Projekto tikslas: atlikti kompleksinį tyrimą ir parengti mokslo veikalą, kuris visapusiškai ir visavertiškai reprezentuotų istorinę Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo, publicisto, spaustuvininko, Tilžės akto signataro Martyno Jankaus figūrą ir įprasminų šią asmenybę XXI a. Lietuvos raidoje. Atliktas tyrimas taip pat atskleistų modernios valstybės interesų sąsajas su M. Jankaus idėjiniais orientyrais bei darbais, kurie būtų sektinu pavyzdžiu siekiant pilietinės visuomenės tobulėjimo ir valstybės pažangos.

Projekto aprašymas: Lietuvos 100-mečio minėjimo panoramoje buvo pristatyta XIX a. susiformavusio lietuvių tautinio ir politinio sąjūdžio veikėjų plejada, iš kurios išaugo žymūs 1918–1940 m. Lietuvos valstybės vadovai ir visuomenės veikėjai. Deja, jų gretoje nebuvo aktualizuota M. Jankaus figūra, nors jo nuopelnai kaip perskirstų tautos dalių – Mažosios ir Didžiosios Lietuvos lietuvių – vienytojo yra itin svarūs. Taigi, šiuo projektu siekiama atlikti kompleksinį M. Jankaus gyvenimo, veiklos, kūrybinio ir idėjinio paveldo tyrimą, kuris leistų nustatyti jo vaidmenį tautos savarankiškėjimo ir brandos tarpsniu, pozicijas ir įtakas lūžiniais momentais, spaudos kaip instrumento taikymą siekiant asmeninių ir visuomeninių interesų raiškai bei derinimui bei Mažosios ir Didžiosios Lietuvos konsolidavimui. Tokiam darbui yra susidariusios palankios sąlygos, nes yra nustatyti ir įsisavinti svarbūs tyrimo šaltiniai, aiški metodologija bei nepriklausomi nuo stereotipinių pažiūrų į asmenybę teiginiai ir vertinimai.

Projekto trukmė:

2018 m. liepos 1 d. – 2021 m. birželio 30 d.

Projekto vadovas: prof. dr. Domas Kaunas

Projekto finansavimo šaltinis: Lietuvos mokslo taryba

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos