people 2557396

Komunikacijos mokslas apima daugybę sričių, kuriose Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete Komunikacijos mokslų magistro studijų programą studijavę žmonės gali save realizuoti. Anot studijų programos komiteto pirmininkės doc. dr. Renatos Šukaitytės, ši studijų programa Vilniaus universitete aprėpia platų komunikacijos procesų ir medijų kultūros reiškinių lauką.

Komunikacijos mokslai – ir pradedantiesiems, ir pažengusiems

Komunikacijos mokslų magistro studijų programa Vilniaus universitete yra skirta ambicingiems žmonėms, mėgstantiems ir strateginį, analitinį, ir kūrybinį darbą. Studijuoti gali visi, nepriklausomai nuo to ar jau turi patirties dirbdami su komunikacija susijusį darbą, ar tik norintys pradėti kaupti patirtį ir įgyti profesinių žinių ir kompetencijų šioje srityje.

„Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete yra sutelkta didžiausia Lietuvoje komunikacijos ir medijų tyrėjų komanda, vykdanti tyrimus minėtose srityse, tad programoje dėstantys mokslininkai studijų procese taiko aktualias mokslines žinias ir supažindina studentus su naujomis tarptautinėmis mokslinių tyrimų praktikomis, įtraukia studentus į mokslines konferencijas ir projektus. Studijų procese dalyvauja ir komunikacijos bei medijų lauke dirbantys praktikai-ekspertai“, – pasakoja doc. dr. Renata Šukaitytė.

Studijos apima svarbias komunikacijos mokslų sritis. Politinė ir įtaigos komunikacija, socialinė komunikacija, strateginė ir korporatyvinė komunikacija, masinė ir kultūros paveldo komunikacija – tik dalis jų.

„Svarbu yra atvirumas tarpdisciplininėms žinioms ir nuoširdus domėjimasis lokaliais ir globaliais komunikaciniais procesais, komunikuojamu turiniu ir auditorijomis bei noras būti medijų ir komunikacijos ekosistemos dalimi“, – įsitikinusi doc. dr. Renata Šukaitytė.

Komunikacijos mokslų studentas Ugnius Narutis teigia, kad studijos apima daug sričių, tad reikia nepasimesti.

„Tai daugiau išsilavinimą plečiančios studijos, nei jį siaurinančios ir konkretizuojančios, todėl studijos reikalauja tam tikrų pastangų iš studento (-ės) pusės visas naujas ir turimas žinias integruoti į holistinę struktūrą, kurios turiniai ne tik jį (ją) domintų, bet ir būtų realiai pritaikomi“, – sako Ugnius Narutis.

Programos tikslas – rengti plataus profilio specialistus

Kadangi komunikacija yra labai platus mokslas, specialistai, dirbantys šioje srityje, taip pat turi išmanyti daug skirtingų sričių. Todėl Komunikacijos mokslų magistro studijų programa turi daug tikslų: suteikti žinių ir gebėjimų, būtinų strateginiam, analitiniam darbui organizacinės, socialinės, politinės, paveldo ir masinės komunikacijos srityse; išugdyti praktinius gebėjimus, būtinus vizualinės, žodinės, tekstinės, tarpasmeninės komunikacijos procesų analizavimui ir vertinimui; gebėti kurti komunikacijos strategiją, vidinei ir išorinei komunikacijai įgyvendinti ir vertinti.

„Pagrindinis studijų programos siekis – parengti komunikacijos profesionalą, galintį dirbti verslo, viešojo ir nevyriausybinio sektoriaus įstaigose, išmanantį šiuolaikinės komunikacijos procesus, technologijas ir priemones, gebantį identifikuoti tikslines auditorijas ir savarankiškai atlikti komunikacijos srities tyrimus ir analizes“, – Komunikacijos mokslų magistro studijų programos tikslus vardija doc. dr. R. Šukaitytė.

„Studijuodamas susidariau įspūdį, kad ši programa siekia išugdyti studento intelektinį atvirumą naujoms idėjoms bei stiprinti jo moralinį stuburą, kurio prireiks toms idėjoms realizuoti ir kritiškai įvertinti“, – sako studentas U. Narutis.

Komunikacijos mokslų programa nuolat tobulinama ir naujinama, o prie to prisideda ir dirba ne tik dėstytojai, bet ir socialiniai studijų programos partneriai, kurie yra komunikacijos, viešųjų ryšių specialistai.

„Socialiniai partneriai yra įtraukiami į studijų procesą įvairiais būdais: sudarant studentams galimybę parengti kūrybinį-tiriamąjį komunikacijos projektą konkrečioje įmonėje; kviečiant socialinių partnerių atstovus dalintis profesine patirtimi seminarų metu bei dalyvauti baigiamųjų darbų gynime ir magistro diplomų teikimo ceremonijoje“, – sako doc. dr. R. Šukaitytė.

Plačios karjeros galimybės

„Mūsų absolventai dirba komunikacijos specialistais, rinkodaros komunikacijos specialistais, komunikacijos projektų vadovais arba komunikacijos skyrių vadovais verslo, viešojo ir nevyriausybinio sektoriaus įstaigose; atlieka specializuotą politinės, socialinės, verslo komunikacijos, aplinkosaugos komunikacijos, kultūros komunikacijos ar kt. panašų darbą. Dalis mūsų programą baigusiųjų dirba žiniasklaidos įmonėse, atlieka individualias konsultacijas arba tyrimus vidinės ir išorinės organizacijų komunikacijos, rinkodaros komunikacijos ir kt. srityse“, – apie galimybes įsidarbinti pasakoja Renata Šukaitytė.

Jai antrina ir U. Narutis, įsitikinęs, kad sričių, kuriose gali dirbti Komunikacijos mokslų studijų programą baigę žmonės, yra daug ir jos labai įvairios.

„Programos absolventai dirba įvairiose srityse, tokiose kaip: rinkodara, reklama ar dizainas, bet ir tokiose kaip politika ar mokymo įstaigose. Karjeros atžvilgiu, manau, kad tokio išsilavinimo žmonių paklausa tik augs. Šių dienų pasaulio informacijos gamybos kiekiai tik augs, todėl įvairioms sritims bus naudinga turėti tokios kvalifikacijos žmones gebančius rinkti, analizuoti ir tikslingai komunikuoti tokiomis nepastoviomis sąlygomis“, – svarsto magistrantas.

Komunikacijos srityje – daug konkurencijos, todėl Komunikacijos mokslų studijų programoje siekiama parengti aukščiausio lygio profesionalus.

„Nors komunikacijos ir medijų rinka yra konkurencinga, kūrybingų ir atsakingų komunikacijos profesionalų, išmanančių medijuoto žodžio, vaizdo, teksto įtaigą visuomenei, jos elgsenai, mąstymui ir vertybėms paklausa darbo rinkoje išlieka tiek ekonominio augimo, tiek ir krizių sąlygomis. Būtent tokius profesionalus  ruošia Komunikacijos mokslų magistro studijų programa“, – programos aktualumą akcentuoja doc. dr. Renata Šukaitytė.

*** 

Daugiau apie magistro studijų programą Komunikacijos mokslai galite sužinoti čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos