Lapkričio 21 dieną Komunikacijos fakultete svečiavosi „Google” mokymų komandos narė Natalija Zaba.

N. Zaba pranešimas

Atviros paskaitos metu N. Zaba pristatė nedaug kam žinomą, bet labai naudingą įrankį žurnalistams „Google Pinpoint“. Tai universali platforma, skirta supaprastinti įvairių tipų dokumentų, įskaitant skaidres, vaizdus ir paprastą tekstą tvarkymą, analizę ir bendradarbiavimą. N. Zaba teigia, kad tai yra visapusiškas sprendimas, skirtas greitai analizei ir vertingoms įžvalgoms iš dokumentų išgauti. Žinias apie šį įrankį norime perduoti ir jums.

„Google“ specialistė akcentuoja, kad net jei neplanuojate kelti ir analizuoti dokumentų patys, galite stebėti kaip tai daro žiniasklaidos priemonės. Taip pat ji pabrėžia, kad „Pinpoint“ įkelti failai nėra pasiekiami per „Google“ paiešką.

pinpoint galimybės

 Štai būtų keletas funkcijų, kurios gali praversti rašant mokslinius darbus ar straipsnius:

  • Dokumentų transkripcija: „Pinpoint“ leidžia lengvai ir greitai transkribuoti įvairių tipų dokumentus, įskaitant skaidres, paveikslėlius ir net rašytinį tekstą. Tačiau, kaip teigia N. Zaba, šiuo metu garso transkribavimo lietuvių kalba, galimybių nėra.
  • Paieškos funkcija: „Pinpoint“ turi specialų paieškos skydelį, leidžiantį naudotojams efektyviai rasti konkrečią informaciją dokumentuose. Ši paieškos funkcija sukurta siekiant taupyti laiką ir supaprastinti analizės procesą. Net jei turite tūkstančius nuotraukų ar dokumentų, ši programa atpažįsta susijusius žodžius ir per keletą sekundžių galima išsifiltruoti reikalingus dokumentus.

pinpoint galimybės 1

  • Daugiakalbystė: įrankis palaiko kelias kalbas ir abėcėles, todėl yra universalus naudotojams, dirbantiems su įvairiais duomenų rinkiniais. Net jei dokumente yra kelios kalbos, programa jas atpažįsta ir leidžia kopijuoti tekstą (net iš nuotraukų) su originalia teksto abėcėle.
  • Bendradarbiavimas: „Pinpoint“ palengvina darbą grupėse, nes leidžia naudotojams dalytis savo dokumentų rinkiniais su kolegomis. Ši funkcija panaikina būtinybę siųsti dokumentus atskirai ir pagreitina komandinį darbą.
  • Privatumas ir saugumas: į „Pinpoint“ įkelti dokumentai lieka privatūs, kol savininkas nepažymi kitaip. Taigi naudotojams suteikiama galimybė kontroliuoti savo duomenis. Tačiau N. Zaba pabrėžė, kad dirbant su labai konfidencialia ar neskelbtina informacija reikia būti atsargiems. Naudotojai turėtų gerai apgalvoti prieš keldami tokius dokumentus, įsivertinti galimas rizikas.
  • Rinkinių tvarkymas: „Pinpoint“ puikiai valdo ir analizuoja didelius dokumentų rinkinius, todėl ji ypač naudinga tyrėjams ir žurnalistams, dirbantiems su dideliais archyvais. Įrankiu galima naudotis tol, kol turite vietos savo Google paskyroje.

Kalbant apie šio įrankio žinomumą, Natalija Zaba apgailestauja, kad nepaisant didelio „Pinpoint” funkcionalumo bei galimybės ja naudotis nemokamai, programa nėra pakanakami naudojamasi.

Įrankį galite rasti čia:

https://journaliststudio.google.com/pinpoint/about

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos