Vilniaus universiteto mokslo darbų „Knygotyra“ leidyba

angl. Publishing of Vilnius University research papers "Knygotyra" ("Book Science")

Projekto tikslas – užtikrinti 2019–2021 metais nepertraukiamą lituanistinio mokslo žurnalo „Knygotyra“ funkcionavimą socialinių ir humanitarinių mokslų erdvėje.

Uždaviniai: kasmet parengti ir išleisti po du „Knygotyros“ tomus (kiekvienas tomas po 15 aut. lankų, 250 egz.); juos paskelbti atviros prieigos internetinėje svetainėje http://www.zurnalai.vu.lt/knygotyra, taip užtikrinant žurnale publikuojamų mokslo žinių sklaidą pasaulyje.

Projekto aprašymas

Vilniaus universiteto mokslo žurnalas „Knygotyra“ yra skirtas tarpdisciplininiams knygos ir kitų dokumentinių medijų, taip pat ir skaitmeninių, tyrimams. Žurnalo tematika apima knygos mokslų teoriją ir metodologiją, knygos istoriją, istoriografiją ir šaltiniotyrą, tradicinės ir skaitmeninės leidybos, medijų raštingumo ir skaitymo, knygos meno, bibliofilijos, knygos paveldo tyrimus, knygos sociologiją, taip pat artimas knygotyrai giminingų humanitarinių ir socialinių mokslų šakas (epigrafiką, kodikologiją, bibliotekų ir bibliotekininkystės istoriją, bibliografiją, archyvistiką, dokumentotyrą ir kt.). „Knygotyroje“ skelbiami originalūs moksliniai straipsniai (publikuojami pirmą kartą), mokslinės istorinių šaltinių publikacijos, analitinės knygų recenzijos, knygotyrai aktualių įvykių kronika. „Knygotyra“ pripažinta kaip šiuolaikinius mokslo reikalavimus atitinkantis leidinys, kuriam keliami griežti turinio kokybės standartai. Žurnalas suteikia atvirą visatekstę internetinę prieigą prie spausdinamų tekstų (http://www.zurnalai.vu.lt/knygotyra), žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, referuojamas tarptautinėse ir Lietuvos duomenų bazėse. „Knygotyros“ citavimo duomenys pateikiami tarptautinėje paieškos sistemoje Google Scholar ir Lietuvos duomenų bazėje „Lituanistika“. Žurnalą rengia ilgametę patirtį turinti 21 asmens redaktorių kolegija, iš jų 11 – žymūs užsienio šalių knygotyrininkai. Redaktorių kolegijai nuo 2019 m. vadovauja prof. dr. Aušra Navickienė. „Knygotyra“ telkia Lietuvos universitetų, mokslo tyrimo institutų, įvairių kitų institucijų (Vilniaus knygrišių gildijos, Lietuvos bibliofilų klubų) knygos, spaudos, skaitmeninių leidinių tyrimų problematikos tyrėjus tolesniems tyrimams, publikuoja aktualiausius probleminius užsienio knygotyros mokslininkų straipsnius, yra skaitoma knygos ir kitų medijų kultūra besidominčios visuomenės dalies. 2019–2021 metais planuojama kasmet parengti ir išleisti po du „Knygotyros“ tomus (kiekvienas tomas po 15 aut. lankų, 250 egz.).

Projekto trukmė

2019 m. vasario mėn. 1 d. – 2021 m. gruodžio mėn. 31 d.

Projekto finansavimo šaltinis

2019 – 2021 m. leidyba finansuojama Lietuvos mokslo tarybos administruojamos Valstybinės lituanistinių tyrimų ir sklaidos 2016–2024 metų programos lėšomis.

Projekto vadovė – „Knygotyros“ vyriausioji redaktorė prof. dr. Aušra Navickienė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos