Komunikacijos fakulteto dėstytoja, politikos aktualijų žurnalistė, LRT.lt vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė pasidalino darbo spaudos centre, NATO Viršūnių susitikimo metu, užkulisiais.

Aleksandra Ketlerienė landscape

Pasiruošimas dirbti per NATO Viršūnių susitikimą

Iš tiesų didelė dalis darbo buvo atlikta dar prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui, pasiruoštas aiškus planas, kaip vyks redakcijos darbas. Žinoma, planas keičiasi priklausomai nuo aplinkybių, o tokių renginių metu tų pokyčių netrūksta, kažkas netikėto nutinka ir tenka į tai susikoncentruoti. Mūsų redakcija iš tiesų įdėjo labai daug pastangų į šį pasiruošimą, prie šio renginio dirba pusė mūsų redakcijos.

Darbas spaudos centre

Kadangi dirbu internetiniame portale, tai mes daugiausia dirbame prie ekranų, stebime transliacijas. Tiesiogiai renginiuose dalyvauja operatoriai ir fotografai, jie yra arčiausiai VIP svečių, politinių lyderių.

Iš esmės visi valstybių vadovai daugiausia bendrauja su savo šalies žiniasklaidos priemonėmis, atvykę į renginį prieina prie savo šalies žurnalistų ir su jais bendrauja savo gimtąja kalba. Pavyzdžiui Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas šio susitikimo metu išvis nebendravo su žiniasklaida.

Viso renginio metu mes gauname daug neoficialios informacijos, kurios neviešiname. Mums papasakojamas tam tikras kontekstas apie vykstančias diskusijas, kaip vyksta derybos, dėl ko preliminariai sutarta, dėl ko vyksta karščiausios diskusijos. Žinoma, galutinis deklaracijos tekstas paaiškėja pabaigoje, kartais dėl jo deramasi iki paskutinių minučių. Deklaracijos ruošimo procesas – tikras derybų menas, visos šalys bando patempti kiekvieną žodį savo naudai, tad kartais intensyvios derybos vyksta dėl kiekvieno žodžio, ar formuluotės.

Įdomu stebėti veiksmą dideliame spaudos centre. Čia susirinkę daugybė žurnalistų iš visų NATO šalių. Jie labai domisi Lietuva, prašo pasidalinti informacija.

Turime kuo pasidžiaugti

Vertindama pasiruošimą, sakyčiau, kad žiniasklaidos darbui viskas puikiai paruošta. Spaudos centras dirba puikiai, logistiškai viskas taip pat labai gerai sustyguota.

Kaip suorganizuotas atvykimas į spaudos centrą. Visų pirma reikia ateiti iki Seimo rūmų, iš ten į parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ veža specialūs autobusai. Iš tiesų žiniasklaidos atstovų labai daug, tad autobusai kursuoja dažnai. Nuvykus į „Litexpo“ tenka praeiti išsamią patikrą ir tik tada žurnalistai keliauja į spaudos centrą, operatoriai ir fotografai pagal jiems suteiktas prieigos teises keliauja dirbti į savo vietas.

Daug informacijos žurnalistai gali pasiimti iš NATO komunikacijos skyriaus, kurių darbuotojai turi didžiausią prieigą prie informacijos, turi geriausias vietas filmavimui ar fotografavimui.

Man teko dirbti Vilniuje vykusiame III Rytų partnerystės Viršūnių susitikime 2013 metais. Tuomet dirbau prezidentės D. Grybauskaitės komunikacijos komandoje, tad panašų procesą mačiau iš vidaus. Dabar įdomu pamatyti, kaip viskas vyksta iš kitos pusės, šį kartą dalyvauju kaip žiniasklaidos atstovė. Galiu pasakyti, kad per 10 metų Lietuva tikrai labai patobulėjo, dabar matau, kaip derybos atrodo iš šono, bet trūksta ir norisi to vidinio žinojimo, kaip ir kas ten vyksta.

Čia dirbti jausmas labai geras, smagu, kad Vilnius skamba per visą pasaulį ir dažniausiai skamba labai teigiamai ir gražiai. Reikia tuo pasidžiaugti.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos