black smartphone near person

Studijos nuotoliniu būdu – iššūkis ne tik dėstytojams, bet ir studentams. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studentės Ieva Degimaitė, Ugnė Unguraitytė ir Greta Blažytė dalijasi savo pavasario patirtimis ir patarimais, kurie padės pirmo kurso studentams sėkmingai pradėti studijas fakultete.

  • Svarbu yra kažkur sau reguliariai pasižymėti svarbią informaciją, išgirstą paskaitose, atsiųstą el. p. ar kur kitur – ar užrašinėje, ar ant kompiuterio darbalaukio. Taip nepasimesite tarp užduočių ir jų baigimo datų ar kokios kitos svarbios informacijos. Galite viską žymėtis ir kalendoriuje, ypač jeigu dirbate ar turite kitų veiklų – tai padės nepasimesti ir planuoti savo laiką.
  • Kilus neaiškumams – nebijokite kreiptis į dėstytojus ar kitus atitinkamus asmenis. Nebijokite dėstytojų, komunikuokite ir padėkite jiems. Studijos yra mūsų pačių pasirinktas kelias, todėl mes patys ir turime stengtis juo eiti. Mes patys turime norėti mokytis ir neturime laukti kol mums kažkas viską pateiks ant lėkštutės. Jei kokiam nors dėstytojui nesiseka prisijungti prie MS Teams ar kitos platformos, neveikia garsas, vaizdas ar dar kas nors, nereikia juoktis, reikia padėti. Kai kurie prisijungimai, pasidalinimai ir panašūs dalykai net mūsų kartai yra kietas riešutėlis, todėl turime suprasti, kad dėstytojams taip pat reikia pagalbos. Jie mums padeda išdėstydami visą savo išmintį, o mes galime ištiesti pagalbos ranką technologijose.
  • Kalbėkite su dėstytojais, jei kažkas nepatinka ar netinka. Jei su kitais kurso studentais tarpusavyje kalbėsite, kad vieno ar kito dalyko dėstymo metodai jums nėra priimtini ar dalykas nėra įdomus, nuo to tas niekas nepasikeis. Tik abipusio bendravimo ir bendradarbiavimo tarp dėstytojo ir studento dėka galime gerinti visą studijų procesą ir paversti savo studijas patrauklesnėmis tiek sau, tiek aplinkiniams net ir nuotoliu. Jei turite idėjų kaip galima paskaitas ar seminarus padaryti interaktyvesnius ir labiau įtraukiančius, nelaikykite to tik sau. Dėstytojai visuomet džiaugiasi studentų iniciatyvumu ir dažniausiai yra atviri pasiūlymams. 
  • Domėkitės savarankiškai. Niekam ne paslaptis, kad nuotolinio mokymo(si) metu šiek tiek kenčia visas mokymo/studijų procesas ir dėstytojams gali būti sunkiau sudominti mus, kai nėra gyvo kontakto. Vis dėlto, nuolat domintis, klausinėjant ir bendraujant tikrai yra įmanoma kiekvieną dalyką padaryti įdomų ir patrauklų net kompiuterio ekrane, o ir dėstytojams smagiau, kai uždavus klausimą kažkas atsako ir diskutuoja, o ne pasilieka tik tylinčiomis ikonomis.
  • Studijuojant nuotoliniu būdu gali būti sunku susikaupti ir prisiversti atlikti duotas užduotis namų – poilsio – erdvėje, tad patartina daryti darbus vietoje, kurioje jaučiama darbinga atmosfera - prie rašomojo stalo, bibliotekoje, ramioje kavinukėje ar kur kitur.
  • Dar keletas praktinių dalykų, kurie padeda susikaupti net ir nuotoliu vykstančiose paskaitose. Visada per paskaitą ar seminarą išsijunkite telefono garsą ar padėkite jį toliau. Tokiu atveju bus mažiau pagundų išsijungus kamerą ir mikrofoną pasinerti į socialinių tinklų naujienas vietoj paskaitos informacijos. Taip pat prasidėjus paskaitai išjunkite kompiuteryje šalia esančius soc. tinklų langus (tab'us), kad atėjus žinutei Facebook'e neknietėtų išjungti paskaitos ir atrašyti.

Taip pat kviečiame susipažinti su rekomendacijomis studentams kaip įveikti įtampą ir stresą COVID-19 krizės metu ir paskaityti dėstytojų atsiliepimus apie studijas nuotoliniu būdu.

Pirmakursiams ir kitiems, norintiems atnaujinti žinias apie universiteto el. paslaugas – specialus video iš neseniai vykusių mokymų: https://tinyurl.com/y6e7dglr

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos