pat yra žymiosios Londono universiteto Bibliotekininkystės mokyklos vadovė; kartu su prof. dr. Davidu Bawdenu ji vadovauja Informacijos mokslų tyrimo centrui. Lyn moksliniai interesai apima informacijos, dokumentų bei dokumentalistikos, kolekcijų, skaitmeninės kultūros ir skaitmeninės etikos problemas.

 

charlesportretProf. dr. Charlesas van den Heuvelis, Karališkoji Nyderlandų menų ir mokslo akademija, Amsterdamo universitetas, Nyderlandai. Skaitmeninė humanitarika ir kultūros paveldas: nauji metodai ir interaktyvios naudotojo sąsajos ankstyvuosiuose modernių kolekcijų tyrimuose.

Charlesas van den Heuvelis vadovauja žinių istorijos tyrimams Karališkosios Nyderlandų menų ir mokslų akademijos (KNAW) Huygenso Nyderlandų istorijos institute. Jis taip pat yra vadovas atliekant tyrimus skaitmeninių metodų ir istorijos disciplinų tematika Amsterdamo universitete. Charleso mokslinių tyrimų interesai siejami su skaitmenine humanitarika, žinių, ypač jų sklaidos „Laiškų“ respublikoje bei bibliotekininkystės ir informacijos mokslų istorija.

 

Konferencijoje organizuojama ekspertų diskusija Angažuojanti kultūra ir medijos: situacija Lietuvoje bei pasaulyje. Moderatorė doc. dr. Renata Šukaitytė (Vilniaus universitetas); diskusijos dalyviai: Jūratė Černevičiūtė (Vilniaus dailės akademija), Olga Lapina (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Juozas Markauskas (UAB „Dizi“), doc. dr. Martynas Petrikas (Vilniaus universitetas), doc. dr. Rita Repšienė (Vilniaus universitetas / Lietuvos kultūros tyrimų institutas), dr. Daiva Siudikienė (Vilniaus universitetas). Per kelis pastaruosius dešimtmečius atsirado nemažai naujų būdų dalyvauti kultūroje ir vartoti kultūros produktus bei paslaugas, o kultūros turinys skleidžiamas ne tik tradicinėmis, bet ir skaitmeninėmis priemonėmis. Inovatyviems kultūros turinio sklaidos projektams buvo skirta didelė valstybinė ir europinė parama, tačiau investavimas į turinio sklaidos infrastruktūras neišsprendė kultūrinio turinio prieinamumo visiems arba daugumai problemos. Tad kultūros ir medijų ekspertai, politikos formuotojai ir kūrėjai vis dar kelia tokius klausimus: „Kaip patraukliai pateikti sukurtus produktus vartotojams?“ arba „Kaip išspręsti skaitmeninio turinio rinkos fragmentizaciją Europos Sąjngoje?“ ir „Kaip įtraukti į turinio kūrimą visuomenę?“. Ekspertų diskusijoje bus gilinamasi į turinio kūrėjų (verslo, valstybinių ir kt. institucijų) taikomas auditorijos įtraukimo į medijų ir kultūros turinio vartojimą strategijas.

Maloniai kviečiame konferencijoje dalyvauti komunikacijos ir informacijos mokslininkus, studentus, informacijos ir komunikacijos srityje veikiančių organizacijų bei jų profesinių susivienijimų, kūrybinių industrijų atstovus, taip pat kultūros ir informacijos politikos srityse veikiančių institucijų specialistus. Registruotis reikėtų konferencijos svetainėje.

Pagrindinis renginio organizatorius – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas.

Renginio data ir vieta – 2018 m. birželio 14–15 d. Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras, Saulėtekio al. 5 ir Komunikacijos fakultetas, Saulėtekio al. 9, Vilnius.

Renginio kalbos – anglų ir lietuvių. Konferencijoje bus užtikrinamas sinchroninis vertimas.

Renginio partnerė – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Konferencijos programa

Daugiau informacijos apie konferenciją galite rasti svetainėje: www.conference.kf.vu.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos