Pilietiniai protestai ir akcijų bangos periodiškai kyla visame pasaulyje, panašias tendencijas galime stebėti ir Lietuvoje. Protestai vyksta ne tik dėl globalių problemų, bet ir dėl vietinių politinių sprendimų, kurie sukelia piliečių nepasitenkinimą. Dažnu atveju, tokiose akcijose yra ryškiai išreikšta tiek vizualinė, tiek verbalinė komunikacija, kurios tikslas - perteikti žinias ir palaikymą piliečiams bei suburti juos bendram tikslui.

Sukaitytes praktikos naujienai

 

Komunikacijos fakulteto „Žurnalistikos ir medijų tyrimų centre“ Komunikacijos mokslų studijų programos magistrantė Kristina Pocytė-Medutė atlieka mokslinių tyrimų praktiką, kurios metu analizuoja „Lietuvos šeimų sąjūdžio“ protestus ir akcijas vykdytas 2021-2023 m. Tyrimo vadovė doc. dr. Renata Šukaitytė-Coenen.

Kristinos Pocytės-Meidutės darbas leis aiškiau suprasti, kaip protestai pateikiami žiniasklaidoje, kaip jie veikia visuomenės nuomonę ir kaip vizualinė komunikacija tampa svarbi protestų veiksmų priemonė. Tai padės ne tik suprasti šiuolaikinius protestus, bet ir prisidės prie medijų raštingumo sklaidos bei galės turėti įtakos politinių sprendimų priėmimui Lietuvoje ir už jos ribų.

Tyrimas bus atliekamas analizuojant protestų ir akcijų vizualinę reprezentaciją Lietuvos naujienų portaluose, naudojant jau egzistuojančias nuotraukas. Analizė apims protestų ir akcijų reprezentacijos vietą žiniasklaidos darbotvarkėje, taip pat vizualinių tropų ir metaforų naudojimą šiose komunikacijos priemonėse.

Šis tyrimas svarbus dėl tematikos aktualumo tarptautiniu mastu bei kuriamų naujų žinių, kurios padės geriau suprasti kaip kuriama šiuolaikinių protestų komunikacija, kaip ji veikia visuomenės nuomonę ir kaip ją reprezentuoja žiniasklaida.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos