mini Laura Juchnevic disertacijaLaura Juchnevič sėkmingai apgynė daktaro disertaciją „Bibliotekų vaidmenų kaita tinklaveikos visuomenėje: Lietuvos atvejis“.

Disertacijoje sprendžiamas probleminis klausimas: „Kokie ir kaip bibliotekų vaidmenys keičiasi / keičiami dėl tinklaveikos visuomenės nulemtų veiksnių?“. Atliktas Lietuvos bibliotekų vaidmenų kaitos per 25 nepriklausomybės metus tyrimas, kurio metu nustatyta, kaip buvo formuojami bibliotekų vaidmenys teisės aktuose.

Disertacijos „Bibliotekų vaidmenų kaita tinklaveikos visuomenėje: Lietuvos atvejis“ autorė Laura Juchnevič ištyrė aktualią temą – pokyčius bibliotekose tinklaveikos visuomenės kontekste. Dėl informacijos gausos, nuolatinės skaitmeninių technologijų plėtros, pokyčių kultūros ir socialinėje srityse, bibliotekų dėmesys persikelia nuo rūpinimosi informaciniais ištekliais prie vartotojų poreikių realizavimo – orientuojamasi į visuomenės dalyvaujamumo užtikrinimą.

„Lietuvos bibliotekos prisitaiko prie pokyčių visuomenėje. Jos sukuria prieigą prie viso pasaulio informacijos, o įdiegtos šiuolaikinės technologijos taikomos ne tik palengvinti bibliotekininkų darbui, bet ir ugdant visuomenės kūrybiškumą. Kita vertus, Lietuvos bibliotekų vaidmenys 1990–2014 m. formuojami įvairių sričių (kultūros, socialinės, švietimo, mokslo ir studijų) teisės aktuose, todėl siekiamybė tampa bibliotekų vaidmenų susiejimas su pagrindinėmis politinės darbotvarkės aktualijomis, sisteminis požiūris į bibliotekų sritį ir bibliotekų srities politiką“, – teigia L. Juchnevič.

Disertantei vadovavo prof. dr. Rimvydas Laužikas.

Disertacijos gynimo akimirkos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos