ibsc logoRugsėjo 24-25 dienomis vyks tarptautinė knygotyros konferencija „Mažumų knyga: istorinės patirtys ir šiandienos raiškos globaliame pasaulyje“. TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA

Tiesioginę konferencijos transliaciją galima matyti bet kurioje naršyklėje paspaudus šią nuorodą (paprašys įsidiegti Microsoft Silverlight įskiepį) arba tiesiogiai per VU serverį (šią nuorodą atverti reikia Internet Explorer naršyklėje arba Windows Media Player grotuvu).

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas ir Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius šių metų rugsėjo 24-25 dienomis kviečia į tarptautinę knygotyros konferenciją „Mažumų knyga: istorinės patirtys ir šiandienos raiškos globaliame pasaulyje“. 25-ąjį kartą vyksiančiame moksliniame renginyje bus diskutuojama iki šiol mažai nagrinėtomis mažumų leidybos temomis.

Konferencijos pranešėjai – mokslininkai, analizuojantys tradicinių ir skaitmeninių medijų kūrybos, leidybos, gamybos, sklaidos ir recepcijos reiškinius bei jų raišką mažuose sociumuose. Renginys pritrauks humanitarinių bei socialinių mokslų sričių akademinę bendruomenę ir plačiąją visuomenės dalį, besidominčią negausių Europos tautų, etnokonfesinių ir regioninių bendruomenių kultūros reiškiniais.

Kaip kviestiniai pranešėjai konferencijoje dalyvaus pripažinti užsienio mažumų knygos tyrėjai: Bertrand Legendre iš Paryžiaus 13-ojo universiteto, Kirsti Salmi-Niklander iš Helsinkio universiteto, Angus Phillips iš Tarptautinio Oksfordo leidybos studijų centro. Veiks šešios sekcijos (Europos mažumų knygos pasauliai pirmaisiais spaudos amžiais; Negausių Europos tautų knyga XIX amžiaus visuomenėje; Išeivių bendruomenių leidyba tautinėmis ir kitomis kalbomis; Paraleidybos istorija ir šiandienos raiškos; Etnokonfesinių bendruomenių knygų leidyba ir kultūra; Mažumų leidyba globaliame šiandienos pasaulyje), juose pranešėjai iš įvairių pasaulio šalių pateiks 35 pranešimus.

Pagrindinis konferencijos tikslas – mažumų knygos tyrimų konceptualizavimas ir jų skatinimas Baltijos regione ir kitose Europos bei pasaulio šalyse bei tokių tyrimų svarbos darnios visuomenės plėtrai aktualizavimas. 

Tikimasi, kad dvi dienas truksiančios mokslinės diskusijos leis įvertinti Lietuvos mažumų leidybos situaciją tarptautiniame kontekste, padės įžvelgti mažumų knygos kultūros tendencijas XX–XXI amžių sąvartoje, išgryninti mažumų knygos tyrimų spragas, paskatins tarpinstitucinius bei tarpdalykinius tyrimus.

Ši Vilniaus knygotyros konferencija rengiama kartu su pasauline moksline organizacija „Autorystės, skaitymo ir leidybos istorijos draugija“ (Society for the History of Authorship, Reading and Publishing, SHARP) ir tarptautiniu mokslininkų tinklu „Šiaurės, Baltijos šalių ir Rusijos knygos, bibliotekų ir skaitymo istorijos tinklas“ (Nordic–Baltic–Russian Network on the History of Books, Libraries and Reading, HIBOLIRE) ir yra pirmas tokios svarbos knygotyros renginys Baltijos šalyse.

Konferencija skirta paminėti dvi svarbias Lietuvos knygotyros mokyklos istorijos datos: VU Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto įkūrimo 75-metį ir profesoriaus Vlado Žuko (1925–2014) 90-ąsias gimimo metines.

Konferencija vyks rugsėjo 24-25 dienomis Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilnius).

Daugiau informacijos – konferencijos tinklalapyje www.ibsc.kf.vu.lt.

Kontaktinis asmuo: Agnė Zumbrickaitė tel.: (8 5) 236 6111; el. p. .

Konferencijos programa

 

Konferencijos akimirkos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos