Series of virtual seminars Contested heritage memory and identity practices Eastern European and global contexts 1Vilniaus universitetas Komunikacijos fakultetas kviečia į seminarų seriją Disonuojančio paveldo, atminties ir tapatybės praktikos: Rytų Europos ir pasaulio kontekstai, organizuojamą įgyvendinant projektą Jungiančioji skaitmeninė atmintis paribiuose: kultūrinės tapatybės, paveldo komunikacijos ir skaitmeninės kuratorystės praktikų socialiniuose tinkluose tyrimas dalis. Projektas finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-17-0027) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).


2022-aisiais metais vyksiančių seminarų metu bus pristatytos penkios išskirtinės temos, atskleidžiančios požiūrių į disonuojantį paveldą skirtumus, tapatybės formavimosi ir transformacijos procesus, atminties praktikas ir kitus susijusius klausimus.

2021-aisiais metais pradėto seminarų ciklo metu jau pristatytos dvi temos. Kopenhagos universiteto Tarpkultūrinių ir regioninių studijų katedros Rytų Europos studijų docentė Tea Sindbæk Andersen pristatė kalėjimo stovyklos Goli Otok transformacijas ir objekto, kaip atminties vietos Jugoslavijoje ir pokomunistinėje Kroatijoje, institucionalizavimą. Podoktorantė ir ATHENA tyrimų centro mokslininkė Agiatis Benardou skaitė paskaitą Sudėtingo paveldo įamžinimas pasitelkiant įtraukiančias technologijas: Haidari koncentracijos stovyklos 15 bloko atvejis. Anksčiau vykusių seminarų įrašus galite rasti VU KF Youtube kanale.

Šiemet vyksiančių seminarų metu, kiekvieną mėnesį bus pristatomos skirtingos disonuojantį paveldą, trauminę atmintį ir tapatybės sukūrimą analizuojančios temos. Vasario 24 d. etnologė ir Vest-Agder Muziejaus (Norvegija) tyrėja dr. Kathrin Pabst pristatys naujausią muziejaus tyrimą – Tylėk! Šeimų paslaptys po II pasaulinio karo ir atskleis, kokią įtaką Antrasis pasaulinis karas turi žmonių įvaizdžio, šeimos istorijos ir tapatybės formavimuisi. Kovas skirtas „Istrijos egzodo“ atvejo studijai, kurią pristatys Primoskos universiteto (Slovėnija) mokslo prodekanė ir Antropologijos bei kultūros studijų katedros vedėja prof. Katja Hrobat Virloget. Balandžio pabaigoje laukia Džordžijos Gvineto koledžo (JAV) Politikos mokslų profesorės ir Politikos mokslų fakulteto katedros dėstytojos Dovilės Budrytės paskaita kurioje lektorė supažindins su savo tiriamuoju darbu apie atminties aktyvizmą ir „Atminties taškus“ pasakojimuose apie Lietuvos partizaninio karo dalyves. O gegužė skirta susitikti su profesore Jenny Wustenberg – Notingamo Trento universiteto (JK) XX amžiaus istorijos docente, kuri seminare daugiausia dėmesio skirs atminties aktyvistų tipologijoms ir transnacionalinei atminčiai.

Rezervuokite vietas ir dalyvaukite artėjančiuose seminaruose (visos paskaitos ir diskusijos vyksta anglų kalba): https://www.eventbrite.com/cc/contested-heritage-memory-and-identity-practices-153009

2022 m. vasario 24 d., 16 val., dr. Kathrin Pabst Tylėk! Šeimų paslaptys po II pasaulinio karo (https://www.eventbrite.co.uk/e/268944338757)

2022 m. kovo 16 d. 16 val., prof. dr. Katja Hrobat Virloget Nutildyti konfliktiniai prisiminimai ir disonuojantis paveldas. “Istrijos egzodo” atvejis Slovėnijoje (https://www.eventbrite.co.uk/e/269485547527)

2022 m. balandžio 29 d., 15 val., prof. dr. Dovilė Budrytė Lytis, karas ir atminimas: atminties aktyvizmas ir „atminties taškai“ Lietuvos partizaninio karo dalyvių pasakojimuose (https://www.eventbrite.co.uk/e/269493230507)

2022 m. gegužės 26 d., 16 val., prof. Jenny Wustenberg Atminties aktyvizmo ir transnacionalinės atminties tipologijos (pranešimo tema bus tikslinama). (https://www.eventbrite.co.uk/e/269504724887)

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos