Laimonas Lileika square

„Toptal“ Projektų valdymo skyriaus vadovas / Verslo informacijos vadyba; Komunikacijos mokslai

Laimonai, kodėl pasirinkote Verslo informacijos vadybos studijas Komunikacijos fakultete?

Pasirinkimas buvo gerai apgalvotas, gal keistai skamba, bet tikrai gerai apgalvotas. Mokykloje su klasioku mokėmės sustiprintoje IT, matematikos pakraipoje. Bet į Matematikos ir informatikos fakultetą nesinorėjo, studijos atrodė per daug techniškos. Ieškojome tarpinio varianto tarp informacinių technologijų ir vadybos. Ir radome kelias specialybes Vilniaus universitete, kurios atitiko mūsų lūkesčius. Kodėl visgi pasirinkome Komunikacijos fakultetą? Berods pavasarį atėjome Į fakultetą, dar prieš pildant stojimų dokumentus, bibliotekoje radome tokį leidinį „Informacijos mokslai“, kuris nebuvo labai senas ir suponavo faktą, kad pati disciplina nėra sena, kažkas progresyvaus, naujai atsiradusio. Po to su klasioku pateikėme prašymus ir taip abu atsidūrėme Komunikacijos fakultete.

Kokie pirmieji įspūdžiai jau tapus studentu?

Studijos man patiko, o labiausiai patiko, kad verslo informacijos vadyba apėmė platų spektrą disciplinų ir mes mokėmės daug skirtingų dalykų, pvz. mikroekonomika, makroekonomika,  vadybos teorija, komunikacijos teorija, informacinės technologijos, duomenų bazės, socialiniai dalykai. Patiko ir tai, kad kursas buvo gana nedidelis, todėl su kursiokais bei dėstytojais galėjome užmegzti artimesnį ryšį. Komunikacijos fakultete išmokau daug įdomių dalykų.

Jei kažką reikėtų keisti, nekeisčiau nieko, nes esu patenkintas tuo, kur mane atvedė studijos.

Kodėl nusprendėte studijuoti magistrą ir kodėl pasirinkote Komunikacijos mokslus?

Gal įtaką padarė tai, kad 3 kurse buvo pastiprinimas į Komunikacijos mokslus. Nutolom nuo vadybinių dalykų.

Magistrą nusprendžiau studijuoti iš karto po bakalauro, nes turėjau tikslą, įgyti magistro universitetinį išsilavinimą. Kilo minčių pratęsti mokslus ir doktorantūroje, tačiau nors dirbau visą studijų laikotarpį, baigęs magistrą supratau, kad nepavyks suderinti darbo pilnu etatu ir doktorantūros studijų, todėl pasirinkau siekti profesinės karjeros.

Iš magistro studijų man labiausiai įsiminė darbas su baigiamuoju darbu. Pasirinkau sau labai įdomią temą „Visuomenės pasitikėjimas visuomenės informavimo priemonėmis“. Buvo labai įdomus pasiruošimas baigiamajam darbui, nuoseklus informacijos rinkimas, daug laiko praleidau bibliotekoje analizuodamas užsienio literatūrą. Atsimenu savo darbo vadovės R. Matkevičienės pastabas, kadangi man buvo sunkiausia atsisakyti publicistinio rašymo stiliaus. Bet aš užsispyriau ir perėmiau mokslinę kalbą.

Kokie Jūsų prisiminimai iš ne akademinio studijų gyvenimo? Ar buvote aktyvus?

Mokykloj buvau aktyvus popamokinėje veikloje, tad ir atėjęs į universitetą ieškojau būdų, kaip save realizuoti. Sužinojome apie KF SA, tuo metu buvo labai mažai aktyvių narių, kurie turėjo idėjų ir noro veikti. Džiaugiuosi, kad su bendraminčiais ėmėme ir „prikėlėme“ studentų atstovybę. Pamenu nuėjome pas administraciją, pasakėme, kad norime aktyviai veikti, ir jie skyrė mums patalpas. Mes pradėjome veikti ir administracija pastebėjo, kad iš tiesų dirbame bendruomenės labui, pradėjome organizuoti Informacijos dienas. Po kurio laiko administracija sutiko renovuoti mūsų patalpas, nes matė, kad iš tiesų gerai dirbame, buvo labai geras bendradarbiavimas su fakulteto administracija.

SA sutikau labai daug įdomių žmonių, patys geriausi atsiminimai iš šio laikotarpio. Kai kurios draugystės užsimezgusios SA išliko iki šiol. Kaip aš sakau, studijos buvo studijavimui, o studentų atstovybė buvo studentavimui.

Ar teko pasinaudoti galimybėmis išvykti į užsienį su Erasmus ar Work and travel programa?

Universitete turėjau daug tikslų: gerai studijuoti, įsisavinti akademinę studijų dalį, būti aktyvus po pamokinės veiklos dalyvis ir išnaudoti visas galimybes, kurias suteikia universitetas, t.y. išvažiuoti su Work and travel ir Erasmus programomis.

Work and travel dirbau 4 mėnesius JAV, ten padirbęs ir šnekėdamas angliškai kiekvieną dieną gerai išmokau kalbą. Tai buvo didelis indėlis į mano ateitį.

Su Erasmus buvau išvykęs į Suomiją. Girdėjau, kad Suomijoje gera studijų kokybė, todėl pasirinkau šią kryptį. Ir man labai patiko, Suomijoje aš pamačiau modernias bibliotekas ir kitus sprendimus, kurių Lietuvoje tuomet dar nebuvo. Susipažinau su tarptautine bendruomene, iki šiol su kai kuriais palaikau aktyvų ryšį, rudenį buvau Helsinkyje, kur gyvena mano studijų draugai užsieniečiai. Labai naudinga studentams susipažinti su tarptautine bendruomene, pastudentauti. Tai buvo mano vienintelis semestras, kada jaučiau, kad studentauju, nes būdamas užsienyje nedirbau, neturėjau kitų veiklų.

Kaip po studijų pasisuko Jūsų karjera?

Studijų laikais dirbau pardavimų srityje ir pradėjau tikėti, kad pardavimai galėtų būti mano tolimesnė karjera. Tačiau baigęs bakalauro studijas nusprendžiau, kad galbūt pabandysiu padirbėti pagal profesiją. Po bakalauro studijų aš pradėjau dirbti ryšių su visuomene agentūroje. Ką aš iš ten išsinešiau po nepilnų metų darbo? Tai labai rimtą perfekcionistinį požiūrį į tai, kaip dirbti su tekstu. Aš rašiau daug pranešimų žiniasklaidai. Mano vadovė buvo perfekcionistė, bet ji mane išmokė, kaip rašyti aiškius, trumpus sakinius, neperkraunant, neperdedant. Taip pat išmokau darbo su tekstu, su struktūra, žodžių parinkimu, lakoniškumu. Kodėl tai sakau? Nes tai man labai padėjo tolimesnėje karjeroje. Aš dirbau su IT klientais, tokiais kaip Siemens, Samsung, rašiau apie informacines technologijas, ir buvo toks labai įdomus lūžis. Aš pamačiau Microsoft skelbimą, kad didelė, labai gerai žinoma korporacija ieško talentų. Ir aš sudalyvavau atrankoje ir ją laimėjau. Vėlgi, pozicija buvo susijusi su pardavimais. Aš pagalvojau, gal reikia tęsti tą karjerą. Tai buvo mano šansas pabandyti darbą didelėje korporacijoje, buvo labai įdomi patirtis. Aš būdamas labai jaunas pamačiau didelę organizaciją iš vidaus, organizacija labai daug investavo į mano mokymą, atsidūriau tarptautinėje aplinkoje, dalyvavau tarptautiniuose mokymuose, susipažinau su kolegom iš viso pasaulio, kolegos Lietuvoje taip pat buvo labai įdomūs žmonės ir buvo smagu iš jų mokytis. Tai du atradimai: pardavimai ne man, bet IT įdomu.

Dar dirbdamas Microsoft dalyvavau mokymuose apie projektų valdymą ir ši tema mane užkabino, nusprendęs, kad pardavimai ne man, nusprendžiau karjerą pasukti į projektų valdymą. Ir 2008 metais pradėjau karjerą projektų valdymo srityje. Ir iki pat šiandienos aš dirbu projektų valdyme.

Ar žinias, kurias įgijote Komunikacijos fakultete, pritaikėte savo darbinėje veikloje?

Visą laiką, kai aš pradėjau projektų valdyme dirbti, supratau, kad vienas iš didžiausių sėkmės kriterijų yra gera komunikacija, todėl labai džiaugiuosi, kad baigiau Komunikacijos fakultetą, kad dirbau Studentų atstovybėje, viešųjų ryšių agentūroje. Komunikuodamas dabar aš žinau metodikas, kurias aš noriu taikyti ir aš jas taikau. Man labai svarbu būti efektyviu komunikatoriumi. Jei parašau tekstą, man svarbu, kad jį perskaitytų, todėl naudoju apverstos piramidės principą. Pirmieji 2-3 sakiniai turi apibendrinti visą tekstą. Kai komunikuoju su aukščiausio lygio vadovais, dažnai naudoju šią metodiką, žinau, kad jie viso teksto gali neperskaityti, todėl surašau esminę informaciją viršuje ir darau prielaidą, kad jie gali nebeskaityti toliau, bet jie žinos, ką norėjau pasakyti. Tai viską ką aš išmokau Komunikacijos fakultete, ryšių su visuomene agentūroje, aš naudoju ir dirbdamas projektų valdyme. Komunikacija turi būti lakoniška, aiški, struktūruota, perskaitoma ir turi pasiekti galutinį gavėją.

Žiniomis, sukauptomis studijuojant ir dirbant, dalinotės ir su Komunikacijos fakulteto studentais?

2013 metais pradėjau dėstyti Komunikacijos fakultete, mano dėstomas dalykas buvo pasirenkamasis. Pirmi metai buvo pilni iššūkių, nes mačiau, kad dalykas nesutraukia pakankamai žmonių, tai motyvaciškai nebuvo lengva, bet supratau, kad aš nesu žinomas dėstytojas, o ir pats dalykas nežinomas... bet jau 3, 4, 5 metai buvo puikūs ir  susirinkdavo daug studentų. Aš mačiau, kad galiu būt naudingas ir studentai baigę kursą, tikrai turėjo gerus pagrindus pradėti karjerą IT projektų valdyme. Ir aš visada pabaigoje sakydavau, kad jei norite tęsti, gilinti žinias, tai kursas nėra pabaiga, eikite į Agile Lietuva asociaciją, kitas projektų valdymo asociacijas ir gilinkite žinias. Ir dabar kai kurie mano buvę studentai dirba kartu. Ir net tik studentai, ir dėstytojai.

Kas svarbu šiuolaikiniams studentams?

Svarbu progresyvus mąstymas ir kantrybė. Jaunimui reikia daugiau kantrybės. Manau, kad šiais laikais labai daug galimybių ir norisi viską išbandyti. Tai ir gerai, bet tuo pačiu ir blogai, nes atsiranda daug mėtymosi. Linkėčiau progresyvumo, kantrybės ir stabilumo. Jei kažkas nepatinka, nemesti iš karto, bet surasti tą lygį, kad jau viską padariau kas įmanoma. Aš į šitą žiūriu ne tik iš studentų, bet ir iš darbdavių perspektyvos. Norisi daugiau to stabilumo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos