mini radijas2005 m. įkurta Vilniaus universiteto radijo stotis Start FM įnešė naujovių į Lietuvos radijo rinką. Nekomercinė, alternatyvią muziką grojanti ir įvairius socialinius judėjimus palaikanti radijo stotis, valdoma studentų, greitai tapo ne tik muzikos mėgėjų, bet ir jaunųjų žurnalistikos studentų antrais namais.

„Savo radijo karjerą pradėjau būtent universiteto radijo stotyje,” sako Edvardas Kubilius, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete baigęs žurnalistikos studijas, o dabar dirbantis LRT radijuje. „Pirmoji pažintis su radiju buvo labai emociška, netikėta, įkvepianti ir būtent universiteto radijo stotyje tą įkvėpimą su būriu bendrakursių pradėjome realizuoti. Kūrėme laidas, kuriose išdarinėjome viską, ką tik širdis geidė, ir, drįsčiau pasakyti, tokiu būdu visiškai sutvirtinau savo meilę radijui kaip medijai. Meilę, kuri kol kas nė kiek neblėsta,” pasakoja Edvardas Kubilius. Jis šiuo metu ne tik dirba LRT radijuje, tačiau savo patirtimi dalijasi ir dėstydamas dabartiniams žurnalistikos studentams.

„Universiteto radijo stotis yra puiki vieta žurnalistikos studentams lavinti darbo radijuje įgūdžius”, sako doc. dr. Deimantas Jastramskis, VU Komunikacijos fakulteto dėstytojas, aktyviai dėstantis žurnalistikos studentams. Anot jo, radijas kaip žiniasklaidos priemonė iki šiol nepraranda aktualumo. „Radijo stotys gana greitai prisitaikė transliuoti interneto aplinkoje, plėtojasi vadinamųjų podkastų rinka. Palyginti su kitais medijų kanalais (televizija, spauda, interneto portalais ir socialiniais tinklais), „Eurobarometro“ duomenimis,  radiju labiausiai pasitikima Lietuvoje ir Europos Sąjungoje,” mano Deimantas Jastramskis.

Tačiau universiteto radijo stoties Start FM eteryje vyksta ne tik žurnalistikos studentų vedamos laidos. Start FM laidas veda dešimtys žmonių, kurie studijuoja su žurnalistika visai nesusijusius dalykus. Vienas iš jų - Tomas Paulauskas, biofizikos doktorantūros studentas.

„Prisijungiau prie Start FM ir laidos „Audronaša“ pirmais savo studijų metais, kai studijavau ekologiją,” pasakoja Tomas. „Tuo metu man patiko mano balsas, patiko kalbėti ir man patiko sunki muzika, todėl nusprendžiau išmėgint jėgas radijo eteryje. Dabar, praėjus daugiau nei aštuoneriems metams nuo tos dienos, kai pirmą kartą sėdau prie mikrofono, aš jau studijuoju biofizikos doktorantūroje ir vis dar mėgstu būti radijo eteryje,” pasakoja studentas.

VU radijo stotyje Start FM vietos yra ne tik studentams ir radijo entuziastams, tačiau ir universiteto darbuotojams. Vilius Alesius - vienas iš tokių žmonių. Jis veda laidą „Žmonės@VU“, skirtą visai universiteto bendruomenei. „Radijo stotis universitetui gali būti puikus vidinės komunikacijos kanalas, todėl ir pradėjau vesti laidą, kurioje stengiuosi pristatyti įvairius universiteto darbuotojus ir svarbiausius universitete vykstančius renginius,” sako Vilius Alesius.

„Pagrindinės Start FM vertybės – kūrybiškumo ugdymas, bendruomeniškumas ir alternatyvus požiūris į muziką bei meną,“ sako radijo stoties direktorius Povilas Šklėrius. Jis džiaugiasi, kad kasmet radijo kolektyvas pasipildo vis naujais entuziastais, o dar svarbiau – kad universiteto radijo stotis sėkmingai prisideda tiek prie žurnalistų rengimo, tiek prie universiteto bendruomenės telkimo, tiek prie alternatyvios kultūros puoselėjimo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos