Prof. Rimvydas Laužikas ir jo komanda Vilniaus universitete pirmauja sprendžiant aktualų mokslinių tyrimų iššūkį: archeologinių tyrimų duomenų pakartotinio naudojimo optimizavimą. Įgyvendindami projektą TETRARCHs, jie organizuoja internetinį seminarą, kuris vyks rugsėjo 29 d., penktadienį, nuo 12.00 iki 14.30 val.

onlinedirbtuves

Per pastarąjį dešimtmetį archeologų bendruomenė gerokai pasistūmėjo į priekį, kad duomenys taptų prieinamesni ir lengviau randami. Tačiau svarbiausias uždavinys dabar – apibrėžti geriausią pakartotinio duomenų naudojimo praktiką. Šio seminaro tikslas – atskleisti pirminius archeologinių duomenų pakartotinio naudojimo tyrimų rezultatus, aptarti metodologinius klausimus ir ieškoti būdų, kaip archeologiniai archyvai galėtų geriau tenkinti naudotojų poreikius.

Seminaro programoje numatyta daugybė sesijų, tarp kurių – profesoriaus Rimvydo Laužiko įvadas į naudojimo kokybės metodiką, Jorko universiteto atstovės Kristy-Lee Seaton pranešimai apie duomenų naudojimo atvejus archeologams profesionalams ir keletas sesijų, skirtų besidomintiems archeologinių duomenų naudojimu, kurias ves Vilniaus universiteto ekspertai.

Šis seminaras praturtins archeologų, tyrėjų ir visų, kuriems rūpi archeologinių duomenų išsaugojimas ir prieinamumas, patirtį. Tai unikali galimybė prisidėti prie archeologijos archyvų ateities formavimo ir užtikrinti, kad jie atitiktų besikeičiančius šios srities poreikius.

Išsamią programą ir registraciją rasite:https://www.tetrarchs.org/index.php/2023/09/19/how-do-people-reuse-archaeology-data/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos