CAFE EUROPA LT web 01Kovo 5 d. 10 val., Prancūzų institutas Lietuvoje ir VU Komunikacijos fakultetas kviečia į diskusiją apie ateitį ir spaudos laisvę Europoje. 

Diskusija vyks kavinėje „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Renginys vyks prancūzų ir lietuvių kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Prancūzijos pirmininkavimo ES Tarybai proga, 2022 m. kovo 5 d. daugiau nei 26-iose simbolinėse Europos šalių kavinėse nuo Lisabonos iki Vilniaus, nuo Atėnų iki Stokholmo, vienu metu vyks apskritojo stalo diskusijos tarp prancūzų žurnalistų ir kitų valstybių narių atstovų apie ateitį ir spaudos laisvę Europoje. „Café Europa 2022“ atviruose pokalbiuose skatins apsvarstyti šiandienos pasaulio žiniasklaidos problematiką ir perspektyvas: pasitikėjimą tarp žurnalistų ir skaitytojų, politinę ir ekonominę žiniasklaidos laisvę, žurnalisto profesijos ateitį skaitmeninių ir technologinių inovacijų kontekste, melagienų ir dezinformacijos sklaidą.

Vilniuje „Café Europa“ bus ypatinga dėl karo Ukrainoje

Iš pradžių planuota diskusija su žurnalistu Stéphane Siohan, Prancūzijos dienraščių bei „Radio France“ korespondentu Ukrainoje, kuris, deja, šiuo metu dirba karo lauke, neįvyks. Todėl „Café Europa“ bus skirta žurnalistų darbo iššūkiams dezinformacijos ir destabilizacijos atakų kontekste, akcentuojant korespondento užsienyje profesijos specifiką. Lietuvos visuomeninio transliuotojo LRT portalo vyr. redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė diskutuos kartu su prancūzų žurnalistu Stéphane Kenech, Irako, Sirijos ir Sahelio konfliktų specialistu. Café Europa moderuos Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto, Žinių vadybos ir lyderystės studijų programos, pirmo kurso studentė Dorotėja Būdaitė.

Daugiau apie diskusijos dalyvius

Stéphane Kenech 585x621Laisvai samdomas žurnalistas Stéphane Kenech pasakoja apie žmogaus teisių problemas, konfliktus Irake, Sirijoje ir Sahelyje bei jų pasekmes civiliams. 2015 m. Stéphane Kenech sukūrė reportažą apie Irano jaunimo norą išsilaisvinti. Reportažas, kurtas „France 2“ kanalui, laimėjo apdovanojimą tarptautiniame pagrindinių naujienų reportažų festivalyje (FIGRA). Nuo 2015 m. jis taip pat kuria reportažus apie su „Islamo valstybės“ grupuotę ir jos veiksmų poveikį civiliams prancūzų „Arte“, „France 24“ ir „France 2“ kanalams. Po darbo televizijos korespondentu Irake ir Šiaurės Rytų Sirijoje karo prieš „Daesh“ metu, Stéphane Kenech daugiausia dėmesio skiria ilgalaikiams tyrimams ir bendradarbiavimui su tarptautinėmis žiniasklaidos priemonėmis: „Newlines Magazine“, „Le Figaro“, „Jeune Afrique“, „Médiapart“, „Haaretz“ ir Prancūzijos televizijos kanalais minėtame regione. Šiuo metu Stéphane Kenech kuria dokumentinį filmą ir rengia reportažus apie Siriją bei įvykius Hasakės kalėjime.

 

1108921 676286 756x425

Žurnalistė Aleksandra Ketlerienė dirba Lietuvos visuomeninio transliuotojo LRT portalo vyr. redaktoriaus pavaduotoja. Jos interesų sritys – Lietuvos vidaus ir užsienio politika, geopolitinė situacija Europoje, dezinformacijos kampanijos ir jų sklaida, medijų raštingumas. Aleksandra Kelertienė vadovavo medijų raštingumo projektams – „LRT rinkimų rentgenas“ ir „LRT naujienų rentgenas“.

 

 

 

 

 

Kovo 5 d. susitikimai visoje Europoje simbolizuos Europos piliečių debatų tęstinumą vietose, kurios svarbios tiek tarptautinei bendruomenei, tiek vietiniams gyventojams.

„Café Europa 2022“ diskusijos organizuojamos Prancūzų instituto Paryžiuje iniciatyva ir įgyvendinamos Prancūzijos ambasadų kartu su prancūzų kultūros tinklo institucijomis – Prancūzų institutais ir Prancūzų aljansais. Iniciatyvos partneriai: „Le Monde“, „Radio France“ ir „TV5 Monde.“

"Café Europa“ yra Prancūzijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai programos dalis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos