Sausio 18 d. Vilniaus universiteto bibliotekoje (Universiteto g. 3), Smuglevičiaus salėje vyko Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto biblioteka ir Vilniaus universiteto leidykla organizuotas renginys „Knygotyros“ 80 tomų: tradicijos ir modernumas“.

 Knygotyra 80 ROK09709

Susirinkę mokslininkai ir bendruomenės nariai prisiminė žurnalo istoriją, jį kūrusius žmones ir aptarė dabartinį – skaitmenizacijos etapą. Buvęs Komunikacijos fakulteto dekanas, „Knygotyros“ vyriausiosios redaktorės pavaduotojas, Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedros prof. emeritas, habil. dr. Domas Kaunas savo sveikinimo kalboje aptarė pirmosios kartos „Knygotyrą“ ir džiaugėsi dabartiniu kolektyvu: „Žvelgiu į šią salę ir matau mokslininkus, matau bendradarbius, rėmėjus – tai tarytum šeima. Susitelkusi apie vieną leidinį, kuris mus suartina.“

Vyriausioji „Knygotyros“ žurnalo redaktorė, Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedros vedėja, profesorė Aušra Navickienė pristatė antrosios kartos „Knygotyrą“. Kalboje ji aptarė permainas, žurnalo veiklą, jo periodiškumą, apimtį ir kitus aspektus. „Dabar yra leidžiami du žurnalo tomai per metus. Tai leidžia auginti mokslinių tyrimų rezultatus, didinti išleidžiamų straipsnių skaičių,“ – apie pokyčius žurnalo leidyboje komentavo A. Navickienė. Profesorė taip pat akcentavo antrosios kartos „Knygotyros“ mokslininkų indėlį į knygotyros tyrinėjimų rezultatus, jų poveikį leidybai ir mokslui Lietuvoje bei tarptautiniu mastu.

„Knygotyros“ vyriausiosios redaktorės pavaduotoja, Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros profesorė, daktarė Elena Macevičiūtė pristatė žurnalą „Knygotyra“ užsienio mokslinių žurnalų kontekste, aptarė leidinio kokybę ir pristatė mokslininkus, kurie padėjo leidiniui išeiti į tarptautinius vandenis. „Mūsų kolektyvas tikrai puikus. Ir tarptautiniai, ir vietiniai kolegos, ir mes patys galime pasidžiaugti rezultatu“, – komentavo prof. dr. Elena Macevičiūtė.

„Knygotyros“ redaktorių kolegijos narys, Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedros prof., dr. Arvydas Pacevičius akcentavo mokslininkų bendradarbiavimą, pabrėždamas svarbą integruoti įvairias disciplinas, tokias kaip istorija, literatūrologija ir sociologija. Profesorius džiaugiasi, kad daug straipsnių yra suskaitmeninta.

Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros docentas, daktaras Vincas Grigas dalijosi žiniomis apie Vilniaus universiteto mokslinių žurnalų veiklą, jų plėtrą ir pasiekiamumą. Taip pat buvo akcentuota mokslinių tyrimų rezultatų sklaida tarptautinėse duomenų bazėse ir tai, kokią įtaką tai daro Lietuvos mokslui.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos