Alumni Ginte Leksiene

„Triple O Consulting“ Partnerė ir konsultantė strateginiam valdymui, verslo vystymui bei pokyčių įgyvendinimui / Informologija, Komunikacijos mokslai

Kodėl pasirinkote studijas VU KF?

Beveik prieš 20 metų baigiau Informologijos bakalauro studijas. Tuo metu ieškojau įdomesnių studijų ir sakyčiau, kad pasirinkau netyčia. Svarsčiau, gal studijuoti informatiką, gal teisę, o gal ekonomiką. Bet nusprendžiau, kad noriu ko nors įdomesnio ir tiek Informologija, tiek Verslo informacijos vadyba pasirodė įdomu, nes buvo pakankamai nauja tuo metu.

Iš tikrųjų neturėjau žalio supratimo, ką studijuosiu ir ką galėsiu veikti po to. Bet tada tai nebuvo labai svarbu. Tiesą sakant, mano filosofija nelabai pasikeitė, visiems sakau, kad studijos buvo geriausia, kas galėjo atsitikti, nes aukštasis mokslas duoda bendrą išsilavinimą, bendrą suvokimą apie pasaulį, apie organizacijas, apie tai kaip veikia visuomenė. Kai aš stojau, mano motyvacija buvo noras studijuot ką nors įdomaus. Tuo metu tai atrodė įdomu ir aš negalvojau kuo būsiu užaugusi. Tačiau nuo pat 18 metų turėjau tikslą – visada norėjau tapti vadove.

Po bakalauro studijų dirbau labai intensyviai, tačiau po metų pertraukos nusprendžiau stoti į magistrantūrą. Tiesa, baigiau ne iš karto, buvau pasiėmusi akademines atostogas. Ir nors aplinkiniai netikėjo, bet parašiau magistro darbą ir jį apsigyniau. Šios studijos man labai stipriai atsiperka, nes tiek dirbdama su klientais, tiek dirbdama vadovaujamą darbą ne kartą įsitikinau, kad suvokimas apie gerą komunikaciją, marketingą, pardavimus ir daug kitų dalykų atėjo iš studijų.

Kaip sekėsi studijų metais?

Studijų metais gyvenau su 3 draugėmis nuomojamame bute, tai čia pirmas socialinis ratas. Mano vienas klasiokas studijavo Verslo informacijos vadybą, tai bendraudavome ir su juo. Dar susidraugavome su keliais kursiokais, bet turbūt didžiausias mano socialinis ratas gimė iš veiklos Studentų atstovybėje. Aš dvejus metus buvau Komunikacijos fakulteto Studentų atstovybės pirmininkė. Tai draugystės formavosi ne tik tarp fakulteto narių, bet ir su kitų sričių studentais iš atstovybių.

4 kurso pradžioje išvažiavau studijuoti į Erasmus Olandijoje. Tai davė labai daug patirties, nors pasirinkau labiau politinės pakraipos studijas. Ten nebuvo egzaminų, tačiau kiekvienam dalykui reikėjo perskaityti daug literatūros ir parašyti daug rašto darbų. Manyčiau, buvo labiau panašu į savarankiškas studijas, nes dėstytojai tik pateikė rekomendacijas. Tai studijos užsienyje dar labiau praplėtė akiratį.

Kaip pradėjote savo karjeros kelią? Kokie pasirinkimai padėjo Jums įgyvendinti savo tikslą – tapti vadove?

Karjerą pradėjau draugų įmonėje. Jie tuo metu dirbo su projektais, su skirtingomis įmonėmis. Tai man teko bendrauti su įvairių tipų vadovais. Aš daugelio dalykų nesupratau, bet eidavau ir klausdavau, ieškodavau – tiesiog bandžiau. Po to išėjau dirbti su pardavimais. Pradėjau viena, bet pamažu užsiauginau komandą ir vadovavau pardavimų padaliniui. Ir ta kompanija man pasiūlė vadovės poziciją, bet aš greičiausiai išsigandau ir atsisakiau. Vėliau išėjau dirbti generalinio direktoriaus pavaduotoja kazino. Tai buvo įdomus sprendimas, nes aš pasirinkau poziciją pagal pavadinimą, bet neįvertinau moralinio aspekto. Verslas yra verslas, bet moralinis aspektas mane šiek tiek graužė šio darbo metu.

Po to išėjau į motinystę ir kai jau atsirado antra dukra, nusprendžiau, kad noriu greičiau grįžti į darbus ir išėjau į mokymo verslą. Tačiau po trijų metų supratau, kad vis dėlto man norisi kažką kurti ir matyti rezultatą.

Taigi vėl keičiau kompaniją, kurioje praleidau beveik šešerius metus. Dėl suinteresuotų šalių, dėl skirtingų akcininkų interesų tai buvo labai įdomūs metai. Šiame karjeros etape baigiau studijas „BMI Executive Institute“ ir paraleliai prieš pusantrų metų pradėjau vėl dirbti su mokymų veikla.

Kokias savybes pavyko išsiugdyti universitete?

Studijos Komunikacijos fakultete užaugino asmeninius komunikacijos gebėjimus, bendravimą, mokėjimą prezentuoti, kai kuriais atvejais ir gebėjimą kalbėti su skirtingomis suinteresuotomis šalimis. Kiekvienas kursas ir Studentų atstovybė labai prie to prisidėjo. Atstovybė yra labai gera vieta išbandyti save.

Turiu omenyje, kai reikia suprasti skirtingus interesus, nes yra fakultetas, yra studentai, jie turi skirtingas nuomones. Yra administracijos vizija, studentų atstovybės funkcijos ir tu turi visa tai suderinti ir gebėti tinkamai apie tai komunikuoti. Nes nepatenkinti lūkesčiai ir nežinojimas paprastai žmonėms sukelia nepasitenkinimą.

Ką reiškia būti vadovu? Kokių savybių tam reikia?

Aš gal pasakyčiau taip, būti vadovu visų pirma yra atsakomybė, nes tu esi atsakingas ne tik už save, bet ir už kitus, nepriklausomai nuo to, ar vyksta geri dalykai ar blogi, ar tai yra pasiekimai, ar klaidos iš kurių gali mokytis. Antras svarbus dalykas yra gebėjimas suprasti skirtingas sritis arba suprasti savo kiekvieno padalinio interesus.

Dar vienas labai svarbus dalykas, pasitikėjimas savimi. Vadovas turi pasitikėti savimi, nes kai tu padarai sprendimą judėti kažkuria kryptimi, visada gali būt, kad jis nebus teisingas. Turi susitaikyti su tuo, kad bus klaidų.

Būti vadovu reiškia ieškoti išeičių, o ne priežasčių. Tai yra esminis kriterijus. Turi būti proaktyvus, tau turi rūpėti žmonės, ne tik rezultatas. Nes rezultatas yra savaime suprantama, verslas egzistuoja dėl tam tikrų rezultatų.

Ką galėtumėte patarti esamiems ir būsimiems Komunikacijos fakulteto studentams?

Gal keistai pasiūlysiu, bet atsipalaiduokite šiek tiek ir pasimėgaukite kelione. Studentiškas laikas yra nuostabus: tu gali išbandyti daug skirtingų darbų ir veiklų. Tik reikia suprasti, kad reikės įdėti pastangų.

Nesusikoncentruokite 100 % vien tik į studijas, nes gyvenime jos padės, bet tai nėra sėkmės raktas. Mano nuomone, socialinės kompetencijos ir pažintys yra ateities raktas. Dalyvaukite kažkur, eikite į iniciatyvas, prisijunkite prie projektų, važiuokite į Erasmus, ieškokite praktikos užsienyje.  

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos