spear

Vilniaus universitete įgyvendinamas programos „Horizontas 2020 - Mokslas su visuomene ir visuomenei (Swafs)“ projektas „Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia (SPEAR)“, kurio tikslas - lyčių lygybės planų sukūrimas aukštojo mokslo institucijoje ir jų įgyvendinimas. Lyčių lygybės planas yra politikos instrumentas, skirtas paskatinti kultūrinius ir institucinius pokyčius organizacijoje.

Projekto veiklomis siekiama keturių bendrų tikslų:

  • didinti lyčių lygybės planus įgyvendinančių mokslinių tyrimų institucijų skaičių;
  • šalinti barjerus moterų akademinėje karjeroje;
  • siekti lyčių pusiausvyros sprendimus priimančiose institucijose;
  • stiprinti lyties aspektą moksliniuose tyrimuose.

SPEAR daugiausia dėmesio skiria praktikai ir procesams, t.y. struktūroms, procedūroms, veiklai ir darbo sąlygoms. Teigiama, kad lyčių balanso siekimas yra svarbus, tačiau to nepakanka norint paskatinti būtinus institucinius pokyčius. Projekto veiklomis koncentruojamasi į paramą, mokymąsi, praktiką, bendradarbiavimą ir tvarumą.

Projektas, remdamas lyčių lygybės planų (LLP) įgyvendinimą mokslinius tyrimus atliekančiose organizacijose, siūlo palaikančiąsias struktūras, susidedančias iš 2 bendruomenių: mokymosi bendruomenės (Community of Learning), kuri suteikia mokymosi platformas ir praktikos bendruomenės (Community of Practice), kuri suteikia galimybę keistis patirtimi.  Abu šie veiksniai yra labai svarbūs sėkmingam ir tvariam LLP įgyvendinimui - pagrindinei lyčių lygybės gerinimo priemonei.

Projekte dalyvauja 11 partnerių iš 9 Europos valstybių. Vilniaus universitetas šiame projekte dalyvauja kartu su šiais Europos universitetais: SDU (Danija), Uppsala Universitet (Danija), RWTH Aachen university (Vokietija), South-West university Neofit Rilski (Bulgarija), Plovdivski Universitet Paisiy Hilendarski (Bulgarija), Vytauto Didžiojo universitetas (Lietuva), Universidade Nova de Lisboa (Portugalija), Sveuciliste u Rijeci (Kroatija).

Projekto trukmė – 4 metai, nuo 2019 m. sausio iki 2022 m. gruodžio.

Mūsų fakultetą projekte atstovauja doc. dr. Lijana Stundžė.

Daugiau apie SPEAR projektą: www.gender-spear.eu

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos