HPNKF mokslininkai, bedradrabiaudami su VšĮ „Atviro kodo sprendimai“, įgyvendino Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą "Istorinių vietovardžių informacijos valdymo įrankio sukūrimas".

Istorinės geografijos informacijos valdymas yra didelė, taikomojo pobūdžio, kultūros paveldo skaitmeninimo problema. Ji labiausiai išryškėja tuomet, kai bandoma susieti ir vartotojui pateikti kelių paveldo ar mokslo duomenų informacinių sistemų duomenis. Dėl nacionalinių, kultūrinių, sektorių (pavyzdžiui atminties institucijų ir mokslo tyrimų) ir institucinių skirtumų tie patys tikrovės objektai yra skirtingai aprašomi metaduomenimis, neretai vartojant skirtingas semantines reikšmes turinčią, istorinę bei įvairiakalbę terminiją. Dėl šios priežasties vartotojai neranda jiems reikiamų skaitmeninio paveldo duomenų ne todėl, kad sistemose jų nėra, o dėl to, kad yra menkas duomenų sąveikumo lygis. Pavyzdžiui ES skaitmeninio paveldo portale Europeana pagal raktažodį Vilnius randame per 28000 paveldo objektų, o Wilno - dar papildomai beveik 7000, atitinkamai Klaipėda ir Memel - 2500 ir 661, Lietuva, Lithuania ir Litwa  - per 28000, 7600 ir  7700. Dėl šios problemos skaitmeninio paveldo sklaida ne tik yra nekokybiška. Dėl istorinės geografijos duomenų nesąveikumo dalis lituanistinio paveldo skaitmeninėje erdvėje yra komunikuojama naudojant pasenusius ir Lietuvai ne visada palankius istorinius stereotipus.

Kaip teigia projekto "Istorinių vietovardžių informacijos valdymo įrankio sukūrimas" vadovas doc. dr. Rimvydas Laužikas, naujas įrankis bus naudingas tiek pavieniams paveldo tyrėjams, tiek paveldo informacinių sistemų administratoriams, nes svarbiausia įrankio paskirtis yra istorinės geografijos informacijos sąveikumas. Naudodamas sukurtą įrankį paveldo tyrinėtojas gali pasitikslinti praeities vietovardžio atitikimą ar sąsajas su dabartiniu vietovardžiu, rasti vietovardžio formas įvairiomis kalbomis, gauti informaciją apie vietovardžio geografines koordinates, vietą žemėlapyje ir datavimą. Taip pat jis gali pasiūlyti savo rastą naują vietovardį bendram istorinių vietovardžių tezaurui ar patikslinti tezaure jau esančią informaciją. Paveldo informacinės sistemos administratorius gali naudoti registruotiems vartotojams skirtas web paslaugas: atsisiųsti ar pateikti bendram istorinių vietovardžių tezaurui geografinę informaciją dideliais masyvais ir kompiuteriu automatiškai nuskaitomais formatais (GeoJSON, JSON, CSV, SQL, TXT).

Bendradarbiaujant LoCloud (Local content in a Europeana cloud) projekte, Komunikacijos fakulteto mokslininkų sukurtas istorinių vietovardžių informacijos valdymo įrankis buvo susietas su Graikijos Athena Research and Innovation Centre in Information Communication & Knowledge Technologies sukurtu įrankiu MoRe, kuris įgalina automatinį skaitmeninio paveldo metaduomenų praturtinimą ir užtikrina istorinių vietovardžių informacijos valdymo įrankio panaudojimą tarptautinėse kultūros paveldos skaitmeninimo veiklose.

Istorinių vietovardžių valdymo įrankis buvo sukurtas prisilaikant atvirojo kodo principų. Jis visiems prieinamas internetu, adresu: <http://tautosaka.llti.lt/unitedgeo/>.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos