diskusija idejos sostineiPolitikų komunikacija prieš rinkimus turi ypač didelę galią – komunikacija gali padėti kandidatui perteikti savo idėjas, mobilizuoti esamus šalininkus, įtikinti neapsisprendusius bei motyvuoti juos rinkimų dieną ateiti balsuoti. Apie tai, kaip ir kodėl kandidatai į Vilniaus mero postą komunikuoja, jie paaiškins trečiadienį (gruodžio 19 d.) diskusijoje „Idėjos sostinei. Mero rinkimai“.

„Kai kalbame apie rinkiminę kampanija, kalbame apie komunikaciją. Visi veiksmai, visos žinutės, visa medžiaga ir yra komunikacija. Galima sakyti, kad komunikacija ir lemia rinkimų rezultatus“, – įsitikinęs Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) Skaitmeninių medijų laboratorijos vedėjas doc. dr. Andrius Šuminas.

Šiandien kandidatai turi visas galimybes skleisti savo idėjas, tačiau tai daro skirtingai – vyrauja įvairūs kanalai, ne vienoda ir pati komunikacija. Pasirinkimas priklauso nuo to, koks yra politiko elektoratas, todėl apibendrintai pasakyti, kuris „receptas“ yra efektyviausias, taip pat negalima.

Komunikacijos ekspertai pastebi, kad visos priemonės gali būti efektyvios, tačiau svarbu žinoti, kaip su jomis elgtis, bei kokiai auditorijai siunčiama žinutė. Pasak A. Šumino, politikai neturėtų nuvertinti ir tų kanalų, kuriems šiandien skiriama mažiau dėmesio, pavyzdžiui, lauko reklamų, nes įvairūs tyrimai rodo, kad ji nepraranda savo aktualumo, nepaisant besikeičiančių priemonių ir tobulėjančių technologijų.

Visi kandidatai, nepriklausomai nuo to, kuriuose rinkimuose dalyvauja, tikisi kuo didesnio komunikacijos efektyvumo ir nori pasiekti didelę auditoriją, tačiau kartais dėl to pasitaiko ir klaidų. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininkas A. Šuminas sako, kad blogiausia, kai komunikuojama mėgėjiškai, neturint komunikacijos komandos ir, kai nesuprantama, kaip komunikuoti. „Didžiausia klaida – mėgėjiška komunikacija, kai patys darosi, nesikonsultuoja su specialistais“, – sako ekspertas.

Šiomis temomis bus diskutuojama ir Komunikacijos fakulteto Komunikacijos mokslų magistrantų organizuojamoje diskusijoje „Idėjos sostinei. Mero rinkimai“, kuri vyks gruodžio 19 d. 18 val. Vilniaus balso auditorijoje (Maironio g. 7, Vilnius). Per diskusiją kandidatai į Vilniaus mero postą aptars politinių idėjų konkurenciją viešojoje erdvėje, svarstys, kaip sėkmingai atstovauti politinei pozicijai ir pasiekti rinkėją.

Diskusijoje dalyvauja TS-LKD kandidatas D. Kreivys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas R. Lapinskas, visuomenininkas V. Navickas, Lietuvos laisvės sąjungos-liberalų vadovas A. Zuokas ir Liberalų sąjūdžio kandidatas M. Nagevičius.

Organizatoriai: VU KF komunikacijos mokslų magistrantūros studijų programos studentai

Kontaktinis asmuo: Gretė Gerulaitytė
+370 647 88 577

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos