302596933 1004753240919344 5158454633882502985 nEuropos muziejų akademijos laureatu šiais metais tapo projektas „I-ON“ („Identity on the Line“) – bendras šešių kultūros istorijos muziejų ir Vilniaus universiteto projektas.

Europos muziejų akademija (EMA) garsėja savo teminiais apdovanojimais: „Micheletti“, „DASA“, „Children in Museums Award“ ir „Heritage in Motion“ apdovanojimais. Visi minėti apdovanojimai teikiami kiekvienais metais. Apdovanojimus skiria EMA valdyba, remdamasi savo ekspertų, nacionalinių atstovų, institucijų rėmėjų ar kitų EMA veikloje dalyvaujančių grupių pasiūlymais. Apdovanojimai įsteigti siekiant pripažinti išskirtinius organizacijų, mokslininkų ir kultūrinius pasiekimus institucijoms kuriant novatoriškus muziejus, rengiant studijas ir vykdant europinės svarbos projektus, turinčius įtakos muziejinio diskurso raidai tarptautiniu lygiu.

Vos ketvirtą kartą savo istorijoje EMA valdyba išrinko EMA premijos laureatą – juo tapo „I-On“. Projekte visi dalyviai tyrinėjo migracijos procesų pasekmes savo šalyje/regione. Pagrindinis projekto partneris – Norvegijos „Vest-Agder“ muziejus. Septynios projekte dalyvaujančios institucijos:

Lietuva: Vilniaus universitetas tyrė migracijos procesą, susijusį su Lietuvos žydais ir lenkais, priverstais palikti šalį po Sovietų Sąjungos okupacijos.

Kroatija: Istrijos etnografijos muziejus, remdamasis Istrijos pusiasalio politine istorija, tyrinėjo 200 000 emigrantus gyventojus po Antrojo pasaulinio karo.

Danija: Knudo Rasmusseno namai daugiausia dėmesio skyrė Grenlandijos gyventojų migracijai į Daniją nuo 1945 m.

Norvegija: „Vest-Agder“ muziejus ištyrė laikiną 500 000 vokiečių karių migraciją 1940–1945 m.

Lenkija: Vidurio Pomeranijos muziejus tyrinėjo Pomeranijos demografinę struktūrą dėl besikeičiančių sienų po Antrojo pasaulinio karo.

Slovėnija: Nacionalinis šiuolaikinės istorijos muziejus daugiausia dėmesio skyrė migrantams iš buvusių Jugoslavijos respublikų į Slovėniją.

Švedija: „Ajtte“ muziejus atkreipė dėmesį į priverstines suomių žmonių migracijas.

Visi šie septyni tyrimai apima karių ir karo vaikų, čiabuvių, dėl karo perkeltų tautų, daugiataučių emigruojančių gyventojų ir jų palikuonių kolektyviai atimtos tapatybės patirtį ir pagrindines žmogaus teises. Projektas atskleidžia bendrus migracijos bruožus ir migracijos poveikį ateities kartoms: vaikams ir anūkams. Kalbama apie tapatybes, pagrindines žmogaus teises, diskriminaciją. Projekto dalyvė iš Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto, lektorė Neringa Latvytė sako, kad šis apdovanojimas yra labai svarbus tyrimo įvertinimas: „EMA apdovanojimas – tai patvirtinimas, kad mūsų balsas, kalbantis apie skaudžias traumines patirtis ir jų įveikas yra girdimas Europoje. Tai taip pat ir padrąsinimas visiems, kurie šiandien susiduria su smurtu, diskriminacija ir ignoravimu – netylėti“.

„I-On“ bendrai finansuoja Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“.

EMA valdyba nusprendė EMA prizą skirti „I-On“, dėl to, kad vidutinio dydžio „Vest Agder“ muziejui Norvegijoje pavyko sukurti tokį sudėtingą tarptautinį projektą, vienijantį dar šešias mažas/vidutinio dydžio institucijas, išsibarsčiusias visoje Europoje. Taip pat EMA komentuoja, kad rezultatas – įspūdingas: bendra keliaujanti paroda, atskiros parodos visose susijusiose šalyse, leidiniai, internetiniai seminarai, mokykliniai paketai ir pan. yra pavyzdinis rezultatas, o taip pat projektas neabejotinai yra svarbus indėlis į XX amžiaus migracijos istorijos Europoje supratimą.

EMA prizas, kurį nugalėtojas turės vienerius metus, yra šveicarų menininko Etienne'o Krähenbühlo (1953–1953) šiuolaikinės skulptūros kūrinys. Prizas bus įteiktas per EMA metinį susitikimą rugsėjo 10 dieną, šeštadienį, Liuksemburge.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas sveikina „Vest Agder“ muziejaus kolegas  Norvegijoje ir partnerius Danijoje, Kroatijoje, Lenkijoje, Slovėnijoje, Švedijoje bei didžiuojasi gautu apdovanojimu.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos