Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas pirmą kartą organizavo viešosios kalbos konkursą moksleiviams „KOMUNIKUOK: ŠAUKSMININKO (IŠ)ŠŪKIS“. Geriausios atrinktos moksleivių viešosios kalbos buvo pristatytos konkurso finaliniame renginyje, kuris vyko 2024 m. kovo 15 d. – Pasaulinę kalbos dieną.

naujienai finalo 6auksmininke

Komunikacijos fakultete vykusiame konkurso finale vyresniųjų klasių moksleiviai iš visos Lietuvos susirungė dėl Šauksmininko(-ės) titulo. Pristatytose kalbose jie kėlė švietimo problemas, kalbėjo apie emocinę sveikatą, dalijosi patirtimis apie asmenybės turtinimą, literatūros poveikį.  

Su džiugesiu galima pranešti, jog 2024 m. Šauksmininkės titulas atiteko 11-okei Akvilei Korsakaitei iš Radviliškio Lizdeikos gimnazijos. Ji sakė kalbą tema: „Kompasas jaunam žmogui“.  

Konkurso finalo komisijoje dalyvavo ir mokinių kalbas vertino Fakulteto dėstytojai: asist. dr. Giedrė Vaičekauskienė, žurnalistė asist. dr. Rūta Kupetytė, doc. dr. Lina Murinienė, doc. dr. Marija Stonkienė ir Fakulteto rinkodaros ir komunikacijos vadovė Raminta Labanauskienė. Apibendrindami konkurso metu išgirstas viešąsias kalbas, komisijos nariai pabrėžė moksleivių kritinį mąstymą, domėjimąsi aktualiomis visuomenėje temomis, platų apsiskaitymą, pastangas įsigilinti į pasirinktą problemą ir argumentuotą nuomonės pristatymą. Vertinimo komisijos narė doc. dr. Marija Stonkienė sakė: „Labai džiaugiuosi, kad yra išdrįsusių moksleivių, nuo 8 iki 12 klasės, radusių laiko greta visų kitų veiklų, parengusių ir pristačiusių savo kalbas. Pažymėčiau šių jaunų žmonių entuziazmą, savitą požiūrį į problemas su kuriomis jie kas dieną susiduria“.

Komisijos pirmininkė asist. dr. G. Vaičekauskienė pabrėžė moksleivių drąsą ir atvirumą: „Per viešą kalbėjimą mes klausome žmogaus, jo vertybių, įsitikinimų, autentiško pasaulio matymo. Ir tas klausymas yra labai įdomus, nes galime įprastus dalykus pamatyti naujai.  Geros viešos kalbos kaip įtikinimo menas gali pakeisti auditorijos mintis, sušildyti širdis ir įkvėpti laukiamiems veiksmams“.

„Konkursas – kaip paskatinimas kelti aktualias temas jaunimui ir kviesti diskusijai ieškant sprendimų, – teigė Komunikacijos fakulteto dekanė prof. dr. Renata Matkevičienė. – Kviesdami į konkursą nerimavome – ar sulauksime paraiškų, ar būsime įdomūs. Rezultatai pranoko lūkesčius. Moksleiviai – žingeidūs, aktyvūs, pilietiški. Tikiu, kad įgiję komunikacijos žinių, jie taps drąsesniais ir aktyviais viešojo lauko dalyviais. Ne tik patys mokės įtikinamai kalbėti, bet ir mokės atpažinti kitų taikomas manipuliacijas ir retorinius žaidimus.“

VU Komunikacijos fakulteto organizuojamo konkurso „KOMUNIKUOK: ŠAUKSMININKO (IŠ)ŠŪKIS“ tikslas – paskatinti moksleivius diskutuoti tiek visuomenei, tiek jiems patiems svarbiais klausimais: švietimo sistemos, meno/literatūros/muziejų, tvarumo, tolerancijos, urbanizacijos, žmogaus teisių, migracijos, aplinkosaugos ar bet kuria kita aktualia tema. Komunikacijos fakultetas siekia būti vieta, kur puoselėjamas laisvas nuomonės reiškimas, kito išklausymas ir skatinamas kūrybiškas, visuomeniškas, analitinis Lietuvos ir pasaulio aktualijų suvokimas ir vertinimas.

Konkursas vyko trimis etapais. Pirmojo etapo metu moksleiviai siuntė parengtas viešąsias kalbas, kurias vertino Fakulteto dėstytojų komisija. Atrinktų kalbų autoriai buvo kviečiami atvykti į Komunikacijos fakulteto organizuojamą paskaitų ir konsultacijų ciklą. Mokymų metu Fakulteto dėstytojai bei partneriai skaitė paskaitas apie viešojo kalbėjimo įgūdžius, kūno kalbą, prezentavimo galimybes. „KOMUNIKUOK: ŠAUKSMININKO (IŠ)ŠŪKIS“ konkursą vainikavo finalas, kurį vedė Komunikacijos fakulteto, Žurnalistikos studijų programos studentė Eglė Žilinskaitė.

Planuojama, jog konkursas bus tęstinis Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto projektas.

Konkurso organizatorius: Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas

Konkurso partneris: knygynų tinklas „Humanitas”

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos