Konferencija VU biblioteka 1Vilniaus universiteto bibliotekos nuotr.Jau tradicine tapusi konferencija „Biržiškos skaitymai 2018“, šiemet skirta diskusijai apie mokslo atradimų ir rezultatų sklaidos visuomenei tendencijas ir būdus bei meno, kultūros ir bibliotekų vaidmenį mokslo komunikacijoje, vyks š. m. gruodžio 4 d. šiuolaikiškame Gyvybės mokslų centre Vilniuje. Šiais metais konferenciją „Tarp kūrybinių dirbtuvių ir laboratorijų: mokslas, menas ir bibliotekos sumanioje visuomenėje“ organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas ir Gyvybės mokslų centras.

Konferencijos metu bus diskutuojama apie bibliotekininkų, mokslininkų ir menininkų vaidmenis ir bendradarbiavimo perspektyvas komunikuojant mokslinius atradimus visuomenei; galimybes panaudoti Lietuvos bibliotekų tinklo, kuris vienija virš 2000 įstaigų, potencialą aktyviai dalyvauti mokslo edukacijos programose.


Noelle asmeninis archyvasProf. dr. Noelle Aarts. Asmeninio archyvo nuotr.Apie dialogo tarp mokslo ir visuomenės svarbą pranešimą Kai susitinka mokslas ir visuomenė, dialogas privalomas skaitys iš Nyderlandų Radboudo universiteto Mokslo ir visuomenės instituto atvyksianti prof. dr. Noelle Aarts. Profesorė tyrinėja tarpasmeninės komunikacijos procesus inicijuojant socio-ekologinius pokyčius. 1998 m. Wageningeno universitete (Nyderlandai) apgynusi disertaciją apie komunikaciją gamtos politikos klausimais tarp ūkininkų, aplinkosaugininkų ir vyriausybės institucijų, profesorė iki šiol aktyviai vadovauja doktorantams, bendradarbiauja su žymiausiais mokslo komunikacijos tyrinėtojais ir praktikais. Jos intensyvi veikla įvertinta ne vieną kartą – 2015 m. ji pripažinta geriausia Wageningeno universiteto dėstytoja, o 2016 ir 2017 m. užėmė pirmą vietą 25 įtakingiausių Nyderlandų komunikacijos praktikų reitinge.


Anette asmeninis archyvas2Anette Mjöberg. Asmeninio archyvo nuotr.Kita kviestinė pranešėja – Švedjos pietuose esančios Hässleholmo viešosios bibliotekos direktorė Anette Mjöberg. Ji yra Tarptautinės bibliotekų associacijų ir institucijų federacijos IFLA Viešųjų bibliotekų komiteto sekretorė, IFLA Šiaurės šalių bibliotekų tinklo valdybos ir Švedijos nacionalinio bibliotekininkų Bengt Hjelmguists apdovanojimo žiuri komisijos narė. Anette turi darbo patirties į Hässleholmo atvykusių gyventi žmonių integracijos projektuose, taip pat yra įkūrusi kūrybines dirbtuves, muziejų ir inicijavusi vaikų ir jaunimo festivalį miesto bibliotekoje. Ilgų metų patirtimi bibliotekose ji pasidalins skaitydama pranešimą Bibliotekos – žmonių universitetai.


Goda Raibytė Laima Stasiulionytė who are youGoda Raibytė. Laimos Stasiulionytės (who are you) nuotr.Konferencijoje pranešimą skaitys ir Lietuvoje bei užsienyje mokslo populiarinimo srityje besidarbuojanti Goda Raibytė. Goda yra mokslo kavinių ciklo „Kosmonautų pusryčiai“ organizatorė, viena iš pirmosios Lietuvoje mokslui, fantastikai ir makers kultūrai skirtos platformos techo.lt įkūrėjų. Savo pranešimo Radikalus smalsumas metu Goda Raibytė papasakos apie mokslo populiarinimą, jo svarbą ir situaciją Lietuvoje bei visame pasaulyje, taip pat pasidalins geraisiais mokslo populiarinimo pavyzdžiais iš NASA, CERN ir ESA agentūrų bei centrų.


Kviečiame dalyvauti konferencijoje mokslininkus, bibliotekų ir kitų kultūros įstaigų darbuotojus, mokslo ir studijų bei švietimo ir mokslo politiką šalyje formuojančių institucijų, pelno nesiekiančių organizacijų, meno ir kūrybinių industrijų atstovus.

Konferencija vyks lietuvių ir anglų kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Programa: https://goo.gl/vzmVtd

Konferencijos data ir vieta: 2018 m. gruodžio 4 d. Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre, Saulėtekio al. 7, Vilnius.

Registracija į konferenciją: https://goo.gl/forms/d9LMuyZISiNhvrLI3

Daugiau informacijos apie renginį: Zinaida Manžuch, , tel. +37067100000.

Renginį remia Lietuvos kultūros taryba.

Lietuvos kultūros taryba

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos