Minint 65-ąsias profesorės Audronės Glosienės gimimo metines, apie profesorės pasiekimus ir jos veiklą  Komunikacijos fakultete kalbėjomės su KF Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedros vedėja, prof. dr. Aušra Navickiene.Prof. A. Glosienės 65 osioms gimimo metinėms atminti

Ankstyvieji karjeros metai

„Skaičiuojant nuo apgintos daktaro disertacijos leidybos istorijos tema, jos mokslinė, pedagoginė ir administracinė veikla  universitete truko 16 metų. Tai trumpas laiko tarpas, bet Audronė nuveikė labai daug “, mintimis apie kolegę dalijasi prof. A. Navickienė.

Prof. A. Glosienės karjera klostėsi permainų laikotarpiu, kai Lietuvoje vyko reikšmingi valstybės ir akademinio  gyvenimo pokyčiai. Augantis informacinių ir komunikacinių technologijų vaidmuo ir kintanti visuomenė skatino naujų mokslo paradigmų atsiradimą. „Viena tų paradigmų buvo Komunikacijos ir informacijos mokslų paradigma. Jos pagrindu Vilniaus universitete buvo įkurtas Komunikacijos fakultetas ir Audronė tapo naujo kamieninio akademinio darinio nare. Pirmus metus dirbo Knygotyros katedroje, o po metų pradėjo vadovauti tęstinumą turėjusiai Bibliotekininkystės katedrai. Šios katedros vedėja buvo13 metų ir išaugino padalinį iki Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto“ – prisimena prof. A. Navickienė.

Prof. A. Glosienė vadovaudama katedrai daug dėmesio skyrė jaunų talentų paieškai, būrė mokslininkų kolektyvą, atnaujino abiejų pakopų bibliotekininkystės studijų programas, rengė vadovėlius, aktyviai vykdė mokslinius tyrimus ir projektinę veiklą. Tiek jos tyrimuose, tiek pedagoginiame darbe derėjo tradicija ir modernumas. Į bibliotekininkystės mokslą ir studijas, į praktinę bibliotekų veiklą ji žvelgė kitaip, siekė parodyti šios institucijos socialinę vertę. Bibliotekininkystės mokslą A. Glosienė siejo su informacijos mokslais, bibliotekas vertino kaip svarbų kūrybinių industrijų sektorių, matė bibliotekos kaip viešosios erdvės potencialą.

„Būdama fakulteto prodekane Audronė aktyviai įsitraukė į tarptautinius projektus, labai aktyviai mezgė tarptautinius ryšius, buvo viena pirmųjų fakultete aktyviai tarptautinanti mokslinių tyrimų rezultatus. Tiek studijų, tiek mokslo, tiek projektinė veiklos baruose jos vadovaujamas padalinys tapo svarbia fakulteto kaip sutelktos komunikacijos ir informacijos mokslų mokyklos dalimi“, prisiminimais dalijasi prof. A. Navickienė.

Mokslinių interesų plėtra

Praėjusi habilitacijos procedūrą 2005 m. A. Glosienė tapo profesore. Kaip rodo minėtai procedūrai parengtos darbų apžvalgos pavadinimas „Bibliotekininkystės plėtra informacijos ir kultūros politikos kontekste“ bei jos darbų bibliografija, profesorės mokslinių tyrimų laukas plėtėsi. Jos knygotyrines publikacijas papildė dešimtimis skaičiuojami darbai apie viešųjų bibliotekų socialines funkcijas, bibliotekų paslaugas informacinėje visuomenėje, bibliotekininkystės mokslą. Buvo sulaukta ir pripažinimą liudijančių ženklų: 2003 m. LR Kultūros ministerija A. Glosienei paskyrė premiją už bibliotekininkystės, bibliografijos ir knygotyros moksliniu tyrinėjimus bei praktinę veiklą bibliotekose, 2006 m. ji buvo apdovanota VU Rektoriaus mokslo premija.

Pasak prof. A. Navickienės, laikui bėgant svarbia A. Glosienės mokslinių interesų tematika tapo mokslotyra. Jos tekstai apie bibliotekininkystės mokslą, Levo Vladimirovo mokslinį palikimą, komunikacijos ir informacijos mokslus papildė bibliotekininkystės ir informacijos mokslų istoriografiją, tapo reikšmingi formuojant naujos Komunikacijos ir informacijos mokslų krypties tapatumą. „Audronė pirmoji pateikė Komunikacijos ir informacijos mokslų kaip savarankiškos krypties istorijos pamatus, Lietuvoje prigijo jos pradėtas vartoti dokumentinės komunikacijos mokslų terminas, ji akcentavo krypties kaip humanitarinių ir socialinių mokslų sankirtoje susiformavusio darinio savitumus, jos plėtros problemas ir perspektyvas“, teigia prof. A. Navickienė.

Išskirtinė asmenybė

Pasak prof. A Navickienės, jos kolegė buvo išskirtinė asmenybė: „Ji buvo išskirtinio  intelekto, analitiniais gebėjimais ir kritišku mąstymu išsiskirianti mokslininkė, labai daug skaitė, mokėjo kryptingai dirbti ir siekti tikslo, su draugais nuoširdžiai bendravo. Su ja buvo įdomu ir nenuobodu“.

Prof. A. Glosienė buvo ilgametė VU Komunikacijos fakulteto Bibliotekos ir informacijos mokslų instituto vadovė, VU bibliotekos generalinė direktorė, daugelio tarptautinių projektų vadovė ir dalyvė, knygų ir straipsnių autorė, naujosios universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro kūrėja.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos