Projekto tikslas – sukurti istorinių vietiovardžių informacijos valdymo įrankį, t. y. kompiuterinę programą, kuri automatiniu būdu užtikrintų iš vienos informacinės sistemos į kitą persiunčiamų skaitmeninių paveldo objektų geografinių duomenų kokybę.

Projekto aprašymas

Skaitmeninio paveldo duomenų ir metaduomenų kokybė bei sąveikumas yra vienas didžiausių šių dienų iššūkių. Problema ypač išryškėja tuomet, kai lokalių sistemų duomenys teikiami nacionalinei sistemai ar nacionalinių sistemų duomenys teikiami ES skaitmeninio paveldo portalui Europeana. Dėl nacionalinių, kultūrinių, sektorinių ir institucinių skirtumų tie patys tikrovės objektai (jei taikysime objektiškai orientuotą požiūrį) yra aprašinėjami skirtingai, vartojant skirtingas semantines reikšmes turinčią, istorinę bei įvairiakalbę terminiją. Dėl šios priežasties vartotojai neranda jiems reikiamų skaitmeninio paveldo duomenų ne todėl, kad sistemose jų nėra, o dėl to, kad yra menkas duomenų sąveikumo lygis. Pavyzdžiui ES skaitmeninio paveldo portale Europeana pagal raktažodį Vilnius randame per 28000 paveldo objektų, o Wilno – dar papildomai beveik 7000, atitinkamai Klaipėda ir Memel – 2500 ir 661, Lietuva, Lithuania ir Litwa – per 28000, 7600 ir 7700. Dėl šios problemos skaitmeninio paveldo sklaida yra nekokybiška – dalis lituanistinio paveldo skaitmeninėje erdvėje yra komunikuojama naudojant pasenusius ir Lietuvai ne visada palankius istorinius stereotipus, o skaitmeninio paveldo vartotojai yra priversti ieškoti informacijos naudodami skirtingus raktažodžius (neįgyvendinamas „vieno langelio“ principas). Dalis skaitmeninio paveldo ieka apskritai nepasiekiamu.
Sprendžiant skaitmeninio paveldo sąveikumo ir vartotojui draugiško prieigos problemas ypač svarbią vietą užima istorinės geografijos duomenys, kurie ne tik yra vienas iš nedaugelio skaitmeninio paveldo „bendrųjų informacinių vardiklių“ (geografiniai duomenys būdingi praktiškai visiems paveldo objektams), bet ir svarbūs užtikrinant skaitmeninio paveldo duomenų vientisumą, efektyvų informacijos valdymą bei kokybišką sklaidą (paslaugų vartotojams kūrimą iki paslaugų GPS funkciją turintiems mobiliesiems įrenginiams ir kartografinių, vartotojui draugiškų sąsajų kūrimo imtinai).
Projekto tikslas yra sukurti istorinių vietiovardžių informacijos valdymo įrankį – kompiuterinę programą, kuri automatiniu būdu užtikrintų iš vienos informacinės sistemos į kitą persiunčiamų skaitmeninių paveldų objektų geografinių duomenų kokybę. Numatomos programos funkcija – istorinės geografijos duomenų normalizavimas: duomenų kokybės tikrinimas ir klaidų identifikavimas, šiuolaikinių vietovardžių susiejimas su istoriniais vietovardžiais ir vietovardžiais kitomis kalbomis, istorinių ir šiuolaikinių vietovardžių susiejimas su geografinėmis koordinatėmis. Programa per OAI-PMH protokolą būtų suderinama su bet kuria esama skaitmeninio kultūros paveldo informacine sistema (per šį protokolą užtikrintų perduodamų duomenų tikrinimą ir turtinimą tarp bet kurių dviejų sistemų). Projekto gyvendinimas užtikrins aukštesnės kokybės regioninėse informacinėse sistemose sukaupto skaitmeninio peveldo sklaidą nacionaliniu lygiu bei aukštesnės kokybės Lietuvos skaitmeninio paveldo sklaidą ES portale Europeana.

Projekto trukmė
2014 m. balandžio 1 d. – 2014 m. gruodžio 1 d.

Projekto finansavimo šaltinis
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Projekto vadovas
dr. Rimvydas Laužikas, Muzeologijos katedra

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos