Mantas KvedaravičiusUkrainoje, Rusijos apsiaustame Mariupolyje, žuvo Lietuvoje ir pasaulyje puikiai žinomas režisierius Mantas Kvedaravičius. Jam buvo 45-eri.

VU Komunikacijos fakultete Mantas Kvedaravičius atliko podoktorantūros stažuotę (vad. prof. Andrius Vaišnys), dėstė Kūrybos komunikacijos studentams.

Prof. Andrius Vaišnys dalijasi, kad jį su Mantu Kvedaravičiumi siejo pasikalbėjimai apie šiuolaikinio kino paslaptis.

„Mano podoktorantas: "Invisible Crisis: Affective Regimes of Representation in the Eastern Ukrainian Conflict". Primygtinai norėjo, kad būčiau vadovu ir tai suartino pokalbiams apie šiuolaikinio pasaulio perteikimą kine. Apie Ukrainą, jos pokyčius.

Ką aš mačiau Kijeve, klausė, kai buvau 2014 - tai aš nieko nemačiau... Tikrai: ten buvo pojūtis, jog karo nėra. Porą kartų netikėtai buvome perėję prie Vinco Kudirkos: apie jo dramatišką, prieštaringą, kupiną džiaugsmo ir liūdesio gyvenimą - gal ką galim padaryt, jei turiu scenarijų, klausė, nes jį užkabino tai, kas dar neaprašyta. Perdariau taip, kaip siūlė. Ką gi...

Dokumentinio kino dėstytojas VU Kūrybos komunikacijos studentams. Pakvietus, teko prisitaikyti prie jo tvarkaraščio, o jis sakė, taikėsi prie studentų klausimų. BŪTINA pabrėžti, kad jis - ne tik režisierius, bet ir mokslininkas, tyrinėjantis vaizdo ir tikrovės sąveiką.

Žavi asmenybė savo kūrybingu tylėjimu, mąsliu besišypsančiu spindulio žvilgsniu, iškalbingiausiai perduodanti požiūrį per savo filmus. Platus, įvairialypis Manto išsilavinimas lėmė gilų filosofinį požiūrį į žmogaus konfliktą su aplinka, į žmogaus dramą, kuriai jis negali pasipriešinti. Viename Manto teiginyje galėdavo derėti du priešingi dalykai; bet tokia buvo ir Ukraina, ir Mariupolis, kur dar tada, kai Ukraina buvo užpulta 2014, pajuto ribinį pavojaus alsavimą.

Ir žuvo ten, kur pasirinko kurti filmą, mieste, kuris, pasirodo, buvo pasmerktas šiemet naikinti. Žuvo nuo ,,ruskij mir" - apima apmaudas, pyktis, neviltis.

Ramybės Tavo sielai, Mantai.

Liekame priblokšti, su liūdesiu ir su gerais prisiminimais, ir su sąmyšiu tyloje. - - - -

Sudie, Mantai.“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos