Adele GaldikaiteAdelė Galdikaitė (Dovaldės Butėnaitės nuotr.)

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Leidybos ir reklamos studijų programą renkasi žmonės, kurie yra kūrybingi, domisi dizainu, literatūra, reklama, komunikacija, turi daug idėjų ir noro jas įgyvendinti. Apie studijų programą, karjeros galimybes ir darbą leidybos sektoriuje kalbamės su Leidybos ir reklamos studente Adele Galdikaite.

Kodėl pasirinkote studijuoti Leidybos ir reklamos studijų programą?

– Su knygomis draugauju nuo pat vaikystės ir už tai turėčiau būti dėkinga savo tėvams – nuo pat pirmųjų dienų, kai pradėjau suprasti ir vertinti parašytą žodį, tėvai kiekvieną vakarą skaitydavo ir sekdavo man ir broliui pasakas. Nuo tada įsimylėjau skaitymą, jo atveriamus nepaprastus vaizduotės klodus, žodžio, kuriamos istorijos išbaigtumą, meistriškumą ir nepaprastumą.

Su mama dažnai juokaudavome, kad šiame gyvenime nešamės knygnešių misiją – padovanoti skaitymo džiaugsmą kitiems. Tad studijų programos pasirinkimas buvo tikslingas ėjimas savo svajonės ir tikslo link – darbo su knygomis.

Tiesa, nors puikiai žinojau, jog noriu dirbti su knygomis, Leidybos ir reklamos programa man tiesiog prasprūsdavo pro akis, tad iki 10 klasės maniau, jog studijuosiu Lietuvių filologiją. Labai apsidžiaugiau 10 klasėje pamačius, jog Vilniaus Universitete yra Leidybos ir reklamos studijų programa – nuo tada buvau užtikrinta, jog noriu studijuoti ten.

Kokią vietą knygos, literatūra užima Jūsų gyvenime?

– Literatūra užima išties labai didelę vietą mano gyvenime. Pradėjus studijuoti ir dirbti leidykloje „Dvi Tylos“, knygų ir literatūros svarba mano gyvenime dar labiau išaugo.

Dabar knygos man ne tik laisvalaikio praleidimo būdas, tačiau ir darbo įrankis. Bet tai ne ką mažiau malonesnis literatūros matymas – žvelgti ne tik į tekstą ir žavėtis autoriaus kūryba, bet ir suprasti visą knygos pagaminimo kelią, etapus, peržiūrėti popieriaus kokybę, įvertinti šrifto ir dizaino pasirinkimus.

Pradėjus suprasti, koks ilgas, sudėtingas ir iššūkių pilnas yra knygos išleidimo kelias, knygas ir literatūrą pradėjau dar labiau vertinti ir gerbti. Ir vertinti ne tik parašytą žodį, bet ir visą prie knygos leidybos prisidedančią komandą.

Tad, jei turėčiau atsakyti į šį klausimą trumpai, knygos užimą be galo didelę vietą mano gyvenime: tai mano darbas, laisvalaikis ir studijuojamas objektas.

Prisidedate prie leidyklos „Dvi Tylos“ veiklos. Papasakokite daugiau apie savo darbą leidykloje ir pačią leidyklą.

– Leidykla „Dvi Tylos“ – tai dar visai neseniai, prieš keletą metų įsikūrusi nepriklausoma leidykla, leidžianti knygas, skirtas šiuolaikiniam skaitytojui: apie sąmoningą vartojimą, grįžimą prie natūralumo ir gamtos, apie gilesnį savęs ir kitų pažinimą, apie lietuviškumą, klimato kaitą, šiuolaikinės tėvystės problemas, naujai atrandamus skonius ir receptus, apie tikrą ir kokybišką gyvenimą. Labai daug pasakantis ir apibūdinantis yra leidyklos šūkis – „knygos, žengiantiems su pasauliu, ieškantiems tikrumo“. Dažnai sulaukiame pagyrų ne tik už knygų turinį, bet ir už leidinio kokybę, netradicinius dizaino sprendimus.

Prie leidyklos prisijungiau dar pirmaisiais studijų metais. Susižavėjus jų leidžiamomis knygomis, nutariau parašyti laišką ir „įsiprašyti“ į praktiką. Iki šiol sunku patikėti, jog manimi pasitikėjo ir nutarė surizikuoti priimant į komandą pirmakursę. Po kelių mėnesių man pasiūlė leidykloje likti jau nebe kaip praktikantei, o darbuotojai. Taip viskas ir prasidėjo.

Leidykloje mano darbai labai įvairūs: nuo autorių kalbinimo, naujų prekybos kelių, rinkų ieškojimų, iki prisidėjimo prie knygų pristatymų rengimo, dalyvavimo mugėse, informacijos rinkimo būsimoms knygoms ir darbo su tekstais. Tačiau svarbiausiais ir didžiausias iki šiol mano darbas – knygos „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms“ koordinavimas. Buvau šio projekto vadovė: padėjau atrinkti būsimas knygos herojes, ieškojau informacijos apie jas, bendravau su knygos herojėmis, partneriais, iliustratorėmis, rašytojomis, skaičiau rašytojų kurtus tekstus, prisidėjau prie maketo derinimo ir dar daug pačių įvairiausių darbų. Šis projektas man buvo didžiulė dovana, padovanojusi nepaprastas patirtis, akimirkas, pažintis ir leidusi pajusti ir suprasti, jog svajonės ir norai iš tiesų pildosi!

dvi tylosKnyga „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms“ (Augio Narmonto nuotr.)

Kokie įgūdžiai, kompetencijos svarbūs Jūsų darbe?

– Turbūt vieni svarbiausių yra komunikacijos įgūdžiai, kadangi knyga nėra tik išspausdintas tekstas – tai visų prie knygos gimimo prisidedančių dalyvių darbas, ir su jais visais reikia gebėti bendradarbiauti. Taip pat, manau, svarbios yra literatūros, lietuvių kalbos žinios, meilė parašytam žodžiui, gebėjimas pajausti, kuris žodis, sakinys yra tinkamesnis, o ką geriau reikėtų pakeisti, kuris tekstas yra tinkamas skaitytojui, o kurio leisti dar nevertėtų. Taip pat svarbu smalsumas, domėjimasis pasaulio naujienomis, tendencijomis, gebėjimas nuspėti, kokios temos bus populiarios ir kurių vertėtu išvengti. Taip pat labai svarbios ir poligrafijos žinios, tad patarčiau nepražiūrėti pro pirštus į šio dalyko paskaitas. Na, ir, turbūt, kaip ir bet kokiame darbe bei srityje labai svarbus nuoširdus ir kokybiškas darbas, kurio neretai būna labai daug, tačiau jis be galo įdomus ir žavus.

Ką patartumėte studentams, dar tik pradedantiems savo pirmuosius darbus?

– Patarčiau nebijoti bandyti įsidarbinti, prašytis į praktikas nuo pat pirmojo kurso ir į tas įmones, kurių veikla žavitės. Tai, jog esate dar tik pirmakursis ar neseniai pradėjęs savo karjeros kelionę, nereiškia, jog negalite būti naudingas įmonėms ir jog jūsų nepriims. Manau, kuo anksčiau pradėsite dirbti pagal specialybę ir kaupti žinias, tuo bus lengviau ateityje, jau pabaigus studijas.

Taip pat patarčiau darbintis į mažesnes įmones. Tokiose įmonėse neretai vienas žmogus daro labai daug, tad turėsite galimybę prisiliesti prie įvairių procesų, darbų, išbandyti save ne vienoje srityje, pamatyti, kur jums įdomiausia ir kur geriausiai sekasi.

Ir, turbūt, svarbiausia – patarčiau daug ir nuoširdžiai dirbti, netinginiauti, atlikti visas užduotis kokybiškai ir laiku, nebijoti paprašyti daugiau užduočių ar leisti prisijungti prie darbų, kurie jus domina. Semkitės kuo daugiau žinių, klauskite, klausykitės, bandykite.

Kam patartumėte rinktis Leidybos ir reklamos studijas?

– Visiems, kuriuos domina kūrybiškas darbas, kurie mėgsta ieškoti netikėtų sprendimų, kurti, kurie domisi literatūra, leidybos sritimi, vizualiuoju menu, rinkodara, komunikacija, grafiniu dizainu. Taip pat turėtų būti įdomu ir tiems, kurie planuoja ateityje įkurti savo verslą, kadangi turime nemažai ekonomikos ir verslo paskaitų.

Šią programą sudaro dvi disciplinos: leidyba ir reklama. Tačiau, kaip ir žodžiui reikia vaizdo, o vaizdui žodžio, taip ir šios dvi sritys labai susijusios. Tad jei labiau linkstate į reklamos, o ne leidybos pusę ir atvirkščiai, neišsigąskite, šios sritys labai organiškai dera kartu.

Studijos iš tiesų be galo įdomios ir suteikiančios galimybę dirbti kartu su savo srities profesionalais ir nuostabiais dėstytojais. Kartais sunku patikėti, kad tavo dėstytojai tiek daug nuveikę leidybos, reklamos, rinkodaros, komunikacijos srityje, o tu turi galimybę būti jų paskaitoje, klausytis ir semtis iš jų žinių bei patirties.

Ši programa skatina mąstyti kūrybiškai, kitaip, išeiti iš savo komforto zonos, išbandyti save begalėje disciplinų, pastebėti įvarius dizaino ir komunikacijos sprendimus, suprasti, kaip kuriama knyga ir kaip su mumis, mūsų mąstymu ir pasirinkimais „žaidžia“ reklamos, komunikacijos specialistai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos