mini Konferencijos organizacinis komitetasRugsėjo 27–29 d. Lietuvos mokslų akademijoje vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Knygos, ekranai ir skaitančios smegenys“. Mokslinis renginys buvo skirtas aptarti masinio skaitmeninių ekranų naudojimo poveikį skaitymui, taip pat pristatyti COST tarptautinio mokslininkų tinklo „Skaitymo evoliucija skaitmeniniame amžiuje“ (Evolution of Reading in the Age of Digitisation (E-READ)) veiklos rezultatus ir pasiekimus.

Konferenciją organizavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas, Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius, Europos šalių mokslininkų Bendradarbiavimo mokslo ir technologijų srityse tinklas (COST), Pasaulinė autorystės, skaitymo ir leidybos istorijos draugija (SHARP).

Konferencijos metu mokslininkai iš daugiau nei dvidešimties šalių iš viso pasaulio pristatė naujausių tarpdisciplininių skaitymo skaitmeniniame amžiuje tyrimų rezultatus. Konferencijos pranešimais siekta atsakyti į klausimus: kas konkrečiai ir kodėl keičiasi? Kokį poveikį skaitymui turi naujausios technologijos, skaitmeniniai ekranai? Koks yra skaitmeninio amžiaus skaitytojas ir kaip jis skaito? Kviestiniame pranešime garsus Didžiosios Britanijos mokslininkas profesorius Philipas Davisas kalbėjo apie tai, kad pasitelkdami technologijas, kurios leidžia išskaidyti, perkelti, išryškinti tekstą, galime jį analizuoti, intepretuoti atrandant naujas prasmes.

Konferencijos akimirkosKonferencijos akimirka. A. Nenėno nuotr.

Kituose pranešimuose aptartas skaitmeninimo poveikis literatūrinio teksto modifikacijoms, socialinei skaitytojo pozicijai, mokymo ir laisvalaikio sritims, verslui ir kitiems visuomenės sektoriams. Pristatytos galimybės pritaikyti išmanuosius tušinukus (smartpen) bei punktyrinį popierių (microdotted paper) psichofiziologiniams skaitymo tyrimams. Inovatyvumu pasižymėjo tarptautinis Vokietijos, Ispanijos bei Vengrijos tyrėjų projektas, skirtas Williamo Shakespeare‘o sonetams. Skaitytojo sąveika su sonetu matuojama neurologijos ir eksperimentinės psichologijos metodais.

Adrianas van der WeelasKonferencijos organizacinio komiteto pirmininkas Adriaanas van der Weelas. A. Nenėno nuotr.

Konferencijos uždarymo metu profesorius, organizacinio komiteto pirmininkas Adriaanas van der Weelas (Nyderlandai) pabrėžė, kad pagrindinis tarptautinių skaitymo tyrimų tikslas yra padėti žmonėms, visuomenėms, įvairių sričių sektoriams ir mokslo sritims susitaikyti su skaitmeninimo poveikiu.

Išsamesnė informacija apie konferenciją – interneto svetainėje www.eread.kf.vu.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos