x 2

Žurnalistikos studijos gilina supratimą apie žurnalistikos kultūrinius, politinius, ekonominius, socialinius ir profesinius aspektus. Šios profesijos įvairiapusiškumas ir galimybė prisidėti prie svarbių visuomenės pokyčių dažnai ir skatina jaunus žmones pasirinkti žurnalistikos studijas.

Žurnalisto profesija – labai nenuspėjama ir įvairi, todėl ir studijuoti šią studijų programą Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete susirenka patys įvairiausi žmonės. Tai patvirtina ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto alumnė, TV žurnalistė, laidų ir renginių vedėja Eglė Daugėlaitė.

„Studijuoti visi susirinko labai skirtingi, bet įdomūs, muzikalūs, aktyvūs visuomeninėse veiklose, teatrališki, nebijantys auditorijos, vieni jau domėjosi tam tikromis sritimis (sportu, fotografija), kiti savęs ieškojo visus ketverius metus ir nebūtinai atrado žurnalistikoje”, – sako ji.

Pasak kitos VU Komunikacijos fakulteto alumnės, internetinio naujienų portalo „15min” tyrimų skyriaus žurnalistės Birutės Davidonytės, įvairios ir geros patirties nestokojančios yra ir pačios studijos: „Studijų metus prisimenu kaip linksmus ir kūrybingus. Tie metai atnešė daug svarbių dalykų: nuo draugais ir kolegomis tapusių bendrakursių iki darbo galimybių.”

B. Davidonytė teigia, kad Vilniaus universitete žurnalistikos studentai išmoksta visus svarbiausius pagrindus – kas yra žurnalistika ir kaip ji veikia.

„Sakyčiau, kad svarbiausias yra universitete įskiepytas žurnalistinės etikos suvokimas ir tam tikri vertybiniai standartai. Tai yra žurnalistinio darbo pagrindas, tai yra pamatai, ant kurių statoma visa kita – įgūdžiai, gebėjimai, kompetencijos, patirtys. Žurnalisto profesija reikalauja mokytis vis naujų ir naujų dalykų kasdien, visi tie naujai išmokti dalykai taip pat statomi ant tų pačių vertybinių pamatų. Todėl, manau, kad labai svarbu, jog tie pamatai nebūtų kreivi”, – pasakoja žurnalistė.

Žurnalistikos studijos, pasak jau studijas baigusių ir sėkmingai dirbančių žurnalistų, naudingos ir praverčia daugelyje sričių.

„Be jokios abejonės, praverčia viskas, ką sugebame pastebėti ir pritaikyti veikloje. O žinios praverčia visada, todėl ir universitete įgytos žinios – tiek žurnalistikos, tiek kultūros ir meno disciplinų paskaitose, pasitarnavo ir vis dar pasitarnauja kasdieniame darbe”, – teigia LRT televizijos ir radijo laidų vedėja, žurnalistė Gerūta Griniūtė.

Jai antrina ir E. Daugėlaitė, kuri sako, jog vertingos ne tik studijų metu įgytos žinios, tačiau ir akademinė patirtis: „Aš sakyčiau akademinė patirtis išmoko disciplinos, kritinio mąstymo, platesnio požiūrio, taip pat gerokai praplečia ir pažinčių ratą. Kultūrinis kapitalas man yra didelė dovana, kurią galima gauti iš studijų.“

Studijuojant žurnalistiką ypatingas dėmesys skiriamas praktinių įgūdžių formavimui. Praktiką studentai atlieka Komunikacijos fakulteto radijo ar televizijos studijose, taip pat ir žiniasklaidos organizacijose.

„Žurnalistai studijų metu turi daug praktikos, daug praktinių užduočių, daug praktikos mėnesių skirtingose žiniasklaidos priemonėse. Man tai buvo labai svarbu, nes tai leido dar studijų metais pradėti realų darbą žiniasklaidoje, patekti į žiniasklaidos rinką”, – sako B. Davidonytė.

Praktinė veikla studentams padeda įgyti labai svarbių įgūdžių, reikalingų būsimiesiems žurnalistmas, o taip pat ir užmegzti ryšius su potencialiais darbdaviais.

VU Komunikacijos fakulteto alumnas, dėstytojas, LRT Radijo žurnalistas ir laidų vedėjas Edvardas Kubilius yra įsitikinęs, kad studijuojant žurnalistiką vien tik lankyti paskaitas – nepakanka. Studentas turi išsiugdyti ir kitas svarbias asmenines savybes, labai reikalingas žurnalisto profesijoje.

„Jeigu vien tik lankysi paskaitas ir atliksi užduotis, nieko nebus. Geru žurnalistu netapsi. Tam reikia daugiau – pirmiausia noro, sugebėjimo bendrauti su žmonėmis, mąstyti kritiškai, daryti daugiau negu iš tavęs reikalauja kolegos ar vadovai ir tiesiog trokšti ginti viešąjį interesą. Joks universitetas šių dalykų neišmokys. Visa tai turi išsiugdyti pats”, – savo mintimis dalijasi E. Kubilius.

Anot B. Davidonytės, renkantis studijuoti žurnalistiką labai svarbi yra motyvacija ir nuolatinis noras mokytis ir tobulėti: „Manau, kad svarbiausia, jog šią studijų programą rinktųsi motyvuoti žmonės. Tie, kurie iš tiesų jaučia, jog nori bent išbandyti šį darbą. Ši sritis iš žmogaus reikalauja nuolatinio mokymosi, nuolat suteikia jam naujų iššūkių, todėl žmogaus motyvacija ir noras tai daryti, man atrodo, yra labai svarbus, jei ne svarbiausias faktorius.”

Alumnams pritaria ir dar vienas žurnalistas, komentatorius, laikraščių ir žurnalų redaktorius, TV prodiuseris, keliautojas Vytaras Radzevičius, studijavęs žurnalistiką VU Komunikacijos fakultete: „Žurnalistikos studijos yra skirtos žingeidiems, smalsiems ir suprantantiems, kad jie renkasi ne profesiją, o gyvenimo būdą”.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos