IMG 3427Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas kviečia aplankyti tarptautinio projekto „Identity on the Line“ keliaujančią ekspoziciją, kuri bus eksponuojamą Lukiškių aikštėje Vilniuje iki 2023 m. kovo 31 d.

Projektas „Identity on the Line“ – tai didelio masto bendradarbiavimo projektas, apimantis 6 kultūros ir istorijos muziejus bei vieną universitetą iš 7 Europos šalių. Projekto tikslas – ištirti ilgalaikes skirtingų migracijos procesų (savanoriškų ir priverstinių), kurie vyko Europoje per pastaruosius 100 metų, pasekmes. Renkant buvusių migrantų ir jų palikuonių patirtis, jas apibendrinant ir pateikiant istorinių faktų kontekstuose, atskleidžiami pagrindiniai migracijos procesų bruožai, bei jų aplinkybių perdavimo iš karos į kartą ypatumai. Siekiama suprasti, kokią įtaką migracija turi su ja susidūrusių žmonių savijautai bei tapatumo jausmui, o taip pat identifikuoti, kaip migracija paveikia tapatybės sampratą. Projekto metu tiriami 7 migracijos procesai, apimantys karo pasekmes ir dėl karo vykusios vidinės emigracijos dalyvius, vietinius gyventojus, emigravusius daugiataučius gyventojus ir jų palikuonis, ieškančius savo šaknų, mišrias migrantų grupes, netekusias savo tapatybės bei pagrindinių žmogaus teisių. 2022 m. rugsėjį projektas apdovanotas prestižiniu European Museum Academy prizu.

Projekto „Identity on the Line“ keliaujanti ekspozicija jau buvo eksponuojama Slovėnijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, Kroatijoje, Lenkijoje ir sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo. Ekspozicijoje atskleidžiamos ypač asmeniškos migrantų ir jų palikuonių istorijos, iškeliami juos vienijantys stiprūs jausmai, nepaisantys konteksto, laiko, tautybės ir kilmės skirtumų. Kadangi Europa nuolat keičiasi, visi migracijos procesai, net ir skausmingi, skatina kultūrų įvairovę, kuri gali būti vertinama kaip teigiama šių dienų visuomenės jėga. Bendra patirtis įgalina Europos piliečius ir padeda sukurti bendrą europietišką tapatybę, universaliomis vertybėmis: pagarba žmogaus orumui ir žmogaus teisėms, laisvei, lygybei ir demokratijai.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto tyrimas apima Holokaustą išgyvenusių moterų ir jų dukrų bei anūkių liudijimus, atskleidžiančius iš kartos į kartą perduodamas patirtis ir atsiminimus. Ekspozicija tapo dar aktualesnė karo Ukrainoje kontekste, nes atskleidžia karo pasekmes jį išgyvenusiems žmonėms bei trims ateities kartoms, atveria gilias ir labai skaudžias psichologines karo paliktas žaizdas.

Parodos eksponavimo vieta Vilniuje pasirinkta ne atsitiktinai, bet dėl sąsajų su istoriniu ir kultūriniu šios vietos kontekstu bei ekspozicijoje atskleidžiamomis temomis. Trauminių patirčių krūvį talpinanti viešoji miesto erdvė yra unikali vieta, kurioje pasakojamos skirtingų Europos šalių skausmingos patirtys atsiskleidžia Europos tapatybę konstruojančius istorinius įvykius ir iki šių dienų išlikusį jų poveikį.

Projektą finansuoja Europos komisijos „Kūrybiškos Europos“ programa. Vilniaus universiteto dalyvavimą projekte iš dalie finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau apie projektą www.i-on.museum 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos