Lapkričio 29 d. Vilniaus universiteto bibliotekoje, P. Smuglevičiaus salėje vyko knygos „Žemaičių daktaras Faustas: Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos kilmė, raida ir paveldas“ pristatymas. Renginyje dalyvavo knygos autoriai prof. dr. Arvydas Pacevičius ir Nijolė Raudytė, recenzentai doc. dr. Tomas Petreikis ir dr. Alma Braziūnienė bei kiti kviestiniai svečiai.

Daktaras faustas knyga

LR Seimas 2021 metus paskelbė kunigo pranciškono Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos metais, minint 250-ąsias jo gimimo metines. Ši proga paskatino mokslininkus ir bibliotekininkus skirti skyrė daugiau dėmesio J. A. Pabrėžos istorijai ir jo surinktai bibliotekai. 2023 metų vasarą Vilniaus universiteto leidykla bendradarbiaudama su Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija išleido knygą „Žemaičių daktaras Faustas: Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos kilmė, raida ir paveldas“.

Pacevicius knygos pristatyme

Knygos pristatymo metu prof. dr. Arvydas Pacevičius minėjo, jog knyga apie mokslininką ir pamokslininką, botaniką, gydytoją Jurgį Ambraziejų Pabrėžą buvo pavadinta su „Žemaičių daktaro Fausto“ palyginimu, nes nagrinėjant A. J. Pabrėžos gyvenimą ir išlikusias jo sukauptos bibliotekos knygas, buvo galima atrasti panašumų su J. V. Gėtės „Faustas“ sukurtu personažu. Todėl knygos pavadinime ir atsirado šis susiejimas. Ši asociatyvi nuoroda kviečia mus pamąstyti ne tik apie užsienio literatūrą bei istoriją, bet ir apie lietuviškas šaknis.

Fakulteto dėstytojas, prof. dr. Arvydas Pacevičius teigia, kad A. J. Pabrėža buvo užsispyręs ir sugebėdavo įtikinti kitus tuo, kuo tikėjo pats. Tai buvo ypatinga asmenybė, ne kiekvienas vienuolis galėjo sau leisti tokius dalykus, kaip pavyzdžiui, Pabrėžos kabinetai Kretingoje, kur  viena celė buvo jo darbo kabinetas, antra – gydytojo veiklai skirtas kabinetas. Recenzentė dr. Alma Braziūnienė teigė, kad A. J. Pabrėža yra sunkiai apibrėžiamas vienu ar dviem žodžiais, į jį galima žiūrėti ir kaip į kolekcininką, ir kaip į mokslininką, ir kaip į bibliofilą.

Plačiau apie knygą: https://www.knygynas.vu.lt/zemaiciu-daktaras-faustas-jurgio-ambraziejaus-pabrezos-bibliotekos-kilme-raida-ir-paveldas

Projekto vykdytojas – VšĮ Komunikacijos departamentas, projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos