VU naujiena

Vasario 20 d. asociacijos Agile Lietuva prezidentas Leonard Vorobej su Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto magistrantūros studijų programos Žinių vadyba ir lyderystė studentais diskutavo apie Agile projektų valdymą ir jo teikiamas naudas.

Pateikiame interviu su L. Vorobej, kuriame jis daugiau pasakoja apie Agile, jo naudą ir kuo užsiima asociacija Agile Lietuva.

– Papasakokite trumpai apie Agile. Kuo jis ypatingas?

Agile – tai filosofija, mąstymo būdas. Jis paremtas keturiomis pamatinėmis vertybėmis: žmonėmis ir bendradarbiavimu, veikiančiu produktu, orientacija į klientą ir reagavimu į pokyčius. Ši valdymo filosofija daug dėmesio skiria bendradarbiavimui, skaidrumui, vertės kūrimui galutiniam naudotojui. Kuriant produktą ar valdant projektą patariama tai daryti mažais žingsneliais, t.y. po kiekvieno žingsnio pasitikrinant ar yra judama teisinga kryptimi. Juk ne veltui sakoma, kad dramblį reikia valgyti mažais kasneliais!

– Kaip Agile padeda valdyti projektus? Ko išmokstame taikydami šią filosofiją?

Projektų valdymas pagal Agile tikrai nėra sidabrinė kulka. Iš esmės tai tik priemonių rinkinys, kuris suteikia galimybę pastebėti rizikas anksčiau ir operatyviai į jas reaguoti. Agile parodo komandos disfunkcijas ir esant poreikiui leidžia keisti kryptį projekto eigoje. Lankstumas yra vienas iš pagrindinių Agile filosofijos sėkmės faktorių. Taikydami Agile principus gebėsite prioritetizuoti darbus, nes tai yra kertinis principas, leidžiantis galutiniam produkto ar paslaugos vartotojui anksti pateikti sukuriamą vertę. Taip pat dažnu atveju išvengsite ir nereikalingų darbų darymo, nes kaip rodo tyrimai, daugiau nei 60% pagamintų funkcionalumų yra nenaudojama arba naudojama labai retai!

– Ką rekomenduotumėte pradedantiems dirbti pagal šią filosofiją?

Kadangi Agile yra filosofija, tai tikrai nėra vieno labai paprasto recepto nuo ko reikėtų pradėti. Nepaisant to, pradedantiesiems patarčiau susipažinti su vienu iš populiariausių Agile filosofijos metodu – Scrum. Tai yra keliolikos taisyklių rinkinys, apie kurį daugiau informacijos tikrai galite rasti internete. Informacijos gausa leis lengviau atrasti atsakymus į Jums kylančius klausimus ir po truputį perprasti pagrindinius darbo principus.

Man asmeniškai patinka Rytų kovos menų Shuhari filosofija, kurioje yra 3 paprasti žingsniai: Shu-ha-ri. „Shu“ yra apie tai, kad turite atkartoti tai, ką išmokote ir daryti tai be jokių improvizacijų. Tokiu būdu Jūs išmokstate pagrindų. Vėliau „ha“ – galima pradėti improvizuoti taikant išmoktas bazines, pagrindines technikas. Galiausiai „ri“ – pereinama prie asmeninio metodo formavimo, pasiimant sau tinkančius darbo būdus iš skirtingų technikų.

Leonardai, šiuo metu esate asociacijos Agile Lietuva prezidentas. Kokiu tikslu buvo įkurta Jūsų vadovaujama asociacija ir kaip sekasi plėtoti savo idėjas Lietuvoje, tarptautiniu mastu?

Asociacija Agile Lietuva veikia savanorystės pagrindu. Neturime nė vienos apmokamos darbo vietos. Mes esame altruistinė organizacija ir siekiame, kad kuo daugiau žmonių atrastų Agile filosofiją ir gebėtų ją taikyti savo darbiniame ir asmeniniame gyvenime. Agile nėra tik projektų vadovų įrankis, tai yra filosofija, padedanti kiekvienam žmogui siekti užsibrėžtų tikslų.

Kitais metais Agile Lietuva švęs pirmąjį savo jubiliejų – minėsime savo veiklos dešimtmetį. Per šį laikotarpį esame suorganizę ne vieną dešimtį renginių apie Agile ir jo taikymą skirtingose veiklos srityse. Labai džiaugiuosi, kad netgi esame viena aktyviausių Agile filosofiją plėtojančių bendruomenių Baltijos šalyse. Renginių platformoje meetup.com esame didžiausią sėkėjų auditoriją turinti grupė Lietuvoje.

Mūsų organizuojama kasmetinė Agile Tour konferencija yra didžiausia Baltijos šalyse. Kas mėnesį surengiame bent vieną bendraminčių susitikimą, kuriame dalijamės Agile patirtimi. Taip pat šviečiame viešąjį sektorių, bendradarbiaujame su Vyriausybės kanceliarija ir kitomis viešosiomis įstaigomis, (aukštojo) mokslo institucijomis. Galėčiau vardinti ir vardinti mūsų veiklas, bet labiau noriu pakviesti Jus į kovo 5 d. mūsų organizuojamą Agile Lietuva atvirų durų vakarą. Jame kartu su ambicinga valdybos narių komanda ir savanoriais papasakosime apie mūsų veiklą plačiau ir detaliau!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos