3d scannerĮvykdytas projektas „Urbanizuotų vietovių paveldo automatinio monitoringo programinės įrangos prototipo sukūrimas panaudojant 3D lazerines technologijas“.

VU Komunikacijos ir Istorijos fakultetų mokslininkai, bendradarbiaudami su UAB „Terra Modus“ (doc. dr. Rimvydas Laužikas, prof. dr. (HP) Albinas Kuncevičius, dokt. Tadas Žižiūnas, Egidijus Žilinskas ir kt.) baigė vykdyti Lietuvos kultūros tarybos finansuotą taikomųjų mokslinių tyrimų projektą „Urbanizuotų vietovių paveldo automatinio monitoringo programinės įrangos prototipo sukūrimas panaudojant 3D lazerines technologijas“.

Įgyvendinant projektą buvo sprendžiama viena svarbiausių šių laikų – senamiesčių kaitos monitoringo problema. Senamiesčių tvarkybaapima eilę sudėtingų, laikui ir finansams imlių procesų, o paveldo ir šiuolaikinės miestų plėtros sankirtoje gausu įvairių nevaldomų kaitos veiksnių (miestų infrastruktūros plėtra, pastatų pritaikymas šių laikų poreikiams, turizmo paslaugų plėtra ir kt.). Paveldo priežiūros ir tvarkybos institucijos, su turimais resursais ir technologijomis, negali nuolat stebėti kintančio urbanistinio paveldo, tad reikalingi kitokie, inovatyvūs technologiniai sprendimai.

Projekto „Urbanizuotų vietovių paveldo automatinio monitoringo programinės įrangos prototipo sukūrimas panaudojant 3D lazerines technologijas“ vadovo doc. dr. Rimvydo Laužiko teigimu, projekto įgyvendinimo metu buvo atliekama keletas veiklų: išanalizuoti dažniausiai pasitaikantys urbanizuoto paveldo išsaugojimo pažeidimai, identifikuotos labiausiai kintančios Vilniaus senamiesčio erdvės, sukurtas kompiuterizuoto senamiesčių paveldo monitoringo proceso modelis bei sukurtas ir išbandytas programinės įrangos prototipas, kuris pagal skirtingų laikotarpių senamiesčio ortofotografijas ir 3D skenuotus vaizdus automatizuotai atpažįsta įvykusius miesto erdvių ir pastatų pokyčius (sugriauti ar naujai atsiradę statiniai, antstatų, priestatų statyba, stogų kaita ir kt.). Programos prototipas buvo testuotas su 2011 metų ir 2014 metų (projekto metu atliktu) Vilniaus senamiesčio kvartalo tarp Šv. Jono g., Pilies g. ir K. Sirvydo skvero 3D vaizdais bei atkurtu šio kvartalo dalies Pilies g. trimačiu vaizdu prieš II pasaulinį karą. Kompiuterinei programai pavyko identifikuoti svarbiausius pokyčius, įskaitant nuo 2011 metų iki 2014 metų paaugusius medžius.

Trimačio vaizdo technologijos taikymas paveldo erdvėje yra viena perspektyviausių šiuolaikinių paveldo tyrimų ir komunikacijos plėtros krypčių. Todėl trimatis skeneris Faro Edge nuo 2014 metų rudens veikia ir Komunikacijos fakulteto paveldo skaitmeninimo laboratorijoje. Šis įrenginys, kartu su kita studijoms skirta įranga, įsigytas įgyvendinant projektą „Vilniaus universiteto filologijos, socialinių ir komunikacijos mokslų studijų infrastruktūros ir bazinės įrangos atnaujinimas“. Numatoma tęsti ir paveldo automatinio monitoringo galimybių tyrimus bei šiam tikslui skirtos programinės įrangos plėtrą. Šiuo klausimu bendradarbiaujama su Jungtinės Karalystės Jorko universitetu ir Kipro institutu. Tikimasi, kad tai taps pagrindu nemažos apimties naujam tarptautiniam projektui.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos