lyciu studijos ir tyrimai 2019Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Lyčių studijų centro iniciatyva lapkričio 21-23 d. Vilniaus universitete vyks tarptautinė konferencija „Lyčių studijos ir tyrimai 2019: šimtmečio pasiekimai ir perspektyvos“ skirta moterų balsavimo teisės įgijimo 100-mečio Lietuvoje paminėjimui.

Lyčių studijos – tai mokslinių tyrimų laukas, apimantis lyčių lygybės, moterų ir feminizmo, vyrų ir vyriškumo, queer studijas, kurios yra tiesiogiai susijusios su demokratijos ir visuotinės lygybės principų įgyvendinimu ir tiesiog visoms / visiems mums saugesnės, draugiškesnės sąmoningos ir atviros visuomenės kūrimu. Lyties suvokimas ir tyrinėjimai yra kompleksinis procesas, darantis įtaką socialinės galios pasireiškimui ir socialinių hierarchijų formavimuisi, jų palaikymui ar pasipriešinimui joms visuomenėje. Todėl lyčių tyrimai papildo esamas ir sukuria naujas žinias, kurios yra darnaus visapasaulinio vystymosi, nacionalinių politikų formavimo, organizacijų transformavimo (-si) pagrindas.

Konferencijos  rengėjos subūrė įvairių užsienio šalių mokslininkes ir mokslininkus, tyrėjas ir tyrėjus, dirbančius įvairiose mokslo srityse. Konferencijos metu bus perskaityti 73 pranešimai, kurių autoriai yra Čekijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Kanados, Maroko, Rumunijos, Vokietijos mokslo ir tyrimo institucijų mokslininkai ir mokslininkės.

Konferencija prasidės plenariniais moksliniais pranešimais, kuriuos skaitys kviestiniai pranešėjai ir pranešėjos: prof. Virginija Jurėnienė (Vilniaus universitetas), prof. dr. hab. Monika Płatek (Varšuvos universitetas), prof. dr. Liisa Husu (Örebro universitetas, Švedija), prof. dr. Jeff Hearn (Örebro universitetas Švedija), prof. dr. Jean Mills (Saint Mary’s universitetas, Kanada), prof. dr. Albert Mills (Saint Mary’s universitetas, Kanada) bei prof. dr. Giovanna Laura De Fazio (Modenos and Reggio Emilia universitetas, Italija).

Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų Europos Sąjungos valstybių, lyčių lygybės įgyvendinimas susiduria su stereotipais, šališkumu ir reikalauja daug pastangų, o vykdomos iniciatyvos ne visada yra efektyvios ir nuoseklios. Siekiant sklandaus ir efektyvaus moterų, vyrų ir kitų lygių galimybių principų įgyvendinimo viešojoje ir privačioje sferose, būtina įvertinti tiek struktūrinius, tiek subjektyviuosius lyčių nelygybę kuriančius bei palaikančius veiksnius, pažinti ir pripažinti nelygybės formų įvairovę ir dinamiką. Apie tai ir bus diskutuojama tarptautinėje konferencijoje „Lyčių studijos ir tyrimai 2019: šimtmečio pasiekimai ir perspektyvos“.

Tarptautinę konferenciją globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, remia Lietuvos mokslo taryba bei Lygių galimybių plėtros centras, organizuoja Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Lyčių studijų centras kartu su VU Bendruomenės vystymo skyriumi ir Kauno fakultetu.

Konferencijos programa: http://www.genderconference.kf.vu.lt/lt/programme/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos