0001„Orientavimasis į lyčiai jautrią kalbą reiškia, kad ji yra neatsiejama pagarbių darbo ir studijų santykių dalis, o konvencija vartoti gramatinę vyriškąją giminę kaip neutralią yra atgyvenusi ir dažnu atveju diskriminacinė. Todėl svarbu, kad administracinis, akademinis ir pedagoginis bendravimas žodžiu ir raštu, publikacijos, dokumentai ir kasdienė komunikacija atsižvelgtų į pakitusį ir tebekintantį jautrumą lyčiai ir įvairovei“ – teigiama Vilniaus universiteto Lyčiai jautrios kalbos gairėse.

Šios gairės parengtos vykdant Horizontas 2020 Mokslas su visuomene ir visuomenei (Swafs) programos projektą „Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia (SPEAR), kurio tikslas - lyčių lygybės planų sukūrimas aukštojo mokslo institucijoje ir jų įgyvendinimas. Komunikacijos fakulteto mokslininkės ir mokslininkai pirmieji Vilniaus universitete parengė Lyčių lygybės planą (LLP), kuris buvo patvirtintas Taryboje.
Kviečiame fakulteto bendruomenės narius ir nares susipažinti su VU Bendruomenės vystymo skyriui, bendradarbiaujant su universiteto mokslininkais ir mokslininkėmis, parengtomis lyčiai jautrios kalbos gairėmis ir skatiname kalbinį sąmoningumą, taikant gairėse pateiktas rekomendacijas.

Lyčių lygybės plano įgyvendinimui Komunikacijos fakultete suburta darbo grupė, kurią sudaro: doc. dr. Lijana Stundžė (grupės vadovė, lyčių lygybės koordinatorė), doc. dr. Aurelija Novelskaitė, asist. dr. Reda Adomaitienė bei dokt. Rūta Kupetytė. Ši darbo grupė parengs priemones, užtikrinančias lyčių lygybės principus personalo, organizacijos valdymo, mokslo, studijų bei komunikacijos srityse.

Lyčių lygybės planas ir jo įgyvendinimas fakultete yra Komunikacijos fakulteto indėlis įgyvendinant Įvairovės ir lygių galimybių strategiją 2020-2025 metams bendrosios VU Strategijos įgyvendinimo kontekste.

Lyčiai jautrios kalbos gairės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos