SONY DSC

Leidinio „Dusetų fenoMENAS“ atsiradimo istorija prasidėjo kaip dusetiškės doc. dr. Jurgitos Girčienės-Latvėnaitės siūlomas kūrybinis projektas Vilniaus universitete. Mūsų, VU Kūrybos komunikacijos studijų programos absolvenčių, šios temos pasirinkimą paskatino ryšys su tiriamojo objekto vieta – Dusetomis (ten praleistomis nesuskaičiuojamomis vasaromis), domėjimasis Šiaurės rytų Lietuvos regiono aktualijomis, menu, galerijų veikla ir meno edukacijų temomis.

Formaliai Dusetos – Zarasų rajone, Sartų ežero pietinėje pakrantėje įsikūręs vienas mažiausių Lietuvos miestų, tačiau neoficialiai jos vadinamos ir Rytų Aukštaitijos kultūros Meka. Moderniame Kultūros centre įsikūrusi Dusetų dailės galerija į nuolat rengiamas čia gyvenančių ar iš šių vietovių kilusių menininkų parodas sukviečia ne tik dusetiškius ir aplinkinių rajonų gyventojus, bet ir tūkstančius meno mylėtojų iš visos Lietuvos (ir ne tik). Čia leidžiami meno albumai, organizuojami ir plenerai, simpoziumai... Jų (ir ne tik) kūriniais kasmet papildomas Dusetų skulptūrų parkas. O vietiniai menininkai savo kūrinius pristato ir kitose Lietuvos bei pasaulio galerijose. Tai išties unikalus atvejis – tikras fenoMENAS.

Dusetos, nuo seno garsėjusios tradicinėmis žirgų lenktynėmis ant Sartų ežero, tampa dar garsesnės dėl ypatingos – MENO – atmosferos. Fenomenalu ne tik tai, kad vienas mažiausių Lietuvos miestų geba pritraukti tiek daug menininkų, bet ir tai, kad atokioje vietoje įsikūrusi galerija gali veikti taip kokybiškai. Dusetų dailės galerijos sėkmė intriguoja išsiaiškinti, kas visa tai lemia.

Kodėl būtent čia, mažame, nuo didžiųjų kultūros centrų nutolusiame, mieste prieglobstį rado menininkus lankančios mūzos?..

Spausdintą leidinį galite rasti Dusetų dailės galerijoje arba internete: https://issuu.com/menofenomenas/docs/dusetu_fenomenas

Leidinio autorės: Martyna Žukaitė ir Banguolė Žalnieriūnaitė.
Projekto iniciatorė: VU Komunikacijos fakulteto docentė Jurgita Girčienė.
Rėmėjas: Dusetų Kultūros centras Dusetų dailės galerija (dusetukultura.lt).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos