Kokios yra propagandos spalvos? Kaip jos pasirenkamos priklausomai nuo tikslų? Kiek iš tikrųjų esame atsparūs propagandai? Kokios priemonės jai tinkamos? „Be sąvokos „propaganda“ neįsivaizduojame šių dienų realybės. Stebėdami savo šalies, pasaulio įvykius, bet kokias naujienas, turėtume būti kritiški ir mokėti atskirti patikimą ir vertingą informaciją nuo netikrų naujienų.

Propagandistai, galima sakyti, niekada nemiega ir visada laukia, kada užmigsite jūs. Kai nebebūsite tokie budrūs, propaganda ims veikti visa jėga. Apie ją dabar kalbama išties nemažai, tik nežinia, kiek tame kalbėjime iš tikrųjų yra gilumo ir šio reiškinio supratimo. Neužtenka apibrėžti problemos – reikia galvoti ir apie jos sprendimą“, – įžanginiame knygos žodyje teigia informacinių karų ir propagandos ekspertas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro mokslininkas ir dėstytojas dr. Viktoras Denisenko.

Knygoje aprašomos aktualijos – propagandos veikimo būdai pasauliui susidūrus su koronaviruso COVID-19 pandemija, Baltarusijoje kilus taikioms protestuotojų akcijoms prieš sufalsifikuotus šalies prezidento rinkimų rezultatus ir kiti. Niekada nepailstantys propagandos kūrėjai žaidžia mūsų emocijomis, jausmais, viltimis. Jie kuria manipuliavimo technikas, pramanus ir mitus, naudojasi spragomis, kurias mato mūsų visuomenėje, švietime, politikoje.

Knygos autorius, pasitelkdamas akademinės visuomenės, žiniasklaidos atstovus, analizuoja mums visiems, rodos, gerai žinomą propagandos reiškinį, jo tikslus bei grėsmes ir siūlo efektyviausius būdus, kaip su tuo kovoti. Autorius ir ekspertai moko mus būti kritiškus, išmokti atskirti melagingas naujienas ir istorijas nuo tikrų, nes propaganda dažnai yra žudikė, o informacinis karas kartais tampa tikro karo pradžia arba jo dalimi.

„Skiepų reikia ne tik nuo COVID. Vakcinuotis reikia ir nuo propagandos. „Kaip propaganda žudo?“ – pavadintas vienas šios knygos skyrių. Perskaitykim. Kad ir mūsų nekliudytų, nepažeistų, nesuklaidintų. Pasiskiepykim. Juk neskaudės“, – sako Vilniaus universiteto profesorius dr. Žygintas Pečiulis.

„Autorius, pasitelkęs įvairių sričių ekspertus, analizuoja propagandos reiškinį, jo istorines šaknis, kaitą, priežastis, dėsningumus. Atskleidžiami propagandos naudojimo būdai ir priemonės, parodoma, kaip tai veikia šiandieninėmis sąlygomis. Knyga parašyta lengvu stiliumi, neapsunkinant teksto akademiniais sudėtingumais, tad rekomenduotina ir plačiajai visuomenei, visiems, kurie domisi propagandos reiškiniu, nori suprasti, kaip propaganda veikia“, – komentuoja Vytauto Didžiojo universiteto profesorius dr. Lauras Bielinis.

„Vilniaus universitetas visiems“ – tai Vilniaus universiteto leidyklos mokslo sklaidos knygų serija, skirta plačiam skaitytojų ratui. Universiteto mokslininkai, ekspertai, specialistai rašo aktualiomis temomis apie įvairias gyvenimo sritis: politiką, išskirtines asmenybes, sveikatą, augintinius. Šios serijos knygos parašytos lengvu stiliumi ir tai jas daro patrauklias ne tik akademinei bendruomenei, bet ir visai plačiajai visuomenei, vyresniųjų klasių moksleiviams, studentams, visiems, pasigendantiems išsamių, mokslu ir faktais grįstų žinių įvairiomis temomis.

Serijos knygos: Viktor Denisenko. „Propagandos apsupty“, 2021; Marius Smetona, Mantas Milinavičius, Anželika Smetonienė. „Lietuvių skalikai“, 2021.

Knygą galite įsigyti internetiniuose knygynuose knygynas.vu.ltpatogupirkti.lt, knygos.lthumanitas.lt, o karantino laikotarpiui pasibaigus ir fiziniuose knygynuose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos