Vladas ŽukasMirė profesorius Vladas Žukas.

Profesorius emeritas habilituotas daktaras V. Žukas (1925 – 2014) daugiau nei keturis pedagoginės ir mokslinės veiklos dešimtmečius paskyrė lietuviškos knygos tyrinėjimui.

Gimė vidurio Lietuvos – Radviliškio rajono – kaime neturtingoje valstiečio šeimoje. Iš vaikystės mylėjo knygą ir skaitymą, tad studijoms rinkosi filologiją. Tad neatsitiktinai baigęs studijas likimą susiejo su šalies istorijoje nauju aukštuoju bibliotekininkystės, bibliografijos ir informacijos mokslu ir studijomis. Į gyvenimą išlydėjo daugiau kaip du tūkstančius aukštos kvalifikacijos specialistų, ėjo Bibliotekininkystės katedros vedėjo pareigas. Vladas Žukas buvo pirmasis, kuris Lietuvoje apgynė šių mokslų daktaro ir habilituoto daktaro  disertacijas ir per visą gyvenimą išugdė ne vieną jaunųjų mokslininkų kartą. Iš viso Profesorius parengė ir išleido daugiau kaip 20 knygotyros ir bibliografijos mokslo veikalų, parašė kelias atsiminimų knygas, sulaukusias aukšto įvertinimo šalyje ir užsienyje.

Buvo didelis gražios ir  taisyklingos lietuvių kalbos bei literatūros patriotas, žavėjosi lietuvių daile. Jis paliko unikalią XX amžiaus tapybos ir grafikos kolekciją, kuri nesavanaudiškai dešimtmečius buvo atverta pažinti ir mėgautis kiekvienam, kas peržengė namų slenktį. Velionio nuopelnai nacionalinei kultūrai 2004-aisiais įvertinti Kalbos („Felicijos“) premija.

Atsisveikinimas su velioniu vyks Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčios koplyčioje. Lankyti galima nuo kovo 27 d. 12 val., karstas bus išnešamas kovo 28 d. 13 val.

Profesorius bus laidojamas Antakalnio kapinėse.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos