P1100577Gruodžio 15 d. Vilniaus universiteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro konferencijų salėje pristatyta unikali knyga – komiksų albumas „Pogrindis jungia/Podziemie łączy". Pristatymo metu surengta diskusija, kurioje specialistai diskutavo sudėtingo laikotarpio istorijos ir jo paveldo klausimais bei kaip albumas-komiksas „Pogrindis jungia/ Podziemie łączy" gali padėti vystyti tautų dialogą apie sudėtingą paveldą.

Istorinis komiksas-albumas „Podziemie łączy / Pogrindis jungia“ yra trijų autorių – scenaristų iš Vilniaus Ilonos Lewandowskos ir Tomaszo Božerockio bei karikatūristo iš Lenkijos Tomaszo Bereźnickio – darbo rezultatas. Tai pirmasis grafinis pasakojimas, dviem kalbomis pristatantis lenkų ir lietuvių bendradarbiavimo Antrojo pasaulinio karo metu ir po jo gijas.

Albumo pristatomoje diskusijoje dalyvavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas prof. dr. Rimvydas Laužikas, Lietuvos Gyventojų Genocido ir Rezistencijos tyrimo centro direktorius dr. Arūnas Bubnys, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doktorantas Arūnas Šileris, ir autoriai - Ilona Lewandowska ir dr. Tomasz Bożerocki.

Apie leidinį

Kaip istorinių komiksų albumo pristatymo metu pastebėjo dr. Arūnas Bubnys – šis leidinys buvo labai reikalingas, nes jis supažindina visuomenę su svarbiausiais Antrojo pasaulinio karo įvykiais ir pogrindžio veikla labai patrauklia skaitytojui forma. Albume įtaigiai pristatomas dramatiškas Lenkijos ir Lietuvos pogrindžio dalyvių likimas. Žinoma, tai didžiulis patyrusio karikatūristo iš Lenkijos Tomaszo Bereźnickio, jau vaizdavusio istorines temas, nuopelnas. Istorikas pastebėjo, kad būtent pogrindžio istorija šiais laikais yra mažai žinoma bei pamiršta tema.

Viena iš leidinio bendrautorių Ilona Lewandowska pristatymo metu pabrėžė, kad lietuvių ir lenkų pogrindžio dalyvius jungė likimo vingiai, baimė, patirtas skausmas. „Man susidarė įspūdis, kad daugeliu atvejų lenkų ir lietuvių likimai buvo labai panašūs, ypač antrosios sovietinės okupacijos akivaizdoje“, – pripažįsta tyrinėtoja. Todėl buvo sugalvota sujungti tautų istorijas į vieną visumą šiuo istoriniu klausimu.

Autorė pažymėjo, kad ši knyga – daugelio žmonių nuopelnas. Tik projektu susidomėjus „Pagalba lenkams rytuose“ fondui bei gavus finansavimą iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos jis galėjo išvysti dienos šviesą. Albumo partneriai – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Albumo garbės globėjas yra Lenkijos tautinės atminties institutas.

Pogrindžio komunikacija

Komunikacijos fakultetas dekanas prof. dr. Rimvydas Laužikas pastebėjo, kad kiekvienas veiksmas, kurį atliekame su iš praeities ateinančiais objektais (su paveldu, istorijos mokslo žiniomis) – visada bus komunikacija. Ta komunikacija yra ne apie praeitį, o apie mus šiuo laiku gyvenančius žmones, dėl to tai yra labai didelė atsakomybė. Per komunkaciją mes galime konstruoti konfliktą, arba bandyti ieškoti visuomenės sutelkties, dialogo ir susitaikymo. Ypač tai svarbu, kai kalbame apie Lietuvą ir Lenkiją, kadangi lietuviai ir lenkai yra tos tautos, kurios yra ypatingai stirpiai įsivaizduojamos bendruomenės, sukurtos naudojant įvairius tautinius mitus. Profesorius pabrėžė, kad ši knyga, ir tokie komunikaciniai produktai kaip šis leidinys, yra labai svarbūs perkonstruojant mūsų tautinius mitus ir statant tiltus, o ne sienas.

Albumo autorius dr. Tomasz Božerocki pastebėjo, kad komunikacija praplečia istorinį lauką: „Visa tai, kas yra šiame leidinyje – nėra naujas tyrimas, tai tik pamiršta istorija. Vieni naratyvai eina, įsitvirtina, o kiti dingsta iš viešosios srities – taip, kaip ir dingo apie bendradarbiavimą [pogrindyje]. Ilga sovietinė okupacija pakoregavo mūsų atminties naratyvą." Autorius pripažįsta, kad „mes labai dažnai kalbame apie tai, kas mus [kaip tautas] skiria, bet retokai pasižiūrime į tai, kas mus jungia. O pasirodo pogrindis mus jungia. Mūsų leidinio tikslas – populiarinti ir skleisti žinias apie tai, kas mus vienija."

Negalėjusius dalyvauti ar norinčius prisiminti susitikimo akimirkas kviečiame žiūrėti transliacijos įrašą. Mokykloms ir mokytojams, norintiems įsigyti albumą reikėtų susisiekti su Fundacja "Pomoc Polakom na Wschodzie", na o elektroninė albumo versija yra fondo svetainėje.

Foto Justinas Auškelis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos